Jämför nätmäklare

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Jämför nätmäklare

Jämför nätmäklare

Här nedanför kan du hitta dom bästa nätmäklarna för 2023 ifall du är nybörjare och vill börja handla med aktier och fonder. Läs om courtage, funktion, priser samt vilken nätmäklare vi själva anser är bäst.

Hitta rätt nätmäklare efter dina behov

Vilken aktör är vår favorit på marknaden

Förslag till nybörjare

Bästa plattformen vid trading

Vem som har lägst fondavgifter

Nedan jämför vi fyra olika nätmäklare som vi anser är de bästa ifall du vill komma igång och investera. Med hjälp av vår jämförelse kommer du förhoppningsvis hitta en nätmäklare som passar dina behov och önskemål. Börja alltid med att fundera över vilka behov du har innan du väljer nätmäklare, det finns nämligen både fördelar och nackdelar med alla aktörer.

Topp 4 nätmäklare 2023

Nedan kan du se vilka nätmäklare som både vi och det svenska folket anser är de bästa på marknaden. De passa dig som vill investera i aktier, fonder, råvaror och andra värdepapper. Längre ner i vår artikel kan du läsa lite mer djupgående om varje nätmäklares utbud, priser, funktioner och andra viktiga delar som du bör tänka på innan du väljer plattform. Givetvis finns det fler aktörer på marknaden, och du kan också handla via de svenska storbankerna om du skulle vilja det men storbankerna har enligt oss inga direkta fördelar mot de aktörer som vi skriver om nedanför.

Passar nybörjare
img_not_found

Betyg: 5 av 5.
    • 0 kr i courtage upp till 50 000 kr
    • Sveriges populäraste nätmäklare
    • Sveriges nöjdaste kunder 12 år i rad
    • Över 1 miljon kunder!

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

ISK

Ja

Minsta insättning

0 kr

Låga fondavgifter
img_not_found

Betyg: 4.5 av 5.
    • 0 kr i courtage upp till 80 000 kr
    • Investerarskydd & insättningsgaranti
    • Låga fondavgifter
    • Se vad andra handlar via Shareville

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

ISK

Ja

Minsta insättning

0 kr

Bästa tradingplattformen
img_not_found

Betyg: 4.5 av 5.
  • 0 % i courtage på aktier
  • Enkelt att blanka och gå kort
  • Saknar ISK & kapitalförsäkring
  • Aktier, valutor, råvaror

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

ISK

Nej

Minsta insättning

50 USD

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 77 % av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Endast fonder
img_not_found

Betyg: 3.5 av 5.
  • Sveriges lägsta fondavgifter
  • 30 – 50 % i rabatt på fonder
  • Över 1 600 fonder
  • Investerarskydd & insättningsgaranti

Öppna nytt konto

0 kr

Årskostnad

0 kr

ISK

Ja

Minsta insättning

0 kr

Vad är en nätmäklare?

En nätmäklare är en digital bank med enda målsättning att bedriva sin verksamhet på nätet och pressa priserna på handel av värdepapper. Förr var det både dyrt och krångligt att köpa aktier och fonder men tack vare digitaliseringen kom både Avanza och Nordnet in på marknaden och skapade handelsplattformar som var både bättre och billigare än de som storbankerna kunde erbjuda. Nu på senare år har dock storbankerna skapat bättre tjänster och pressat priserna på sina tjänster. Men vi tycker ändå att storbankerna ligger efter i digitaliseringen och saknar tjänster som nätmäklarna är duktiga på att erbjuda.

Vilken nätmäklare är bäst?

Till den långsiktiga investeraren

Vi själva tycker att Avanza är det självklara valet för en långsiktigt investerare. Deras handelsplattform är både snygg och enkel att använda både i pc och som app. Avanza erbjuder också låga priser på courtage i Sverige och övriga världen.

  • Över 1 miljon aktiva kunder
  • Enkel hemsida & app vid handel
  • Passar den långsiktiga investeraren
  • Låga avgifter på courtage

Bästa nätmäklare inom fonder

Den bästa nätmäklaren vid handel av enbart fonder är Savr.com. Här kan du hitta över 1600 olika fonder till marknadens lägsta fondavgifter. Handelsplattformen Savr.com har som enda målsättning att erbjuda fonder till bättre villkor.

  • Enbart handel av fonder
  • Fondspara till 30-50 % i rabatt
  • Över 70 000 kunder
  • Över 1 600 fonder

Nätmäklare anpassad för trading

Vid avancerad handel och trading är Etoro.com den marknadsledande aktören. Här kan du enkelt gå både lång och kort i olika tillgångar både direkt i tillgången och via CFD-handel, vilket innebär att du kan tjäna pengar på både upp och nedgångar i priset. Här erbjuds också handel i ett brett utbud av digitala valutor, där du via analysverktyg och diagram kan styra din handel.

  • CFD-handel & vanlig handel
  • 0 kr i courtage vid aktiehandel
  • Stort utbud av digitala valutor
  • Copytrader – Kopiera andras portföljer

Den late investeraren

Tycker du att det är både tråkigt och jobbigt att investera pengar? Ett alternativ kan isåfall vara att sätta ditt sparande på autopilot med hjälp av Sigmastocks.com. Denna aktierobot kommer automatiskt att skräddarsy en portfölj baserat på olika frågor roboten ställer till dig som person. Den kommer fråga efter saker som riskvilja, ekonomi, målsättning och på vilka marknader du vill investera på. Det är enkelt att komma igång via BankID och deras frågeformulär som anpassar din investeringen. Sedan är det bara att bestämma hur mycket du vill spara varje månad via autogiro.

