Länsförsäkringar global indexnära: Omdöme 2021

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Länsförsäkringar global indexnära är en av de mest populära fonderna bland svenska sparare. I vårt sammanställning över de bästa indexfonderna 2021 kom också fonden med på topplistan över mest ägda och billigaste indexfonderna under 2020.

Men hur bra är fonden, är avgiften hög relativt andra likande fonder och slutligen vilken avkastning kan du förvänta dig? Det är frågor vi besvara nedanför.

Fördelen med Länsförsäkringar global indexnära är att den, jämfört med exempelvis Avanza Zero eller Nordnets superfond, följer ett globalt index.

Ägarna av fonden får en ordentlig riskspridning genom att fonden äger bolag över hela världen i portföljen. Vilket i jämfört med en svensk indexfond som följer de 30 eller 70 mest omsatta bolagen i Sverige inte ger samma riskspridning. 

Avgiften

Indexfonder är generell betydligt billigare jämfört med aktivt förvaltade fonder. Detta för att aktivt förvaltade fonder behöver en eller flera förvaltare som väljer ut vilka aktier som fonden ska äga. En indexfond följer istället ett index.

Länsförsäkringar global indexnära kostar i förvaltningsavgift 0,20 % vilket är relativt billigt jämfört andra global indexfond. Billigast handlar du fonder via den nya handelsplattformen SAVR som har upp till 50% rabatt på fondavgifter.

Innehav i fonden

Eftersom USA är världens största och viktigaste ekonomi blir det naturligt att en global indexfond äger mycket stora amerikanska aktier. Världens största bolag, mätt i börsvärde, återfinns i USA och vi ser bolagen här nedanför. Apple, Microsoft Amazon och Alphabet som äger Google. Bara ett icke amerikansk bolag återfinns bland de tio största innehaven. Nestle som återfinns här i Europa.

 

Apple Inc

3,7 %

Microsoft Corp

3,4 %

Amazon.com Inc.

2,7 %

Facebook Inc

1,3 %

Alphabet Inc-A

1,0 %

Alphabet Inc-C

1,0 %

Johnson & Johnson

0,9 %

Visa A

0,8 %

Nestle

0,8 %

Procter & Gamble Co

0,7 %

Summa

16,3 %

Avkastning

Avkastningen för Länsförsäkringar global indexnära ligger i linje med avkastningen för MSCI World Total Net Return, vilket också är ambitionen med fonden. Målsättning är att så långt som möjligt efterlikna utvecklingen av indexet MSCI World Total Net Return. En indexfond ska inte överavkasta genomsnittet –  snarare avkasta i linje med genomsnittet.

På fem år har fonden avkastat knappt 25%, på tre år drygt 11%. Den här texten är skriven 20e mars, alltså bara dagarna efter att det globala indexet just tappat med 26% på en månad. Siffrorna var alltså betydligt bättre vid början av året.

Mitt omdöme 

Jag tycker att Länsförsäkringar global indexnära är ett bra alternativt för de som vill minimera risken av sina investeringar, men ändå få exponering mot aktiemarknaden. Avgiften på 0.20% är relativt lågt. Fondhuset, alltså Länsförsäkringar är ett stabilt bolag som inte kommer få problem vid en eventuellt lågkonjunktur. Avkastningen följer indexet MSCI World Total Net Return som planerat. 

Vad som är viktigt att tänka på är att mer än 60% av fonden är investerad i amerikanska aktier. Detta eftersom det är så världens ekonomi ser ut. Om du är pessimistisk inställd till den amerikanska ekonomin borde du istället köpa en Europeisk, nordisk eller svensk indexfond!

Jag rekommenderar att du köper fonder via handelsplattformen SAVR som har upp till 50% rabatt på fondavgifter. Precis samma fond fast billigare!

Lycka till hälsar David

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.