Avanza Zero

Uppdaterad:

Internetbanken Avanza Bank har tagit fram en egen indexfond som heter Avanza Zero, en fond som bara går att handlas via deras egna plattform. Du kan alltså inte köpa Avanza Zero via SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea eller någon annan bank.

Fonden fungerar som en vanligt indexfond, alltså förvaltaren bakom fonden investerar för att följa ett index, i det här fallet SIX30RX-index. I indexet som Avanza Zero efterliknar ingår de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

I vårt omdöme går vi igenom hur Avanza Zero är jämfört med liknande fonder, vilka bolag som ingår i indexet och varför jag tycker Avanza Zero är ett bra alternativt för det allra flesta investerarna. 

Passar nybörjare
img_not_found
    • 0 kr i courtage upp till 50 000 kr
    • Sveriges populäraste nätmäklare
    • Sveriges nöjdaste kunder flera år i rad
    • Över 2 miljon kunder!

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

ISK

Ja

Minsta insättning

0 kr

Avanza Zeros fördelar

En stor fördel, kanske den största fördelen, med Avanza Zero är att fonden är gratis. Alltså det tillkommer inte någon förvaltningsavgifter i samband med att du investerar i fonden. Oftast är avgifterna för en indexfond lägre jämför med aktivt förvaltade fonder. Swedbank Robur Ny Teknik, som är en mycket populär aktivt förvaltad fond, kostar en bit över 1 % i avgift, för att ge ett exempel.

Indexfonder är billiga eftersom att förvaltaren av fonden inte behöva gör aktiva val av vilka värdepapper som ska ingå i portföljen. Förvaltarna behöver bara se till att portföljen speglar det indexet fonden ska följa. Det brukar vanligtvis tillkomma mindre avgift för att investera i en indexfond. Någonstans mellan 0.1-0.5 procent av det investerade kapitalet är ett vanligt avgiftsspann. Avanza Zero är gratis.

Såvitt jag vet finns det bara två indexfonder som är både gratis och brett tillgängliga i Sverige. Det är Avanza Zero och Nordnet Superfond. I min jämförelse av de bästa indexfonderna kan ni läsa mer hur de olika indexfonder skiljer sig åt.

Den största skillnaden mellan Avanzas och Nordnets egna Indexfond är att Nordnet superfond ingår Sveriges 70 mest omsatta aktier på Stockholmsbörsen, istället för de 30 bolagen som Avanza efterliknar.

Nu kanske ni undrar varför inte alla äger Avanzas eller Nordnets indexfond eftersom dessa fonder är gratis? Varför betala 0.20% för exempelvis Länsförsäkringars indexfond när det finns alternativt som är gratis? Både Avanzas och Nordnets indexfonder har ett par kritiserar som behöver uppfyllas för att bli andelsägare. Den största tröskeln är kriteriet att fonden bara finns tillgänglig för bankens egna kunder och går bara att äga via deras egna plattform. Du behöver alltså vara kund hos på Avanza om du vill köpa Avanza Zero, samma gäller för Nordnets Superfond.

Att bli kund hos Avanza och Nordnet är kostnadsfritt, det tar ungefär 3 minuter. Om du redan är kund hos någon av bankerna och vill placera i en indexfond  är Superfonden och Avanza Zero det bästa alternativet.

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Hur bra har Avanza Zero presterat?

Eftersom Avanza Zero inte har någon avgift kan vi bara jämföra fonden utifrån hur bra förvaltarna är på att följa det index som fonden ska skugga, alltså SIX30RX-index som ska spegla de 30 mest omsatta aktier på Stockholmsbörsen. Jämför vi Avanza Zeros utveckling med SIX30RX-index har förvaltarteamet lyckats att följa indexet, precis som förväntat.

Vilket Index följer Avanza Zero?

Fonden är en passivt förvaltad indexfond med målsättningen att ge andelsägarna en värdeökning som ska spegel utvecklingen av SIX30RX-index. SIX30RX-index är uppbyggt kring de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Alla svenska indexfonder speglar inte detta indexet, exempelvis Nordnets avgiftsfria fond, Nordnet Superfond, efterliknar exempelvis istället de 70 mest omsatta bolagen istället.

Fondens innehav

Avanza Zero är en indexfond, och som alla indexfonden beror innehaven i fonden på vilket indexet fonden ska spegla. Den här fonden följer SIX30RX-index som är uppbyggt kring de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Fonden största innehav kommer alltså vara den värdemässigt mest omsatta aktien på stockholmsbörsen.

