TIN Fonder Ny Teknik: Mitt omdöme

Uppdaterad:

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Levler.se - Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

tin fonder omdöme

Sällan har en svensk fond som inte är tillhör en större bank eller ett pensionsbolagen haft ett lika framgångsrikt första år som Tin Fonder och Tin Ny Teknik hade vid lansering 2019.

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Många drömmer om att starta en egen fond, få har dock följarbasen eller meritlistan som krävs. Duon bakom Tin Fonder, Tin Ny Teknik hade båda. Hittills har de tiotusentals andelsägare som redan valt att investera i Tin fonden fått bang for the buck..

Tin Fonder presenterar för Aktiespararna

Precis som namnet på indikerar – Ny Teknik – består fondens portfölj av bolag inom teknik men också inom hälsa och digitala varumärken. Förvaltarna skriver på hemsidan att fond är till för dig som tror på innovation, småbolag och Norden.

Ett av fondens största innehav är spelbolaget Evolution Gaming Group som är en B2B-leverantör inom livecasino som utförs i realtid, spelen streamas via bolagets egna plattform genom olika återförsäljare, alltså spelbolag. Spelbolag och andra mjukvaruföretag utgör den största delen av portföljen.

Fondfakta

FörvaltareErik Sprinchorn & Carl Armfelt
FondtypAktiefond
Startdatum2019-02-04
Startkurs100 SEK
Öppen för handelDagligen
FondbolagTIN Fonder
HållbarhetFonden har en hållbarhetsprofil

Fondens Avgift

Jämför vi avgiften med andra liknande fonden hamnar Tin Ny Teknik någonstans i mitten. Det finns både billigare och dyrare alternativ. Tin Ny Teknik har exempelvis inte någon rörlig avgift som många hedgefonder har. 

Förvaltarna bakom fonden

När du utvärderar en fond är det, enligt mig, viktigare att du studerar förvaltarens meritlista snarare än fondens historiska utveckling. Givet att inte fonden haft samma förvaltare under hela perioden du utvärderar.

Duon som förvaltar Tin Ny teknik, Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, var tidigare förvaltare av Swedbanks fond Robur Ny Teknik. Under tiden duon förvaltade fonden var den en av de bäst presterade svenska fonderna, vilket stärker kredibilitet av förvaltarens nya fond.

Även om Tin Ny Teknik är en relativt ny fond, startade februari 2019, har förvaltarna lång erfarenhet av att framgångsrikt förvalta en portfölj tillsammans.

Mitt omdöme

Det är svårt att inte hylla Erik Sprinchorn och Carl Armfelt för deras otroliga framgång tidigare med Robur och nu med TIN.

Portföljen är väl diversifierad och borde därför klara av stora förluster i enskilda innehav. Jag skulle absolut kunna äga Tin Ny Teknik som en del av min portfölj.

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Swedbank Robur Ny Teknik vs Tin Ny Teknik?

Hur skiljer sig Swedbank Robur Ny Tekink och Tin Ny Teknik sig åt? För er som varit med och investera en tid vet troligtivs om att fonden Swedbank Robur Ny Teknik förvaltades tidigare av Carl Armfelt och Erik Sprinchorn, som nu förvaltar Tin Ny Teknik.

När Erik och Carl förvaltade Swedbank Robur Ny Teknik var fonden en av de bäst presterande fonderna under perioden. I januari 2019 valde duon att kliva av uppdraget som förvaltare och startade sin egna teknikinriktade fond instället.

De båda fonderna har samma investeringsstrategi, investera i nya innovativa teknikbolag. Avgiften varierar något.

Vilken teknikfond är bästa i Sverige?

Vilken teknikfond är bästa i Sverige just nu? Svaret på den frågan kommer variera beroende av hur vi definierar en teknikfond och vilken tidshorisont vi använder.

Här är de 5 bästa teknikfonderna just nu enligt oss

PlaceringFond
1Swedbank Robur Ny Teknik A
2Thematica – Future Mobility Retl SEK
3BGF Next Generation Technology
4TIN Ny Teknik A
5BGF World Technology

Om Tin Fonder

Tin Fonder är ett fristående fondbolag som grundades 2019 av Erik Sprinchorn & Carl Armfelt. Fondbolaget har två olika fonder: Tin Ny Teknik och Tin Word Tech. Den sista är en nystartad fond som investerar i framgångsrika och innovativa teknikbolag från hela världen.

Även om fondbolaget är relativt nystartat har duon fått förtroende av tusentals investerare redan. Förvaltarna har en lång erfarenhet av att investera i nordiska teknikbolag då de båda förvaltade Swedbank Robur Ny Teknik. Duon uppvisade under flera år en avkastning som var betydligt bättre än index. Förvaltarna av Tin Fonder har som mål att träffa 400 olika bolag varje år och deras fokus är att investera i teknik och innovation med ett nordiskt perspektiv. Tin Fonder har SEB som förvaltningsinsntutut.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
3. Levler.se | Ny svensk "Avanza-utmanare" med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
3. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.