AMF Räntefond Lång: Mitt omdöme

Uppdaterad:

Hur bra är AMF räntefond jämfört liknande fonder? Fonden är, som andra räntefonden, en defensiv investering jämfört med en investering i aktier eller en aktiefond. Fonden går att handla via din ISK vilket du kan göra både på Avanza, Nordnet eller någon av de andra bankerna. 

AMF räntefond placerar fondens kapital i svenska obligationer utgivna av svenska staten, kommuner och mycket kreditvärdigt företag, som de svenska stora bankerna.

Fördelar och nackdelar med räntefonder 

Räntefonder påverkas mer av utvecklingen på den långa räntemarknaden såsom obligationer. Går marknadsräntan upp kan räntefonden gå ner i värde och går marknadsräntan ner kan den gå upp i värde.

Fördelen är att om räntan går ner så får du en bättre utveckling på fonden än i en kort räntefond. Nackdelen är att vid en ränteuppgång förlorar du mer än om du hade köpt en kort räntefond eller satt in pengarna på ett vanligt konto.

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Mitt omdöme om AMF Räntefond Lång

AMF långa räntefond är ett bra alternativ för den som letar efter en billig och defensiv investering. Om du är orolig för aktiemarknadens framtid och vill ta skydd mot eventuella nedgångar är AMF räntefond ett bra alternativt. Tänk på att fondens avgift är olika beroende på vilken bank du köper din fond på.

Om din investeringshorisont är lite längre, låt säga 5-10 år kan det vara smart att allokera kapitalet till en aktiefond istället. En placering i en räntefond kommer med största sannolikhet inte avkasta bättre än ett aktieindex på 10 år.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.