Spiltan Global Investmentbolag: Mitt omdöme 2020

Spiltan lanserade år 2016 en global Investmentbolag fond, detta efter att fondbolagets Sverige inriktade investmentbolag fonden blivit en stor succés. Fonden har idag idag över 300 000 andelsägare.

Hittills har dock den global fonden inte lyckats attrahera lika många investerare som den svenska. Den global fonden är yngre, men både den låga avgiften – som är lägst via SAVR 0.41% – 0ch den historiska avkastningen gör fonden attraktiv.

I mitt omdöme av den här fonden kommer jag försöka svara på frågan: hur bra är Spiltan Global Investmentbolag? Vi kommer gå igenom fondens historisk avkastning jämfört likande fonder, avgiften, förvaltaren, innehaven och slutligen också mitt egna omdöme. Vi börjar med innehaven.

Fondens innehav

Precis som fondens namn indikerar bestå portföljen av globala investmentbolag. Svenskar är mycket bortskämda med kvalitativa investmentbolag och fenomenet är inte lika vanligt utomlands.

Fonden är till 45% viktad i Amerikanska aktier, där Warren Buffetts Berkshire Hathaway är fondens största innehav och utgör knappt 8% av fonden.

10 största innehavAndel av portföljen
Berkshire Hathaway8,0 %
Fairfax Financial6,3 %
Brookfield6,2 %
Markel6,1 %
Loews6,0 %
Danaher6,0 %
Exor4,1 %
Softbank4,1 %
Groupe Bruxelles Lambert4,1 %
Liberty Global4,0 %
Summa54,9 %
Innehav 2020-03-31
Fondens avgift

Spiltan globala investmentbolag kostar 0.50% i årlig avgift, fonden är därmed 20 punkter dyrare än Spiltan investmentbolag Sverige. I relation till andra globala aktiefonder är dock 0.50% inte speciellt dyrt.

Fonden går dock att handla till rabatt via handelsplatformen SAVR, där är den årliga avgiften istället 0.41% istället för 0.50%.

En globala aktiefond kan kosta allt ifrån 0.20% upp till 2% i årlig avgift. Spiltan globala investmentbolag är inte billigaste, men absolut inte det dyraste alternativet.

Avgiften för den här fonden, likt många andra fonder, varierar beroende på via vilken bank du handlar fonden. Köper du fonden direkt via Spiltan kostar den 0.50%, vilken den också gör via exempelvis Nordnet.

Fondens utveckling

Förvaltarna bakom den här fonden, Jörgen Wärmlöv och Erik Brändström, har båda har varit med sedan fonden startade 2016 och är därmed ansvariga för fondens utveckling.

Erik Brändström, som också är VD för Spiltan är en mycket respekterad förvaltare. Hittills har dock utvecklingen för Jörgen och Eriks globala investmentbolags-portfölj inte prestera som de hade hoppats. Nedanför är en graf över utveckligen sedan start:

Som vi ser i bilden ovanför har fondens utvecklingen bara marginellt slagit Dow Jones World index. En utvecklingen jag inte tror att någon av förvaltarna, eller de som investerat i fonden är nöjda med, hittills.

Mitt omdöme

Även om fonden inte riktigt lyckats leva upp till varken investerarnas eller förvaltarens förväntningar hittills tror jag ändå att fonden har potential.

Fonden förvaltas av två duktiga förvaltare och portföljen bestå av kvalitativa bolag med starka ägare. Fondens största innehav, Berkshire Hathaway, är ett bra exempel på ett bolag med en stark och duktig ägare. Bolaget styrs av Warren Buffett, en av väldens främsta investerare genom tiderna.

Det finns också fördelar med att investera i Investmentbolag ur ett risk perspektiv. Dessa bolag är av sin natur mer diversifierade jämfört en investering i ett vanligt bolag.

Spiltan Global Investmentbolag kan vara en bra investering för den som söker en defensiv global aktieinvestering. Handla fonden via SAVR då avgiften är lägst där. Hämta rabatten via knappen nedanför.