Swedbank Robur Ny Teknik: Mitt omdöme 2021

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Swedbank Robur Ny Teknik - omdöme

Swedbank Robur Ny Teknik, som tidigare förvaltades av Carl Armfelt och Eric Sprinchorn – duon som nu förvaltar Tin fonder – är en favorit bland svenska småsparare. Bara via Avanza har Robur Ny Teknik över 60 000 andelsägare.

Enligt fondens egna hemsida investerar förvaltarna i svenska och nordiska mindre och medelstora bolag. Placeringarna koncentreras till bolag vars produkter och/eller tjänster har ett högt teknikinnehåll.

Fonden kostar ordinarie 1.34% i avgift, men går att köpa billigast via savr med avgiften 1.02% istället. 

I den här texten kommer vi titta närmare på fondens innehav, avgift, utveckling och mitt egna omdöme av fonden. Vi börjar med att titta hur fonden hur har utvecklats historiskt.

Historiskt utveckling

Fondens utveckling har varit bra relativt ett svenskt aktieindex på både 3, och 5 år. En stor bidragande faktor till är att fonden tog en relativt liten smäll under coronakrisen. Flera av fonden största innehav finns inom tech eller hälsoinriktade bolag som inte blev lika negativt påverkade av corona. 

Swedbank robur ny teknik utveckling

I grafen ser vi fondens utveckling de senaste fem åren, räknat från 7 e april 2020. Som jämförelseindex ser vi OMX30, ett index som inte inkluderar utdelningar. Total avkastning för hela 2020 blev 85%. 

Fondens innehav

Som fondens namn antyder placerar fonden i företag som antingen har en digital tjänst eller någon form av ny teknik. Exempel på branscher där fonden placerar är IT/telekommunikation, läkemedel/medicinsk teknik, miljöteknik och industriteknik.

Fonden kan placera upp till 40 procent av fondförmögenheten på marknader utanför Norden. Innehaven nedanför är baserade på fonden 10 största innehav den 15 januari 2021.

Swedbank robur ny teknik innehav

Fondens tre största innehav: Stillfront, Sinch Group och Embracer Group är alla bolag verksamma inom olika typer av digitala spel.

Fondens avgift

Om du handlar fonden via Swedbank eller Nordnet är den årliga avgiften 1,25 %. Om du handlar fonden via exempelvis Avanza är den årliga avgiften istället 1,34 %, alltså 9 punkter dyrare. Billigast är dock fonden hos SAVR med en avgift på 1.02%.

Tänk på att fondavgifter återkommer varje år, fondens totala avkastning kommer därför alltid att vara som bäst där avgiften är lägst! 9 punkter kanske inte låter mycket, men kumulativt över ett par år kommer det påverka din avkastning negativt märkbart, just nu köper du den här fonden billigast via SAVR. 

Mitt omdöme

Givet fondens starka avkastning både på fem och tre år är det svårt att argumentera emot Swedbanks teknikinriktade fond Robur Ny Teknik. Fonden lyckades också parerar nedgången som kom i samband med corona krisen vilket bevisar att innehaven är robusta och kan stå emot en nedgång. 

Fondens relativt låga avgiften på 1.25% i kombination med den starka historisk avkastning gör en investering i fonden absolut attraktivt.

En teknikinriktad fond är troligtvis inte något du borde investera hela ditt kapital i dock, flera av fondens innehav är högt värderade enligt traditionella värderingsmått som p/e, ev/ebita. Något som är en naturlig konsekvens av att investerar i bolag med höga marginaler och som visar tillväxt. Dessa aktier lockar till sig många investerare vilket i sin tur höjer priset på bolagen. 

Som alltid borde du investera en portfölj diversifierat till olika branscher och regioner. Se den här fonden som ett ägg i din korg snarare än hela din korg.

Tänk också på att fondens avgift varierar. Handla fonden via SAVR snarare än Avanza då avgiften är betydlig lägre där, rabatten är 0.41% via Svar. Hämta rabatten via länken nedanför.

Största innehav

Fonden största innehav enligt den senaste rapporten från fondbolaget är Stillfront Group. Ett svensk bolag som utvecklas olika typer av underhållningsspel inom free to play segmentet. Aktien har haft en fantastiskt resa de senaste åren, på tre år har aktie stigit med 800%. Aktiens starka utveckling är en av anledningarna till varför bolaget utgör en så stor andel av fondens portföljen.

Robur Ny Teknik har länge varit stora ägare i Stillfront Group och är idag bolaget näst största ägare med en ägarandel 9.6%. Största ägare är tyska venture capital bolaget Laureus Capital som äger drygt 15% av bolaget.

Swedbank Robur Ny Teknik innehav (2021-01-15)

  1. Stillfront Group 7,2%
  2. Sinch 6,7%
  3. Embracer Group 5,4%
  4. Fortnox 3,84%
  5. Paradox Interactive 3,4%
  6. CD Projekt SA 3,8%
  7. Pinterest, Class A 2,7%
  8. Take-two Interactive Software Inc 2,5%
  9. Biotage 2,95%
  10. Evolution Gaming Group 2,92%

Borde du investera i teknikbolag?

Om du någon gång läst en bok om Warren Buffett – som av många anses vara den främsta investeraren genom tiderna – vet du att han gärna undviker att köpa aktier i teknik-relaterade bolag.

Buffett menar att dessa bolagen är svåra att förstå och oftast befinner sig utan för hans ”circle of competence”. Bolagen som Buffett undviker befinner sig i sektorer som förändras snabbt och ofta.

Dessa bolag kan i ena stunden ser ut att ha uppenbara och hållbara komparativa fördelar jämfört konkurrenterna. För att i nästa stund ser dessa fördelar försvinna, oftast när ny teknik introduceras på marknaden.

Det är dock viktigt att skilja på olika teknikbolag och sektorer inom området för ”teknik”. Warren Buffetts Berkshire Hathaways största innehav är Apple, som är världens största teknikbolag, i alla fall mätt till börsvärde.

Apples starka varumärke och även nu deras olika mjukvarutjänster som Apple Music, Cloud, operativsystemet iOS har alla blivit viktiga intäktsströmmar för Apple. Flera intäktsströmmar minskar också risken för investerare.

Förvaltaren bakom Swedbank Robur Ny Teknik, har också valt att investera i bolag som inte bara har en intäktsström. Deras största innehav, Embracer Group, äger flera olika spelstudios, som alla har flera olika typer av spel.

Om ett av bolagen/spelen inte skulle gå som befarat är det inte ett lika stort problem som om bolaget hade satsat allt på ett fåtal spela.

Att inte investera alla ägg i samma korg helt enkelt. Den regeln gäller för investeringar i både teknikbolag – som icke teknikrelaterade bolag.

Om Robur Fonder

Fondbolaget Robur Fonder är ett helägt dotterbolag av Swedbank och grundades 1967. Bolaget förvaltar 80 olika fonder och har 3,1 miljoner kunder i Sverige och omkring 1 miljon kunder i Baltikum. Robur Fonder förvaltar cirka 1400 miljarder kronor och har cirka 220 medarbetare i både Sverige och Baltikum vilket gör fondbolaget till ett av de största i Sverige både mätt i förvaltat kapital och antal kunder.

Robur fonder har både aktivt och passivt förvaltade fonder, bland de mest populära fonderna ingår Swedbank Robur ny teknik som har mer än hundra tusen investerare. Fonden investerar i teknikbolag utan någon specifik anknytning till något land eller region, dock ska 60% av fonden kapital vara investerad i norden. Fonden tre största innehav är alla noterad på den Svenska Stockholmsbörsen.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.