Länsförsäkringar Fastighetsfond A

Uppdaterad:
Länsförsäkringar fastighetsfond

Länsförsäkringar fastighetsfond A är en av Sveriges populäraste fastighetsfonder.

I den här artikeln går vi igenom allt som är viktigt att veta innan du investerar i en fastighetsfond och vilka fördelarna är med just den här fonden.

Om fonden

Även om förvaltarna bakom fonden själva skriver att de ”placera i bolag som främst är verksamma inom den nordiska fastighets- och byggbranschen” är det här en framförallt en svensk fastighetsfond.

Bland de tio största innehaven finns det varken aktie från andra nordiska länderna eller något utav de traditionella byggbolagen. Om du äger den här fonden får du en koncentrerad portfölj av svenska fastighetsbolag helt enkelt.

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Mitt omdöme

Om du söker exponering mot den svenska fastighetsmarknaden, men inte vill äga aktier i enskilda fastighetsbolag, eller om letar efter en fastighetsfond till din tjänstepension, är den här fonden nog det bästa alternativet.

Riskerna jag ser med fonden är hur koncentrera fonden till både sektor och land. Men en fastighetsfond är i sin natur koncentrerar, det är själva syftet med fonden.

Det behöver inte betyda att din totala portfölj behöver vara lika koncentrerad förstås, en fastighetsfond borde kanske vara en del av din totala portfölj, snarare än den hela.

Länsförsäkringar fonder

Länsförsäkringar är ett försäkringsbolag med flera dotterbolag grundades 1938 i Stockholm.

Fondbolaget fonder förvaltas både av interna förvaltare, alltså att förvaltningen görs av anställda av Länsförsäkringar och extern förvaltning, vilket innebär att man köper in en fond från ett externt fondbolag. På hemsidan skriver de att ”Alla våra fonder ska förvaltas av dem som har de bästa förutsättningarna och den yttersta kompetensen”. Länsförsäkringars fastighetsfond förvaltas av Peter Norhammar som också är anställd av Länsförsäkringar.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.