Länsförsäkringar Fastighetsfond A

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Länsförsäkringar fastighetsfond

Länsförsäkringar fastighetsfond A är en av Sveriges populäraste fastighetsfond, via Avanza har fonden drygt 47 000 andelsägare.

Med stark historisk avkastning och en relativt låg avgift, billigast handlar du fonden via SAVR 0.88% (ordinarie avgift 1.59%), har fonden ökat i popularitet över åren.

I den här artikeln går vi igenom allt som är viktigt att veta innan du investerar i en fastighetsfond och vilka fördelarna är med just den här fonden.

Vi kommer jämför avkastning mot likande fonder, fondens största innehav, avgiften, förvaltaren och slutligen ger jag mitt omdöme och besvara fråga: Hur bra är den här fonden?

Om fonden

Även om förvaltarna bakom fonden själva skriver att de ”placera i bolag som främst är verksamma inom den nordiska fastighets- och byggbranschen” är det här en framförallt en svensk fastighetsfond.

91% av den totala portföljen återfinns i Sverige, liten exponering mot andra länder alltså.

Bland de tio största innehaven finns det varken aktie från andra nordiska länderna eller något utav de traditionella byggbolagen.

Om du äger den här fonden får du en koncentrerad portfölj av svenska fastighetsbolag helt enkelt.

Fondens utveckling

Länsförsäkringar skriver att dom jämför fondens utveckling med utveckling på SIX Nordic Real Estate. Vilket egentligen inte är helt rätt, fonden investerar i princip endast i Svenska fastigheter och borde därför jämförs med ett svenskt fastighetsindex, inte ett nordiska index.

I bilden som är bifogad ser vi hur avkastningen har utvecklats jämfört med Morningstars branschfond, fastighetsbolag. En stark utveckling minst sagt.

Avgift

Hur står sig fondens avgift mot andra likande fonder? Som alla andra fonder har den här fonden en förvaltningsavgift som varierar beroende på vilken bank du köper fonden genom.

Fondens årliga avgift är 1,43% vilket är något billigare än både SEB:s Fastighetsfond som kostar 1.50% och Carnegie Fastighetsfond som kostar 1.60%. Det finns dock billigare alternativt också, fondbolaget IKC har en fastighetsfond som kostar 1% i avgift.

Den billigaste handelsplattformen för den här fonden är savr.se med en avgift på 0,88%.

Förvaltaren

Förvaltaren bakom fonden, Peter Norhammar, (alltså inte det tidigare stadsrådet tillika Carnegies förra ordförande Peter Norman) verkar vara lite av en doldis. Han medverkar sällan tv eller poddar såvitt jag vet i alla fall.

Vad som tala för Norhammar är hans långa erfarenhet av att investera och analysera svenska och nordiska fastighetsbolag. De bolag som finns i portföljen kan ha troligtvis utan och innan. Det finns trots allt bara så många fastighetsbolag i Sverige.

Fondens relativt starka resultat efter fem år som förvaltare är också någon form av kvitto på att Norhammar är en duktig stock picker.

Innehav

Fondens portfölj består till 91% av svenska fastighetsbolag, där Fabege är fondens störa innehav och utgör nästa tio procent av den totala portföljen. Balder är fondens nästa största innehav och utgör 9% av portföljen, följt av Sagax , som utgöt 7.6% av portföljen.

10 största innehavAndel av fonden
Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB, B9,05 %
Sagax B8,05 %
Fast. Balder7,47 %
FastPartner6,25 %
Platzer Fastigheter Holding AB, B-Aktie5,03 %
Nyfosa AB4,38 %
Klövern AB, B4,5 %
Catena4,0 %
Wihlborgs fastigheter3,8 %
Castellum3,7 %
Uppdaterad Januari 2021

Mitt omdöme

Om du söker exponering mot den svenska fastighetsmarknaden, men inte vill äga aktier i enskilda fastighetsbolag, eller om letar efter en fastighetsfond till din tjänstepension, är den här fonden nog det bästa alternativet.

Givet den relativt låga avgiften i kombination med den starka historiska avkastningen. Även om historisk avkastning inte är en garanti för avkastning i framtida är det ändå en indikation på att teamet som förvaltar fonden gör någon rätt.

