Swedbank Robur Ny Teknik: Mitt omdöme

Uppdaterad:
Swedbank Robur Ny Teknik - omdöme

Swedbank Robur Ny Teknik, som tidigare förvaltades av Carl Armfelt och Eric Sprinchorn – duon som nu förvaltar Tin fonder – är en favorit bland svenska småsparare.

Enligt fondens egna hemsida investerar förvaltarna i svenska och nordiska mindre och medelstora bolag. Placeringarna koncentreras till bolag vars produkter och/eller tjänster har ett högt teknikinnehåll.

I den här texten kommer vi titta närmare på fondens innehav, avgift, utveckling och mitt egna omdöme av fonden. Vi börjar med att titta hur fonden hur har utvecklats historiskt.

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Mitt omdöme

Fondens relativt låga avgift i kombination med den starka historiska avkastningen gör en investering i fonden absolut attraktivt.

En teknikinriktad fond är troligtvis inte något du borde investera hela ditt kapital i dock, flera av fondens innehav är ofta högt värderade enligt traditionella värderingsmått som p/e, ev/ebita. Något som är en naturlig konsekvens av att investerar i bolag med höga marginaler och som visar tillväxt. Dessa aktier lockar till sig många investerare vilket i sin tur höjer priset på bolagen. 

Som alltid borde du investera en portfölj diversifierat till olika branscher och regioner. Se den här fonden som ett ägg i din korg snarare än hela din korg.

Borde du investera i teknikbolag?

Om du någon gång läst en bok om Warren Buffett – som av många anses vara den främsta investeraren genom tiderna – vet du att han gärna undviker att köpa aktier i teknik-relaterade bolag.

Buffett menar att dessa bolagen är svåra att förstå och oftast befinner sig utan för hans ”circle of competence”. Bolagen som Buffett undviker befinner sig i sektorer som förändras snabbt och ofta.

Dessa bolag kan i ena stunden ser ut att ha uppenbara och hållbara komparativa fördelar jämfört konkurrenterna. För att i nästa stund ser dessa fördelar försvinna, oftast när ny teknik introduceras på marknaden.

Det är dock viktigt att skilja på olika teknikbolag och sektorer inom området för ”teknik”. Warren Buffetts Berkshire Hathaways största innehav är Apple, som är världens största teknikbolag, i alla fall mätt till börsvärde.

Apples starka varumärke och även nu deras olika mjukvarutjänster som Apple Music, Cloud, operativsystemet iOS har alla blivit viktiga intäktsströmmar för Apple. Flera intäktsströmmar minskar också risken för investerare.

Förvaltaren bakom Swedbank Robur Ny Teknik, har också valt att investera i bolag som inte bara har en intäktsström. Om ett av bolagen inte skulle gå som befarat är det inte ett lika stort problem som om bolaget hade satsat allt på ett fåtal spela.

Att inte investera alla ägg i samma korg helt enkelt. Den regeln gäller för investeringar i både teknikbolag – som icke teknikrelaterade bolag.

Om Robur Fonder

Fondbolaget Robur Fonder är ett helägt dotterbolag av Swedbank och grundades 1967.

Robur fonder har både aktivt och passivt förvaltade fonder, bland de mest populära fonderna ingår Swedbank Robur ny teknik. Fonden investerar i teknikbolag utan någon specifik anknytning till något land eller region, dock ska 60% av fonden kapital vara investerad i norden.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.