Förvaltarbrevet v.7

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Här är din veckodos av förvaltarbrevet, en sammanställning av vilka aktier Sveriges bästa investerare har köpt eller rekommenderat under veckan!

Mikael Svensson – C WorldWide Medical Small & Mid Cap 

Mikael Svensson är en av Sveriges absolut vassaste förvaltare inom området för medicin och forskning. 2008 tog Svensson över som ansvarig förvaltare av C WorldWide medical. Under hans drygt tio år som ansvarig har fonden avkastat mer än 3.5x vilket är mycket imponerande!

I månadsrapporten för Januari skriver förvaltaren att ett nytt innehav i fonden är Biohaven. Svensson anser att bolaget är i en spännande fast då de visat starka fas 3-data för Rimegepant, en migränmedicin med en helt ny verkningsmekanism.

Fonden ökade också innehaven i Insulet och Stemline och minskade innehavet i Calliditas.

Torgny Prior & PO NillsonPriorNilsson

PriorNilsson är en svensk hedgefond, förvaltad av Torgny Prior och PO Nilsson. Fondbolaget har tre olika Sverigeinriktade fonder; Sverige Aktiv, Idea och Realinvest. Förvaltarduons äldsta och största fond, Sverige aktiv, har ett imponerade track record som lyckats avkasta bättre än jämförelseindex på både tre, fem och tio års sikt. 

Som alltid är det stor aktivitet i PriorNillsons fonder, I månadsbrevet för januari skriver förvaltarna att de har köpt aktier i Nordea, Essity, Skanska, Securitas, Nokia, Telia, SCA och Klövern.

Mats Qviberg – Investment AB Öresund

Qviberg är ordförande och Investment Öresund ABs störta ägare. Öresund är ett investmentbolag som förvaltar en koncentrerad aktieportfölj inriktad på svenska värdepapper med en långsiktig investeringsprofil. Flera av portföljbolagen har ägts i över ett decennium.

Qvibergs Öresund fortsätter att köpa aktier i Bilia som länge har varit en hörnsten i portföljen. Samma dag köpte också Qvibergs dotter Anna Engebretsen, tillika styrelseledamot i bilkedjan aktier för ett värde av 5,4 miljoner kronor.

Öresund väljer också att göra en exit och säljer hela innehavet i Engelska skolan.

Vegard Søraunet – Odin Fonder Sverige

Vedgard Søraunet är förvaltaren bakom Odins Sverigefond. Vegard investerar i kvalitetsbolag med kompetent ledning och stark företagskultur, fördelaktigt är om bolagen kännetecknas av inträdesbarriärer, eller andra konkurrensfördelar som ett starkt varumärke.

I månadsbrevet till andelsägarna skriver Vedgard att han har avyttra Latour samt ökat i Dometic, Handelsbanken och Hexagon. Förvaltaren skriver att Latour är ett bra företag med en fantastisk historisk utveckling, men med tanke på att fonden äger en stor del av Latours portfölj direkt (Assa Abloy, Sweco, Securitas), kombinerat med att vi ser bättre möjligheter i andra aktier, valde vi att sälja.

Mattias Karlsson – Coeli Sverigefond 

Coeli Sverigefond är ”klassisk” Sverigefond förvaltad av Mattias Karlsson sedan maj 2017. Förvaltaren har haft en tuff start och laggar index. Vi gillar ändå Mattias och följer därför förvaltaren, investeringar är trots allt ett marathon, inte en sprint.

I Januari har Karlsson tagit in ett nytt innehav i fonden, Sandvik. Förvaltaren skriver att bolaget har förändrats i positiv riktning de senaste åren och att han inte är särskilt oroad över en sämre konjunktur – en sådan utveckling kommer bolaget hantera väl menar Karlsson.

Förvaltaren väljer också att lyfta de befintliga innehavet i Volvo och Essity. Han skriver att Volvo sticker verkligen ut som exceptionellt lågt värderat relativt sektorkollegorna, trots till stor del samma underliggande drivkrafter. Karlsson anser att förväntningarna på Volvo är för lågt ställda och att bolaget bör kunna visa en bra vinstutveckling över tid. Dessutom ger den starka balansräkningen trygghet.

Pär Andersson – Spiltan Sverigefond 

Pär Andersson är förvaltaren bakom Spiltans Sverigefond. Pär förvaltar en koncentrerad portfölj med inriktning på Svenska små- och stora bolag, förvaltaren har visat god förmåga att hitta och investera i mindre tillväxtbolag i ett tidigt skede.

Pär Andersson berättar i en intervju med Di att han har stora förhoppningar på ljudbokstjänsten Storytel. Förvaltaren menar att det finns en strukturell tillväxt i och med den fortsatta digitaliseringen. Bolaget är därför, enligt förvaltaren mindre konjunkturkänsligt.

 

Som vanligt, kom gärna med feedback på Twitter eller Facebook. Vilken del av veckobrevet gillar ni mest? Vilken del tycker ni är onödig eller för lång, eller kanske för kort? Har ni andra förslag? Återkom gärna! Skicka mig en Tweet, ett mail ([email protected]) eller skriv på Facebook!

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.