  • Aktiespara på autopilot
  • Skapa konto gratis via BankID
  • Perfekt vid sparande till barnen
  • Månadsspara via autogiro

Billigaste nätmäklaren

Det är svårt att säga vilken av alla nätmäklare som är den billigaste rakt av. Du kan exempelvis handla svenska aktier extremt billigt hos en aktör medan samma aktör har dyrt courtage vid köp av amerikanska aktier eller dyra fondavgifter. Du måste se helheten hos en nätmäklare och sedan avgöra vilken av dom som är mest prisvärd sett till utbud, läs mer här nedanför om vad du ska tänka på innan du väljer nätmäklare.

Tänk på detta innan du väljer?

  • Finns investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring?
  • Skickas uppgifter om dina affärer till skatteverket och kommer förtryckt i din deklaration?
  • Personlig rådgivning
  • Möjlighet att blanka
  • Fondavgifter
  • Courtage (kolla även courtage vid handel i utländska aktier)
  • Kundservice

Handla courtagefritt

Det är bra ifall du väljer en nätmäklare eller en bank som erbjuder courtagefri handel upp till ett visst belopp. Tänk bara på att välja en nätmäklare som är bäst överlag på sina tjänster och inte enbart på att dom erbjuder courtagefri handel.

Bank/nätmäklareCourtagefritt
AvanzaUpp till 50 000 kr
NordnetUpp till 80 000 kr
eToroObegränsat
AktieinvestUpp till 60 000 kr
DegiroUpp till 1 miljon
Tillägg Degiro: Du betalar 30 % i källskatt på utdelningar i svenska bolag även om du har ett investeringssparkonto (ISK). Vi avråder att starta ett konto hos Degiro även om deras courtagefria handel ser attraktiv ut.

Bankernas courtage

Följande priser på courtage nedanför gäller på de svenska börserna. Priser på courtage kan skilja på utländska marknader, speciellt brukar prissättningen vara högre hos storbankerna. Det är Avanza Och Nordnet som erbjuder bäst courtage överlag sätt till handel världen över.

Klicka på nätmäklarens namn för deras prislista;

NätmäklareCourtageMinsta courtage
Avanza0 – 0,25 %0 – 99 kr
Nordnet0 – 0,25 %0 – 99 kr
eToro0 kr0 kr
Degiro5 kr5 kr
Aktieinvest0,05 – 0,15 %0 – 139 kr
Skandiabanken0,25 – 0,25 %8 – 75 kr
Handelsbanken0,09 – 0,25 %9 kr
LänsförsäkringarEj rörligt20 – 38 kr
Nordea0,09 %1 – 199 kr
SEBEj rörligt1 – 27 kr
Danskebank.se0,10 %79 kr
SwedbankEj rörligt29 – 99 kr

Vilka konton använder vi

Vi själva använder Avanza, Nordnet, eToro, Savr.com och Sigmastocks av olika anledningar. Den första anledningen till att det är gratis att starta konto hos samtliga. Vi använder också både Avanza och Nordnet för att utnyttja den courtagefria handel som erbjuds. Vi använder även båda dessa aktörer för att ansöka till nya börsintroduktioner där intresset är stort och det är svårt att få aktier vid noteringen. Vi använder Savr för att investera i fonder i de fall avgifterna är lägre där än på Avanza och Nordnet.

En av oss använder även Sigmastocks till barnens sparande. Här kan jag månadsspara och låta en aktierobot fatta korrekta beslut vad gäller investeringar och spridning på olika marknader. Jag använder även ett Savr konto där hälften av månadssparandet går in i olika fonder varje månad. Att jag valde Savr är inte konstigt, stort utbud av fonder till riktigt låga priser.

Vilken är vår favorit

Men om ni enbart fick välja en nätmäklare? Det skulle bli Avanza.se om vi måste välja en nätmäklare. Vi är själva långsiktiga investerare som varit kunder hos Avanza i ca 10 år. Vi tycker deras deras utbud av tjänster slår de mesta på marknaden samtidigt som deras courtage ligger på en vettig nivå. Vi skulle sannolikt välja att stanna hos Avanza även om deras priser skulle vara något högre än konkurrenterna.

Bästa plattformen vid daytrading

Den bästa plattformen för Daytrading tycker vi är eToro.com. Deras copytrading tjänst där du kan kopiera och hämta inspiration från andra duktiga traders är ett mycket bra verktyg som erbjuds. eToro är också en välkänd aktör med över 10 miljoner användare världen över. Här kan du enkelt komma igång med gratis demo-konto om du är nybörjare.

Fördelar

  • Erbjuder både CFD-handel & vanlig handel
  • Copytrading | Kopiera andra duktiga traders
  • Handla enkelt med och utan hävstång
  • Stort utbud av digitala valutor
  • Stort utbud av råvaror
  • Gratis konto
  • Demokonto

Nackdelar

  • Investeringssparkonto (ISK) saknas
  • Avgift tillkommer vid insättning för valutaväxlingen
  • En avgift tillkommer efter 12 månader vid inaktivitet, denna retar oss lite
  • Du måste själv deklarera dina affärer till Skatteverket

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.