Spiltan Fonder – 9 bästa fonderna från Spiltan

Om du letar efter en fond till ditt privata sparade eller till din pension har troligtvis Spiltan Fonder något för dig.

Fondbolaget, som grundades av PH Börjesson har under 2000-talet, har blivit ett folkärt fondbolag. Några av de mest kända fonder är deras räntefond och Investmentbolagsfond, som båda har flera hundra tusen andelsägare vardera.

Spiltan är känd för att erbjuda trovärdig och prisvänlig fondförvaltning som finns tillgänglig via det största bankerna och pensionssystemen.

Som med alla investeringar är vad du investerar i väldigt avgöra för hur väl din avkastning kommer bli.

Alla fonder har inte samma förutsättningar att maximera totalavkastning. Här är de 6 bästa fonder mätt i totalavkastning på 3 år.

Spiltans bästa Fonder

1. Spiltan Småbolagsfond ★★★★★

Med en totalavkastning på 80% är det här Spiltans bästa fond mätt i totalavkastning på 3 år. Fonden, som tidigare hette Spiltan Aktiefond Sverige är en mycket populär och förvaltas av Pär Andersson. Några av portföljens största innehav är MIPS, Storytel och BHG Group.

Lägst avgift på fonden hittar du på savr.se med 41% rabatt

2. Spiltan aktiefond Investmentbolag ★★★★★

Spiltan fonder ab lanserade Spiltan aktiefond investmentbolag 2011, som från start varit en stor succé. Med flera hundra tusen andelsägare är det här Spiltan fonder störta framgång. I portföljen investerar förvaltaren Erik Brädström, som också är VD för Spiltan Fonder, i det största investmentbolagen i Sverige.

Lägst avgift på fonden hittar du på savr.se med 27% rabatt

3. Aktiefond Stabil ★★★★

Detta är fondbolagets tredje bästa fond mätt i totalavkastning, 56% på tre år som är bättre än ett svenskt aktieindex under samma period. I portföljen finns tillgångar som är något mer lågrisk jämfört med de två tidigare fonderna. Svenska stora industribolag, utgör en stor del av portföljen.

Lägst avgift på fonden hittar du på savr.se med 41% rabatt

4. Spiltan fonder Smålandsfond ★★★

Spiltan smålandsfond är precis vad det låter som. En portfölj med bolag som har sitt säte, eller urspring, i Småland. På tre år har avkastningen varit knappt 50%, några stora innehav i portföljen är Bufab, Thule och Fortnox, som alla har sitt säte i Småland.

Lägst avgift på fonden hittar du på savr.se med 41% rabatt

5. Spiltan Global Investmentbolagsfond ★★★★

Väldigt likt den svenska investmentbolagsfonden som Spiltan fonder ab har, fast istället för svenska aktier investerar de istället i globala investmentbolag.

Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway är det störta innehavet och är också det mest värdefulla investmentbolaget i världen.

Lägst avgift på fonden hittar du på savr.se med 41% rabatt

6. Spiltan fonder Högräntefond ★★★★★

Det finns naturliga skäl till att den här kommer lägst ner på listan eftersom en räntefond är en defensiv investering. Spiltan räntefond är dock en av det bästa räntefonderna mätt i totalavkastning på 5 år. En av anledningarna till att flera hundra tusen svenskar investera i fonden.

Lägst avgift på fonden hittar du på savr.se med 41% rabatt

Om Spiltan fonder AB

Grundat tidigt 200-tal som idag är en etablerad aktör av svenska fonder. Spiltan är ett oberoende fondbolag med en handfull fondförvaltare med sitt säte i Stockholm. Spiltan fonder är uppmärksammade för deras unika fonder; Spiltan aktiefond Investmentbolag och Spiltan räntefond Sverige som båda har flera hundra tusen andelsägare. Spiltan har också andra fonder, som vi listat ovan. Spiltan aktiefond och Spiltan Småland också ytterligare två populära fonder. Även om det finns fonder som har global förvaltning, exempelvis Spiltan aktiefond Investmentbolag global, är det flesta av deras fonder inriktade Sverige. Vill du investera i globala fonder är därför Spiltan fonder inte det bästa alternativet. Hos någon av det större får du tillgång till förvaltare och fonder med större fokus på globala investeringar.

