4 investeringstips från Mats Qviberg som du inte borde ignorera

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Mats Qviberg, miljardären och ordförande av investmentbolaget Öresund är en av vår tids mest framgångsrika värdeinvesterare och stockpicker. Nu strävar andra investerare efter att uppnå likande resultat som honom. Den goda nyheten är att du kan lära dig de principer som Qviberg använder för att välja aktier och tillämpa dem på din egen investeringsstrategi.

För drygt 5 år sedan skrev Mats Qviberg boken ”Boken om Q”. Även om boken är en självbiografi innehåller den flera värdefulla investeringsråd. Vi har läst boken för att se vilka råd han har till vanliga investerare som inte är god för miljarden.

Fyra steg du kan använda för att skapa din egen portfölj av aktier Qviberg hade tyckt om!

1- Sälj dina dåliga aktier och behåll de bra Mats viktigaste tips för att lyckas med investeringar är: sälj de dåliga aktierna och behåll de bra. Tänka på ditt aktiesparande som en prunkande trädgård, där du är trädgårdsmästare. Inte skulle du spara ogräset och slänga de nyutslagna blommorna. Nej, det är bättre att sälja dem som inte stiger. Det blir mindre skatt och dessutom blir du av med skit som tynger dig.

2- Undvik onödig risk Qviberg brukar säger att han hatar risk, eller snarare onödig risk. Köp bara aktier i bolag du kan förstå dig på. Om folk visste hur tråkig och enkel min investeringsfilosofier är skulle de häpna.

Qviberg köper bara aktier i bolag som han begriper sig på. Han låter sig inte förföras av förhoppningsbolag eller förhoppningsbrancher, och daytradar gör han aldrig. Du kan inte handla över dagen och tro att du ska bli rik på det. Förr eller senare kör du bort dig menar Mats.

3- Köp aktier när det gör ont i magen En av Mats Qviberg störta framgångsfaktorer är att han har köpt aktier under de sämsta tiderna. Qviberg köpte aktier i både Bilia och Swedbank under brinnande finanskris, samtidigt som andra investerade istället lyfte ut pengar från aktiemarknaden. Både Bilias och Swedbanks aktiekurs har flerdubblats sedan dess.

Qviberg säger att de flesta tycker inte om att köpa akter när det går dåligt, utan vill köpa när börsen står på topp. Och då för man köpa till ganska höga priser. Men det är just när man tycker att det känns bra att köpa aktier som man ska sälja. Ett trick är att sälja när man blir glad av sitt kontoutdrag från banken och köpa när man hatar att läsa näringslivsdelen i morgontidningen.

 4- Köp aktier i bolag med starka ägare och ledning Innan du köper aktier i ett bolag tycker Qviberg att investerare först ska fråga: Gillar du själv bolaget och produkterna de säljer? Vilka äger bolaget, vilka driver det? Har du förtroende för dessa personer? Äger ledningsgruppen aktier i bolaget? Om de inte gör det bör du nog dra öronen åt dig. Känner du förtroende för styrelsen? Sist men inte minst tycker Q att det är en bra signal om ordföranden är storägare i bolaget. Några exempel på bolag med starka ägare är – Balder genom Erik Sellin, Lundbergföretagen genom Fredrik Lundberg och New Wave via Torsen Jansson

Mer från Mats Qviberg

Mats Qvibergs köp av MQ har mötts av mest positiva reaktioner. Men det finns enligt konkursförvaltaren också aktieägare som ifrågasätter att en tidigare huvudägare köper efter konkursen. ”Jag kan förstå den reaktionen”, säger Mats Qviberg till Di, och berättar om turerna kring emissionen, konkursen och varför han bestämde sig för att köpa tillbaka herrmode och dammode-klädkedjan MQ.

Konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson är nöjd med lösningen. ”Givet de förutsättningar vi hade har vi maximerat vad vi kunde få ut av rörelsen, för borgenärernas bästa”, säger han. Reaktionerna har enligt honom varit övervägande positiva. ”Sedan kan det vara enstaka aktieägare, som tycker att de förlorat värden, som undrar om en gammal huvudägare verkligen kan köpa loss bolaget från konkursen”, säger han.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.