Om Avanza

Avanza är en internetbank som startade 1999 av entreprenören Sven Hagströmer. Avanza har marknadens bredaste utbud av både fonder och aktier. Många utländska värdepapper går bara att hitta hos Avanza vilket varit ett av bankens viktigaste fördel jämfört de traditionella bankerna. Bankens primära verksamhet återfinns inom sparande, placeringar och pension. Allt ifrån bolån till aktie och fonddepåer. Idag finns banken bara tillgänglig på den nordiska marknaden. Kunderna består av både privata aktörer samt företagskunder, huvudkontoret finns i Stockholm.

Fakta om fonden

FondfaktaAvanza Zero
FondbolagAvanza Fonder AB
FondtypAktiefonder
KategoriSverige
RegistreringslandSverige
ValutaSvensk Krona (SEK)
Antal fondhandelsdagar2-3 handelsdagar
Uppdaterad juli 2021

Avanza Zero var den första avgiftsfria fonden i Sverige.

Efter att Avanza lanserade en avgiftsfri fond hakade andra aktörer på samma strategi. Konkurrenten Nordnet lanserade efteråt en likande fond som heter Nordnet Superfond. Den fonden är också gratis men följer de 70 mest omsatta bolagen, istället för de 30 mest omsatta bolagen som Avanza Zero följer.

aktierfonder eller aktier?

Frågan om du borde äga fonder eller en portfölj av egna ihopsatta aktier är något som har diskuteras sedan uppkomsten av fonder. Kommer du vara en bättre ”stock picker” än en portföljförvaltare, som inte bara har handikappet av att avgiften drar ner avkastningen utan också att det är svårare att få en god avkastning om du förvaltar en portfölj med flera hundra miljoner, eller ett par miljarder kronor jämfört med om du har en portfölj med bara dina egna sparpengar.

Det finns dock flera fördelar med att äga en fond, speciellt en fond som inte har någon avgift. Du behöver inte följa marknaden själv utan det gör en förvaltare åt dig. Du kan alltså spendera mer tid på ditt faktiskt yrke, familj eller likande. Fördelen med aktier är att avkastningen kan bli bättre om du lyckas hitta ett par aktier som lyckas avkasta bra. I en egen portfölj kan du äga 5 aktier, vilket ger en koncentration som få, eller nästa inga portföljförvaltare kan ha. Du måste själv avgöra om du 1, tror att du kan hitta ett par vinnaraktier och 2, tror att din aktieporfölj kommer avkasta bättre än en fond.

indexfond eller aktivt förvaltade fonder

Borde du investera i en indexfond, som Avanza Zero, eller i en aktivt förvaltad fond? Det är ett dilemma många investerare funderar över. Fördelen med att investera i exempelvis Avanza Zero jämfört med en aktivt förvaltad aktiefond är att avgiften oftast är betydligt lägre. Det finns också forskning som pekar på att aktivt förvaltade fonder i genomsnitt inte avkastar högre. Men sen finns det aktivt förvaltade fonder, exempelvis Swedbank Robur Ny Teknik som slår börsen med råge och har en avgift på en bra bit över 1 %.

I efterhand har det varit mycket lönsamt att äga just den fonden. Hur du väljer att investera och spara din pengar är ett beslut du behöver själv fundera över. Ingen investering är ingen garanti för framtida avkastning, du behöver själv avgöra om fondens avgifter är värt det. Oavsett vilken tillgång du äger kan värdet både öka och minska och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Detta gäller för Avanza Zero som någon annan tillgång. Hos Avanza kan du läsa mer om riskerna.

Historian om Avanza Zero

Redan 2006 startade Avanza indexfonden Avanza Zero. Idén bakom att göra en gratisfond grundades eftersom att inte betala någon avgift skulle kunna locka till sig nya investerare till Avanza eftersom erbjudandet om Avanza Zero skulle vara så attraktivt. Vanligtvis behöver man betala en fondavgift. Namnet Zero blev till eftersom avgiften är Zero. Företagets hoppades på att produkten skulle bli framgångsrik och det blev den, bara om du är kund hos Avanza kan du äga Avanza Zero. Sven Hagströmer som startade företaget och var den som också till en början investerade pengar i bolag. Idag är han och många andra profiler på börsen en förespråkare av indexfonder och framförallt Avanza Zero. Du kan läsa mer om vilka avgifter som tillkommer för olika fonder på Avanzas hemsida.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.