Swedbank Robur Access Asien: Mitt omdöme 2020

Swedbank Robur Access Asien är en fond från Swedbanks egna fondbolag Robur fonder. Fonden, som du kanske redan har listat ut, investerar i asiatiska företag.

Fonden har med hjälp av hög avkastning och relativt låg avgift, lägsta avgiften har Nordnet med 0.20%, blivit en favorit bland småsparare i Sverige. Bara via Avanza har fonden 70 000 andelsägare.

I den här texten kommer vi gå igenom vilka innehav som Swedbank Robur Access Asien äger, hur fondens avgift jämförts med liknande fonder och hur hög den totala avkastningen har varit jämfört andra fonder.

Fondens innehav

Den asiatiska ekonomi drivs till stor del av Kinesiska bolag, kontinentens största och mest värdefulla bolag återfinns där. Robur Access Asien har ungefär halva portföljen investerad i Kinesiska aktier, ungefär 15% i både Twain och Sydkorea följt av Hongkong, Singapore och Thailand. 

Fonden största innehav, Alibaba Group Holding, utgör drygt 11% av fonden. Tencent Holdings utgör 6,37%, Taiwan Semiconductor Manufacturing utgör 5,70% och det Sydkoreanska bolaget Samsung Electronics utgör 4,88% av fonden. 

Av fondens tio största innehav är det bara Alibaba Group som går att handla via någon av de svenska bankerna, Alibaba är noterad på den amerikanska börsen. Se Swedbank Robur Access 10 största innehav nedanför, Listan uppdaterad sista mars 2020.

Swedbank Robur Access Asien innehav % av fonden
Tencent Holdings Ltd

5,3 %

Samsung Electronics Co Ltd

5,2 %

TSMC

5,1 %

AIA Group Ltd

2,6 %

Alibaba Group Holding LTD

2,5 %

China Construction Bank-H

1,9 %

Ping An Insurance Group Co

1,6 %

Industrial & Commercial Bank of China Ltd

1,2 %

China Mobile Ltd

1,1 %

Hynix Semiconductor Inc

0,9 %

Historisk avkastning 

Swedbank Robur Access Asien följer indexet MSCI AC Asia Ex Japan. Indexet har presterat mycket bra jämfört ett globalt index, både på ett, tre och fem år. När vi skrev det här omdömet, våren 2020, har Robur Access Asien avkastat drygt 20% på fem år. Det går att jämföra med ett globalt index som avkastat  minus 9% under samma period.

Vilket index följer fonden 

Access Asien är en aktiefond som placerar i företag inom olika branscher i Asien exklusive Japan. Förvaltningen av fonden är indexnära och målsättningen är att så långt som möjligt efterlikna sammansättningen av indexet MSCI AC Asia Ex Japan Net. Fondens jämförelseindex följer utvecklingen av stora och medelstora bolag på de asiatiska aktiemarknaderna, exklusive Japan. 

Avgift 

Avgiften beror, som alltid, på vilken bank du handla fonden. Om du handla fonden via Avanza blir den totala avgiften 0.35%. Men via Nordnet.se kostar fonden istället 0.20% i avgift. 

Jämfört med andra indexfonder kanske fonden känns dyr – Avanza Zero eller Nordnets superfond är exempelvis gratis. Många av bolagen som Access Asien investerar i inte går att handla som enskilda aktier här i Sverige, med det i åtanke kanske inte 0.20% i årlig avgift är värst dyrt.

Slutsats och mitt omdöme

Fonden Access Asien skulle lika gärna kunna heta access China. Fonden är tungt viktad mot Kina (Kina, Taiwan Hongkong) och du som investerare ska tänka på det när du utvärderar fonden.

Om du tror att den kinesiska ekonomi kommer fortsätta i den starka trend som vi upplevt de senaste decenniet, och vill få en relativt billig exponering mot den utvecklingen, är Access Asien ett bra valt för dig. 

Givet den stora skillnaden i fondens avgift rekommenderar jag att du handlar fonden via Nordnet istället för hos Avanza. Tänk på att fondens avgift har en direkt påverkar på din långsiktiga avkastning, handlar därför alltid fonden där avgiften är lägst.