Genom Spiltans fokus på Sverige finns det mycket kunskap om den svenska börser och våra noterade bolag bland förvaltare som arbetar på Spiltan. Den avgift du betalar för någon av Spiltans fonder får du därför bättre avkastning på eftersom deras kunskap är centraliserade kring bolag på hemmamarknaden. Det låter kanske intuitiv konstigt men det är i praktiken är mycket värdefullt.

Investera i fonder

Oberoende av hur många kronor du väljer att investera finns det några grundregler som alltid är bra att följa. Sök efter investeringar och sparande som passa dina förutsättningar. Om du redan innan vet att du kommer behöva använda ditt kapital till någon, en bostad exempelvis, ska du investera i något med låg risk. Sök efter en defensiv fond, exempelvis Spiltan räntefond som under 2020 gav stabil avkastning när marknaden var orolig. Läs också på om den personen som är ansvarig fondförvaltare. Du kan också konsultera med en oberoende rådgivare på en bank.

Spiltan räntefond Sverige

Detta är inte bara Spiltan Fonder populäraste fond, utan också en av det största och mest populära fonden i Sverige med flera hundra tusen ägare. Fonden går att handla både i en privata portfölj via Avanza, Nordnet eller någon annan bank. Fonden går också att handla i din tjänstepension. En förklaring till varför Spiltan räntefond Sverige är så populära för deras relativt höga avkastning för att vara en räntefond.

Ytterligare en anledning till varför Spiltan räntefond Sverige är så populär är fondens låga avgift. Lägst avgift på fonden har Savr med 0.67 procent i årlig förvaltningsavgift. I regel är det lägre risk i en räntefond vilket också är någon som tilltalar investerare i fonden. Morningstar har belönat fonden med 5 stjärnor 2020 vilket är det högsta betyget, fonden är en av deras favorit inom kategorin. Ska eller vill du investera i Spiltan räntefond Sverige är Savr det bästa alternativet för den här och alla andra fonder från Spiltan fonder.

Spiltan aktiefond investmentbolag

En annan mycket populär fond från Spiltan fonder ab är Spiltan aktiefond Investmentbolag. Fonden investerar i investmentbolag som är noterade på Stockholmsbörsen. Spiltan fonder lanserade fonden i slutet av 2011, idag är fonden en favorit bland svenska sparare. Fonden finns, som alla Spiltan fonder, hos Avanza, Nordnet, Savr eller även hos någon av det stora bankerna. Vill du läsa mer on fonden och vårt omdöme kan du göra det här (LÄNK).

Aktierna som finns i portföljen är noterade investmentbolag, några av det störta innehaven är Investor, Industrivärden och Kinnevik. Genom att investera i investmentbolag blir också din risk lägre. Ett investmentbolag är som ett fondbolag. Förvaltar en portfölj med ett dussin bolag, ett investmentbolag tenderar att äga innehaven under en längre period jämfört med exempelvis en fond. Det finns exempel på investmentbolag som ägt aktier i samma bolag över tio år. Även om det är möjligt för ett fondbolag också är det inte lika sannolikt.

Spiltan fonder Småland

En fond som är något unik är Spiltan fonder Småland, en fond som mer eller mindre investerar i bolag med säte i Småland. Att investera i en del av ett land, en delstat exempelvis, är ganska vanligt i USA. Men här hemma är det inte alls lika vanligt. Vad jag vet är det bara Spiltan fonder som har något sådant. Att Spiltan väljer just Småland är någon tillfällighet. Under många har mycket värde skapas i Småland, bolag som ikea, Bufab Fortnox har alla grundast där.

Även om det här konceptet inte är vanligt här hemma finns der flera exempel på likande fonder i USA. Fondbolag som uteslutande investerar i bolag från exempelvis Sillicon Vally, eller från Texas. Den förstnämnda framförallt för att fokusera på teknikbolag med säte i Sillicon Vally, i Texas för att placerar och investera i olje-relaterade bolag. Fördelen med hög koncentration är att fondförvaltare kan bli expert på ett visst område. Förvaltare kan enkelt träffa det olika bolagen på månadsbasis vilket är en annan fördel. Sparande i koncentrerade portföljer har många fördelar men det finns risk såklart. En risk med ett koncentrerat sparande är hela sektorn eller området som fondförvaltare n placerar i får problem. Oberoende hur duktig förvaltare är kommer portföljen få problem. Över tid brukar oftast sektorer eller områden återhämta sig tillbaka till tidigare nivåer, men det kan ta tid. Se hur hela hotell sektorn fortfarande har problem eller 2020, ingen vet när den sektorn är fullt tillbaka igen till deras tidigare värde.