AMF Räntefond Lång: Mitt omdöme

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Hur bra är AMF räntefond jämfört liknande fonder? Fonden är, som andra räntefonden, en defensiv investering jämfört med en investering i aktier eller en aktiefond. Fonden går att handla via din ISK vilket du kan göra både på Avanza, Nordnet eller någon av de andra bankerna. 

AMF räntefond förvaltas av Johan Moeschlin och placerar fondens kapital i svenska obligationer utgivna av svenska staten, kommuner och mycket kreditvärdigt företag, som de svenska stora bankerna. Fondens största företagsobligation som utgör 8% av kapitalet är utgiven av SEB.  

Hur bra presterar fonden jämfört andra liknande fonder? 

En räntefonder utveckling har inte samma toppar och dalar som en aktiefond, räntefonder är snarare till för en defensiv placering som inte är volatil. Den totala avkastningen du som investerare kan förvänta dig bara vara max ett par procent varje år. Samma gäller för nedsidan, när börsen rasar – likt den gjorde våren 2020 – står räntefonder mer stabilt jämfört aktiefonder. 

AMF räntefond har utvecklats i linje med likande svenska räntefonder de senaste fem åren, avkastningen under den tiden har varit plus 4%. Se hur fonden har utvecklats jämfört konkurrerande fonder.

AMF räntefond lång utveckling

Vart borde du handla fonden

AMF räntefond lång är en av de mest populära räntefonderna bland svenska småsparare, fonden går att handla via Avanza. Du kan också köpa fonden till din PPM-tjänstepension. Avgiften för fonden varierar beroende av vilken bank du handlar fonden via. I nästa stycke går vi igenom vart fonden är billigast att handla.

Fondens avgift 

Det tillkommer en förvaltningsavgift för fonden, denna avgift varierar något beroende på vart, alltså vi vilken bank du handla fonden. Via Avanza blir den totala avgiften 0.14% årligen, via Nordnet är totala avgiften endast 0.10% årligen. 

Eftersom att avgiften avgör fondens totala avkastning borde du alltid att försöka äga fonden via den bank som har lägst avgift. I det här fallet tycks det vara Nordnet.

Fördelar och nackdelar med räntefonder 

Räntefonder påverkas mer av utvecklingen på den långa räntemarknaden såsom obligationer. Går marknadsräntan upp kan räntefonden gå ner i värde och går marknadsräntan ner kan den gå upp i värde.

Fördelen är att om räntan går ner så får du en bättre utveckling på fonden än i en kort räntefond. Nackdelen är att vid en ränteuppgång förlorar du mer än om du hade köpt en kort räntefond eller satt in pengarna på ett vanligt konto.

Mitt omdöme om AMF Räntefond Lång

AMF långa räntefond är ett bra alternativ för den som letar efter en billig och defensiv investering. Om du är orolig för aktiemarknadens framtid och vill ta skydd mot eventuella nedgångar är AMF räntefond ett bra alternativt. Tänk på att fondens avgift är olika beroende på vilken bank du köper din fond på. Via Nordnet är avgiften 0.10% vilket är de lägsta jag hittat.

Om din investeringshorisont är lite längre, låt säga 5-10 år kan det vara smart att allokera kapitalet till en aktiefond istället. En placering i en räntefond kommer med största sannolikhet inte avkasta bättre än ett aktieindex på 10 år.

Fondens innehav

Precis som fondens namn indikerar äger fonden långa räntepapper, alltså olika typer av obligationer. Beroende på vem som är utgivaren av obligationen ger den olika hög kupongränta. Fondens största innehav är en obligations som är utgiven av Nordea.

innehav AMF räntefond lång

Vi ser också att fonden äger obligationer utgiven av Svenska staten, utan att veta det exakta svaret kan vi förutsätta att Nordeas obligation ger en högre ränta jämfört Svenska statens obligation.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.