Spiltan Aktiefond Investmentbolag: Mitt omdöme

Uppdaterad:

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Levler.se - Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

En av de mest populära svenska fonderna just nu är Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Fonden är relativt billig, begriplig och har visat upp en stark historiskt avkastning.

Spiltan själva kallar fonden för en specialfond som placerar i en koncentrerad portfölj av svenska investmentbolag. I den här texten ger jag mitt omdöme av fonden. Häng med!

Mitt omdöme om Spiltan investmentbolag

Spiltans investmentbolagsfond är ett bra alternativt för den som söker en passiv exponering mot svenska storbolag. Mer än halva fonden är investerad i Investor och Industrivärden och du borde därför vara optimistisk om dessa två företag och deras portföljbolag om du vill äga fonden.

Den låga avgiften i kombination med god avkastning har gjort att fonden attrahera hundratusentals investerare, även om det är enkelt att själv kopiera innehaven och bygga en liknande portfölj själv.

Mitt omdöme är att fonden är ett bra komplement, snarare än ett substitut, till din aktieportfölj eller tjänstepension. Även om Investor och Industrivärden är otroligt stabila bolag finns det ändå en bolagsrisk. Här tänker jag framförallt på om ledig skulle börja använda för mycket skuld.

All in all – en bra fond som jag själv skulle kunna äga. Tänk på att avgiften varierar så handla fonden direkt via Spiltan eller hos savr, hämta rabatten hos savr eller via knappen nedanför.  

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Såhär fungerar ett

Investmentbolag

Ett investmentbolag fungerar som ett vanligt företag med intäkter och kostnader. Vad som kännetecknar ett investmentbolag är att själv affärsmodellen går ut på att äga hela, eller delar av andra företag, oftast en portfölj av flera olika bolag inom olika sektorer. Fenomenet investmentbolag är inte lika vanligt utomlands som det är i Sverige, här utgår några av de största bolagen på Stockholmsbörsen av investmentbolag. Så hur tjänar ett investmentbolag pengar? Det finns primärt två olika intäktsströmmar som ett investmentbolag har. Löpande intäkter via utdelningar från bolagen företaget äger. beroende på vilken typ av bolag investmentbolaget äger kommer intäkter via utdelningar variera. Investor, som är Sveriges största investmentbolag, äger framförallt ”value” bolag med stabila kassaflödet, men som kanske inte har hög tillväxt längre.

Dessa bolag tenderar att delat ut en stor del av vinsten till sina ägare, vilket betyder att Investors intäkter från utdelningar utgör den största källan till intäkter. Investmentbolag kan också tjäna pengar genom försäljningar av aktier. Om någon av bolagen portföljbolagen har ökat i värde från när investmentbolaget köpte aktierna realiseras en vist vid försäljningen. För några investmentbolag är försäljningar av innehav den största, kanske den enda, intäktskällan. Dock är det vanligt att investmentbolag håller sina innehav under en lägre period. Investor har exempelvis ägd flera av sina bolag i decennier.

Varför borde du äga investmentbolag

Det finns flera anledningar till varför du borde investera i investmentbolag, antingen via en fond som Spiltans aktiefond investmentbolag eller direkt i någon av de noterade investmentbolagen på börsen. Investmentbolag är av sin natur en säkrare investeringar jämfört en investering i en ”vanlig” aktie.

Om du investerar i ett företag som har ett primärt affärsområde, vi kan använda Volvo Cars för det här exemplet. Volvos primära affär är att sälja personbilar, hur framgångsrikt företaget kommer vara i framtiden beroende till stor av hur stark den globala efterfrågan på nya bilar kommer vara.

Skulle något radikalt hända med sektorn för personbilar: efterfrågan minska eller ny teknik introducera som Volvo inte anpassar sig till, finns risken att Volvo tappar försäljning. Vilket i sin tur kommer minska värdet på verksamheten.

Om du äger ett investmentbolag å andra sidan, minskar risken relaterat till ett bolag eller sektor eftersom ett investmentbolag äger flera olika bolag, i flera olika sektorer.

Om investmentbolag äger aktier i Volvo, som vi använde i exemplet tidigare, och verksamheten går dåligt, då blir inte den negativa effekten lika förödande eftersom investmentbolag äger aktier i flera olika bolag, som är verksamma i flera olika sektorer.

Om ett bolag går dåligt, finns det förhoppningsvis andra innehav i portföljen som presterar bättre. Diversifieringen gör en investering i ett investmentbolag attraktiv.

Spiltans fonder VD hos aktiespararna

Äga investmentbolag via fond eller aktier

Borde du äga investmentbolag genom att investera direkt i aktien eller via en fond som Spiltan aktiefond investmentbolag? Om du lyckats investera precis som fonden har lagt upp portföljen är det mer fördelaktigt att äga aktier, då du slipper betala en avgift till fonden. Du får visserligen inte någon utdelning om du äger investmentbolag via en fond, men utdelningen läggs in i fondens utvecklingen, så totalavkastningen är densamma.

Bara via banken Avanza har massor av investerare valt att investera i Spiltan aktiefond Investmentbolag vilket också är en kvalitetsstämpel och ett bevis om att fonden är ett bra alternativt för många. Om du investerar till din pensionsförsäkring och vill få exponering mot investmentbolag är Spiltan Aktiefond investmentbolag ett bra alternativ, då du inte kan äga aktie direkt i din ppm. I slutändan får du kolla på fondens portfölj och fundera om det är en viktning av portföljen du själv tycker om.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
3. Levler.se | Ny svensk "Avanza-utmanare" med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
3. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.