Riskerna jag ser med fonden är hur koncentrera fonden till både sektor och land. Men en fastighetsfond är i sin natur koncentrerar, det är själva syftet med fonden.

Det behöver inte betyda att din totala portfölj behöver vara lika koncentrerad förstås, en fastighetsfond borde kanske vara en del av din totala portfölj, snarare än den hela.

Fonden handlar du billigast via SAVR, där är den totala avgiften 0.88% jämfört med 1,49% som du betalar via exempelvis Avanza. Tryck på knappen nedanför för att komma till rätt sida på SAVR för att läsa mer!

Investera i fastigheter

På Stockholmsbörsens large cap-lista finns det 13 noterade bolag fastighetsbolag. Det största bolag, mätt i börsvärde, är Balder med ett börsvärde kring 73 miljarder kronor. Nästa största bolaget är Castellum med ett börsvärde på 50 miljarder svenska kronor.

Både Castellum och Balder äger och hyr ut kommersiella fastigheter som är anpassade för konto, butiker hotell med mera. Ungefär 8% av Balders omsättning 2019 kom från hotell-relaterade fastigheter. Balder har uppgörelser med olika hotellföretag där hyran är omsättningsbaserad, vilket betyder att Balders intäkter styrs av hur väl hotellet går.

Andra fastighetsbolag på börsen, exempelvis Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger och förvaltar bostads- och samhällsfastigheter. Även om marknaden för andrahandsuthyrning är reglerad i Sverige finns det flera bolag som äger lägenheter och hyr ut.

Fondens största innehav

Fondens största innehav är fastighetsbolaget Sagax. Bolaget äger och förvaltar kommersiella fastigheter i framförallt Sverige. Med ett börsvärde kring 50 miljarder kronor är också Sagax ett av Sverige största fastighetsbolag mätt i börsvärde. Bolagets fastighetsportfölj består framförallt av lagerfastigheter och industrifastigheter. Bolagets ordförande David Mindus är också huvudägare i Sagax och kontrollerar knappt 20% av bolagets aktier. Fonden äger 3.8 procent av aktier i Sagax och är därmed bolagets 6e största ägare.

Fonden näst största innehav är också det största fastighetsbolaget på Stockholmsbörsen, Balder. Det Göteborgsbaserade fastighetsbolaget har ett börsvärde kring 100 miljarder svenska kronor. Balder äger och hyr ut olika typer av kommersiella fastigheter i framförallt Sverige men även i norden och Tyskland. Fonden är en av bolagets största ägare med en ägarandel på cirka 1%. Bolagets största ägare är också vd Erik Sellin.

Länsförsäkringar fonder

Länsförsäkringar är ett försäkringsbolag med flera dotterbolag grundades 1938 i Stockholm. Fondbolaget, som är ett av dotterbolagen driver idag ett 40-tal fonder.

 20152016201720182019
Totalt antal fonder3539373838
Fondvolym, Mdkr109125138143203
Nettoflöde, Mdkr2,54,62,38,215,8
Läsförsäkringar fonder

Fondbolaget fonder förvaltas både av interna förvaltare, alltså att förvaltningen görs av anställda av Länsförsäkringar och extern förvaltning, vilket innebär att man köper in en fond från ett externt fondbolag. På hemsidan skriver de att ”Alla våra fonder ska förvaltas av dem som har de bästa förutsättningarna och den yttersta kompetensen”. Länsförsäkringars fastighetsfond förvaltas av Peter Norhammar som också är anställd av Länsförsäkringar.

Sveriges Bästa fastighetsfonder

I Sverige finns det ett par olika fastighetsfonder som endast investerar i fastighetsbolag. Den mest uppmärksammade fonden är Länsförsäkringars fastighetsfond som vi har skrivit om här. Här är några av Sveriges bästa fastighetsfonder.

NamnUtveckling 1 år
Länsförsäkringar Fastighetsfond47.19%
PriorNilsson Realinvest A28.96 %
Odin Fastigheter53.05 %
Carnegie Fastighetsfond40.36 %
Listan uppdaterad: 2021-10-18

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.