Länsförsäkringar global indexnära: Omdöme

Uppdaterad:

Länsförsäkringar global indexnära är en av de mest populära fonderna bland svenska sparare. I vårt sammanställning över de bästa indexfonderna kom också fonden med på topplistan.

Fördelen med Länsförsäkringar global indexnära är att den, jämfört med exempelvis Avanza Zero eller Nordnets superfond, följer ett globalt index.

Ägarna av fonden får en ordentlig riskspridning genom att fonden äger bolag över hela världen i portföljen. Vilket i jämfört med en svensk indexfond som följer de 30 eller 70 mest omsatta bolagen i Sverige inte ger samma riskspridning. 

Avgiften

Indexfonder är generell betydligt billigare jämfört med aktivt förvaltade fonder. Detta för att aktivt förvaltade fonder behöver en eller flera förvaltare som väljer ut vilka aktier som fonden ska äga. En indexfond följer istället ett index.

Avkastning

Avkastningen för Länsförsäkringar global indexnära ligger i linje med avkastningen för MSCI World Total Net Return, vilket också är ambitionen med fonden. Målsättning är att så långt som möjligt efterlikna utvecklingen av indexet MSCI World Total Net Return. En indexfond ska inte överavkasta genomsnittet –  snarare avkasta i linje med genomsnittet.

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Mitt omdöme 

Jag tycker att Länsförsäkringar global indexnära är ett bra alternativt för de som vill minimera risken av sina investeringar, men ändå få exponering mot aktiemarknaden. Fondhuset, alltså Länsförsäkringar är ett stabilt bolag som inte kommer få problem vid en eventuellt lågkonjunktur. Avkastningen följer indexet MSCI World Total Net Return som planerat. 

Vad som är viktigt att tänka på är att mer än 60% av fonden är investerad i amerikanska aktier. Detta eftersom det är så världens ekonomi ser ut. Om du är pessimistisk inställd till den amerikanska ekonomin borde du istället köpa en Europeisk, nordisk eller svensk indexfond!

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.