Börsens öppettider

Börsen öppettider. När öppnar den svenska börsen idag? Vilka öppettider har börsen 2020? När stänger börsen idag? Den Svenska börsen, också kallad Stockholmsbörsen, drivs av Nasdaq Stockholm. Börsen är en marknadsplats för handel med värdepapper.

Du kan handla olika typer av värdepapper på börsen. Det kan exempelvis vara obligationer, aktier obligationer, warranter, optioner, terminer, förlagsbevis, premieobligationer. Dessa värdepapper handlas på en reglerad marknadsplats. Stockholmsbörsen ägs och drivs av Nasdaq Stockholm som ingår i Nasdaq Inc från USA.

Svenska börsen öppettider

Den svenska börsens öppettider är mellan 09:00 – 17:30 alla vardagar. Alltså måndag till fredag förutom helgdagar och röda dagar.

Du kan handla värdepapper den svenska börsen via någon av de svenska eller internationella bankerna. Om du handlar med fonder kan du lägga ordar utanför börsen öppettider, så får du nästa dags stängningskurs som din inköpskurs.

Börsens öppettider på andra marknader.

Nedanför finns öppettider för andra börser, öppettiderna visas i svensk tid. Du kan handla värdepapper på alla dessa börser via din bank. Oftast har nätbanker som Avanza och Nordnet bäst sortiment av utländska aktier och andra typer av värdepapper som obligationer, räntepapper, warranter och likande.

Stockholmsbörsen 09:00 – 17:30

Helsingforsbörsen 09:00 – 17:30

Köpenhamnsbörsen 09:00 – 17:00

Oslobörsen 09:00 – 16:25

NASDAQ, NYSE 15:30 – 22:00

TSX, TSX Venture 15:30 – 22:00

Frankrike 09:00 – 17:30

Tyskland 09:00 – 17:30

Nederländerna 09:00 – 17:30

Belgien 09:00 – 17:30

Italien 09:00 – 17:30

Portugal 09:00 – 17:30

Öppettiderna visas i svensk tid.

Stockholmsbörsens historia

Den första marknadsplatsen för handel med olika varor i Sverige uppkom 1600-talet på stortoget i Gamla stan i Stockholm. 1778 var börshuset uppbyggt på samma plats där stadens borgare och handelsmän skulle träffas och utföra handel.

Under slutet av 1700-talet och första hälften av 1800- talet var dock börsen en marknadsplats för betydligt fler varor än dagens värdepapper. På den tiden handlade man valutor, försäkringar varukontrakt brännvin och likande. Börsen var då öppen en timme, då samlades stadens affärsmän, bankirer, köpmän för att göra affärer. Det fanns en viss handel med värdepapper via så kallade fondpapper, detta var i begränsad omfattning.

Under större delen av 1850-talet fanns bara tio noterade värdepapper. Fyra av dem var obligationer och sex var aktier och handlades alltså bara en timme varje dag. Någon som senare skulle utvidgas och innefatta tusental olika värdepapper.

Öppettider för att handla fonder

Normalt kan du handla fonder som finns på din banks fondsida de dagar då de finansiella marknaderna, t ex börsen, har öppet. Se tiderna i matrisen ovanför. Därför sker vanligtvis ingen fondhandel på helgdagar.

Bankerna fondhandelspolicy tillåter inte handel och kurssättning i fonder som är stängda för handel. Inget andelsvärde beräknas de dagar som en fond är stängd för handel. Dock kan du fortfarande lägga order i en fond, men ordern genomförs först när fonden öppnat igen. Detta är viktigt att tänka på om du vill handa en fond på en nyhet som har fått priset på marknaden att agera kraftigt. Din inköpskurs kommer inte bli vid stunden du la orden för att köpa in fonden.