4 investeringstips från Mats Qviberg som du inte borde ignorera

Mats Qviberg, miljardären och ordförande av investmentbolaget Öresund är en av vår tids mest framgångsrika värdeinvesterare och stockpicker. Nu strävar andra investerare efter att uppnå likande resultat som honom. Den goda nyheten är att du kan lära dig de principer som Qviberg använder för att välja aktier och tillämpa dem på din egen investeringsstrategi.

För drygt 5 år sedan skrev Mats Qviberg boken ”Boken om Q”. Även om boken är en självbiografi innehåller den flera värdefulla investeringsråd. Vi har läst boken för att se vilka råd han har till vanliga investerare som inte är god för miljarden.

Här är fyra steg du kan använda för att skapa din egen portfölj av aktier Qviberg hade tyckt om!

1- Sälj dina dåliga aktier och behåll de bra Mats viktigaste tips för att lyckas med investeringar är: sälj de dåliga aktierna och behåll de bra. Tänka på ditt aktiesparande som en prunkande trädgård, där du är trädgårdsmästare. Inte skulle du spara ogräset och slänga de nyutslagna blommorna. Nej, det är bättre att sälja dem som inte stiger. Det blir mindre skatt och dessutom blir du av med skit som tynger dig.

2- Undvik onödig risk Qviberg brukar säger att han hatar risk, eller snarare onödig risk. Köp bara aktier i bolag du kan förstå dig på. Om folk visste hur tråkig och enkel min investeringsfilosofier är skulle de häpna. Qviberg köper bara aktier i bolag som han begriper sig på. Han låter sig inte förföras av förhoppningsbolag eller förhoppningsbrancher, och daytradar gör han aldrig. Du kan inte handla över dagen och tro att du ska bli rik på det. Förr eller senare kör du bort dig menar Mats.

3- Köp aktier när det gör ont i magen En av Mats Qviberg störta framgångsfaktorer är att han har köpt aktier under de sämsta tiderna. Qviberg köpte aktier i både Bilia och Swedbank under brinnande finanskris, samtidigt som andra investerade istället lyfte ut pengar från aktiemarknaden. Både Bilias och Swedbanks aktiekurs har flerdubblats sedan dess. Qviberg säger att de flesta tycker inte om att köpa akter när det går dåligt, utan vill köpa när börsen står på topp. Och då för man köpa till ganska höga priser. Men det är just när man tycker att det känns bra att köpa aktier som man ska sälja. Ett trick är att sälja när man blir glad av sitt kontoutdrag från banken och köpa när man hatar att läsa näringslivsdelen i morgontidningen.

 4- Köp aktier i bolag med starka ägare och ledning Innan du köper aktier i ett bolag tycker Qviberg att investerare först ska fråga: Gillar du själv bolaget och produkterna de säljer? Vilka äger bolaget, vilka driver det? Har du förtroende för dessa personer? Äger ledningsgruppen aktier i bolaget? Om de inte gör det bör du nog dra öronen åt dig. Känner du förtroende för styrelsen? Sist men inte minst tycker Q att det är en bra signal om ordföranden är storägare i bolaget.

(nästan) garanterad framgång Om du konsekvent följer dessa investerings tips som Mats Qviberg har givit har du mycket goda chanser att prestera bättre än index. Vi vågar nästa garantera det. Det är möjligt att de aktier du köper och äger enligt dessa principer kan vara lågpresterande. Men vi tror att oddsen är riktigt bra att dina vinnare bli fler än dina förlorarna.