Låna till aktier – Låna pengar för att investera

Uppdaterad:

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Levler.se - Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

För att kunna investera i aktier och även få dina pengar att växa behöver du ett stabilt startkapital. Har du redan sparade pengar som du kan investera är det en bra början. Annars behöver du hitta ett annat sätt för att komma igång med dina aktieköp. Ett tips är att låna pengar till aktier, vilket är lyckat om du investerar rätt och får kapitalet att växa i snabb takt. Men det finns även risker med att låna pengar till den här typen av investeringar.

Innan du bestämmer dig för att köpa aktier med lånade pengar är det viktigt att tänka igenom situationen. I den här artikeln får du vägledning inför investeringen och tips som hjälper dig att köpa aktier med mindre risker.

Behovet av att låna pengar

Att ta ett lån innebär ett stort ansvar och därför bör du alltid tänka igenom lånet noga. Ställ dig själv olika frågor för att ta rätt beslut om att låna pengar. Det kan till exempel vara om tidpunkten är rätt för att låna pengar. Eller om du i din nuvarande ekonomiska situation har rätt förutsättningar för att betala tillbaka lånet.

Syftet med att investera i aktier är så klart att tjäna pengar och få ditt kapital att växa sig större. Händer detta kan du med stor sannolikhet betala tillbaka de lånade pengarna utan problem. Men inför ett lån för att köpa aktier bör du även se riskerna. Det innebär att du bör väga in eventuella förluster i dina analyser eftersom det alltid finns en risk att investeringen inte går med vinst.

Låna till aktier

Bestäm dig för rätt lån

Om du inte lånar pengar från familj eller vänner är det i huvudsak tre olika lånetyper du har att välja mellan i samband med investeringar. För dig som äger en bostad kan en belåning av bostaden vara ett alternativ. Annars är olika varianter av privatlån vanliga. Även värdepapperslån är en form av investeringslån som passar många aktieköpare.

Belåna bostad för att köpa aktier

Du som äger en bostad har förmodligen ett bolån och belåningen innebär att du utökar det existerande lånet. Pengarna du lånar extra för att köpa aktier kan du sätta in direkt på ett aktiekonto. Den här låneformen innebär låg ränta och därför är det många som väljer att finansiera aktieköp genom belåning.

Det finns dock vissa begränsningar för att belåna en bostad, däribland en belåningsgrad på bostaden som inte är högre än 85 %.

Vanliga privatlån

Ett smidigt alternativ för att låna pengar till aktieköp är att ta ett privatlån. Även den här lånetypen har ganska låga räntor. Dessutom kan du enkelt jämföra olika privatlån på nätet på sidor som exempelvis Lanupplysningen.se för att hitta det upplägg som är mest fördelaktigt utifrån dina förutsättningar.

Det går även tämligen snabbt att ta ett privatlån, vilket också är en stark bidragande orsak till att många väljer den låneformen för att finanisera aktieköp.

Låna pengar med värdepapper

Du kan belåna dina redan existerande aktiehandlingar och fonder hos både banker och nätmäklare. Det ger dig mer frihet för att köpa nya aktier med mer kapital och säkerheten är alltså satt i dina egna resurser.

Risken med värdepapper är att aktievärdet kan sjunka, vilket kan innebära att du blir överbelånad. När det sker kommer dina aktier att tvångssäljas eftersom lånet är direkt kopplat till dina egna aktier. Det bästa tipset för att undvika detta är att inte belåna hela aktieportföljen. På så vis har du marginaler om börsen skulle gå ned.

Låna ett realistiskt belopp

Innan du bestämmer dig för att låna pengar till en aktieinvestering bör du alltid fastställa ett belopp. Det är viktigt eftersom du annars kan tappa fotfästet och låna mer pengar än du egentligen behöver. Återigen är det risken som är värd att nämnas där konsekvenserna blir tuffa om investeringen inte utvecklas på det sätt du önskar.

Se alltid över din ekonomi och betalningsförmåga innan du skriver på ett beviljat lån. Du ska alltid ha råd att betala tillbaka lånet även om investeringen inte blir lyckad. Det är å andra sidan även viktigt att ha tålamod när du handlar med aktier. Börsen kan vara en berg- och dalbana, vilket innebär att aktier och fonder passerar olika faser. Tiden för att återhämta sig från sämre tider kan variera.

Försäkra dig om en trygg investering

Avslutningsvis är det så klart väldigt viktigt att ägna tid åt att välja rätt investering. Det innebär inte bara att hitta lönsamma bolag att investera i. Därutöver behöver du även hålla dig uppdaterad om börsen och sätta dig in i den finansiella marknaden. Tänk på aktiehandel i ett långsiktigt perspektiv och försök hitta stabila investeringar.

Ett tips är att investera i bolag som har utdelning varje år eftersom då kan du använda de pengarna för att betala tillbaka ditt lån. Kom ihåg att räkna på eventuella investeringar innan du köper aktier och i dina kalkyler bör du alltid ha med räntekostnader på dina lånade pengar.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
3. Levler.se | Ny svensk "Avanza-utmanare" med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
3. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.