Swedbank Robur Access Asien: Mitt omdöme 2020

Swedbank Robur Access Asien är en fond från Swedbanks egna fondbolag Robur fonder. Fonden, som du kanske redan har listat ut, investerar i asiatiska företag. Fonden har med hjälp av hög avkastning blivit en favorit bland småsparare i Sverige. Bara via Avanza har fonden 70 000 andelsägare.

I den här texten kommer vi gå igenom vilka innehav som Swedbank Robur Access Asien äger, hur fondens avgift jämförts med liknande fonder och hur hög den totala avkastningen har varit jämfört andra fonder.

Fondens innehav

Den asiatiska ekonomi drivs till stor del av Kina, kontinentens största och mest värdefulla bolag återfinns där också. Robur Access Asien har ungefär halva portföljen investerad i Kinesiska aktier, ungefär 15% vardera i både Twain och Sydkorea följt av Hongkong, Singapore och Thailand. 

Fonden största innehav, Alibaba Group Holding som utgör drygt 11% av fonden. Tencent Holdings utgör 6,37%, Taiwan Semiconductor Manufacturing utgör 5,70% och det Sydkoreanska bolaget Samsung Electronics utgör 4,88% av fonden. 

Av fondens tio största innehav är det bara Alibaba Group som går att handla via någon av de svenska bankerna, Alibaba är noterad på den amerikanska börsen. Se Fondens 10 största innehav nedanför från sista mars 2020. 

 

Tencent Holdings Ltd

5,3 %

Samsung Electronics Co Ltd

5,2 %

TSMC

5,1 %

AIA Group Ltd

2,6 %

Alibaba Group Holding LTD

2,5 %

China Construction Bank-H

1,9 %

Ping An Insurance Group Co

1,6 %

Industrial & Commercial Bank of China Ltd

1,2 %

China Mobile Ltd

1,1 %

Hynix Semiconductor Inc

0,9 %

Historisk avkastning 

Swedbank Robur Access Asien följer indexet MSCI AC Asia Ex Japan. Indexet har presterat mycket bra jämfört ett globalt index, både på ett, tre och fem år. När den här texten skrev har Robur Access Asien avkastat drygt 20% på fem år. Det går att jämföra med ett globalt index som avkastat  minus 9% under samma period. Se hur fonden har utvecklats från dagens datum här

 

Vilket index följer fonden 

Access Asien är en aktiefond som placerar i företag inom olika branscher i Asien exklusive Japan. Förvaltningen av fonden är indexnära och målsättningen är att så långt som möjligt efterlikna sammansättningen av indexet MSCI AC Asia Ex Japan Net. Fondens jämförelseindex följer utvecklingen av stora och medelstora bolag på de asiatiska aktiemarknaderna, exklusive Japan. 

Avgift 

Avgiften beror, som alltid, på vilken bank du handla fonden. Om du handla fonden via Avanza blir den totala avgiften 0.35%. Men via SAVR kostar fonden istället 0.20% i avgift. 

Jämfört med andra indexfonder kanske fonden känns dyr, Avanza Zero eller Nordnets superfond är exempelvis  gratis. Men eftersom många av bolagen som Access Asien investerar i inte går att handla som enskilda aktier här i Sverige får man se 0.20% eller 0.35% som en relativt låg avgift för exponeringen du som investerare får.

Slutsats och mitt omdöme

Fonden Access Asien skulle lika gärna kunna heta access China. Fonden är av majoritet viktad mot Kina (Kina, Taiwan Hongkong) och du som investerare ska utvärdera fonden med den utgångspunkten.

Om du tror att den kinesiska ekonomi kommer fortsätta i den starka trend som vi upplevt de senaste decenniet och vill få en relativt billig exponering mot den utvecklingen är Access Asien ett bra valt för dig. 

Givet den stora skillnaden i fondens avgift rekommenderar jag att du handlar fonden via SAVR istället för hos Avanza eller Nordnet, hämta rabatten hos SAVR genom knappen nedanför.

Tänk på att fondens avgift har en direkt påverkar på din långsiktiga avkastning.