Bästa indexfonderna 2021

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Hur fungerar en Indexfond?

En indexfond är en typ av fonder vars innehav matchar, spårar eller följer ett visst marknadsindex. Det är en passiv och diversifierad investering som historiskt har givit en solid avkastning. En indexfond försöker inte prestera bättre än marknads genomsnitt, istället försöker dessa fonder vara marknaden – följa marknaden. Ett index, exempelvis ett aktieindex, köper aktier i varje företag som är noterat i det indexet för att spegla resultatet för hela indexet.

Fördelen med indexfonder är att investeringen hjälpa till att balansera risken i din portfölj. Detta eftersom marknadssvängningar tenderar att vara mindre volatila över ett index jämfört med enskilda aktier.


Varför du borde köpa indexfonder

Enligt Warren Buffett, som kanske är den bästa investeraren genom tiderna, borde de flesta investerare överväga att köpa en billig amerikansk S&P 500 index fond. Med billig menar han en fond som har låg förvaltningsavgift. Alltså avgiften förvaltaren och fondbolaget tar ut för att förvalta dina pengar. I Sverige är motsvarigheten till en S&P 500 index fond en bred indexfond som investerar utifrån exempelvis SIX30RX-index. Ett index som är uppbyggt kring de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Avanza Zero är ett bra alternativ på den svenska marknaden ifall du vill hitta bra indexfonder. En annan bra investeringsplattform är Etoro. Här kan du dock inte köpa indexfonder, men du kan köpa börshandlade fonder.


Bygg din egna portfölj av fonder

Innan jag rekommenderar mina egna fonder föreslår jag att ni först kollar in Avanzas Portföljgenerator som med hjälp av ett par frågor anpassar och föreslår en egen fondportfölj till dig, utifrån dina preferenser. Verktyget är gratis och jag använder själv Avanza som både bank och inspirationskälla till mina investeringar.


Indexfonder jag äger

Här är indexfonderna som jag själv äger antingen via min ISK eller tjänstepension:

1. Avanza Zero – En utmärkt fond som speglar och investerar enligt SIX30RX-index. Ett index som är uppbyggt kring de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. För kunder hos avanza är fonden gratis vilket göra investeringen en mer attraktivt.

2. Superfond Sverige – Också en indexfond som är gratis givet att du handlar fonden via Nordnets plattform. Fonden speglar utveckligen i de drygt 70 mest handelsomsatta bolagen på Stockholmsbörsen.

Detta något annorlunda jämfört Avanza Zero, som följer de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. 

3. Spiltan aktiefond investmentbolagFonden har fem stjärnor hos Morningstars och är väldigt uppskattad bland småsparare. Fonden investerar i svenska investmentbolag och avgiften är på 0,2 procent.

Lägst avgift för den här fonden hittar du på savr.se som är en handelsplattform med rabatt på fondavgifter. 

4. Vanguard 500 Index Fund  – Vanguard 500 Index Fund är den första och nu största indexfond i världen. Fonden går bara att handla i Sverige på savr.se

Warren Buffett har vi flera tillfällen rekommenderat den här fonden.

Vanguard 500 Index Fund följer S&P 500, som utgör cirka 80% av marknadsvärdet på hela den amerikanska aktiemarknaden Förvaltningsavgiften på 0,04% vilket är mycket billigt.


Billigaste indexfonderna i Sverige 2021

En av de största fördelarna med att investera i en indexfond är den låga avgiften jämfört med en aktivt förvaltad fond. Lägst avgift på indexfonder har savr.se som är en handelsplattform för fonder med rabatt på avgifterna. Några av det mest populäraste fonderna, som exempelvis Spiltan Aktiefond Investmentbolag, går att handla till stor rabatt hos savr.com.

En aktivt förvaltad fond har en årligt avgift någonstans från 1-3%, över tid blir det väldigt mycket pengar. Priser, alltså förvaltningsavgiften, variera dock mycket från de olika indexfonderna. Jag har listat de billigaste alternativen nedanför:

Procenttalet längst till höger är den årliga avgiften som drar av från det totala värdet av ditt investerade kapital.

 1. Avanza Zero – 0,00%
 2. Nordnet Superfond Sverige – 0,00%
 3. Avanza Global – 0,11%
 4. Länsförsäkringar Europa Indexnära – 0,20%
 5. Länsförsäkringar Global Indexnära – 0,20%
 6. Swedbank Robur Acsess Europa – 0,20%
 7. Länsförsäkringar Sverige Indexnära – 0,20%
 8. Länsförsäkringar USA Indexnära – 0,20%
 9. SPP Aktiefond Europa – 0,20%
 10. SPP Aktiefond Japan – 0,20%
 11. SPP Aktiefond Sverige A – 0,20%
 12. SPP Aktiefond USA – 0,20%

Populäraste indexfonderna i Sverige

Några av de populäraste indexfonderna i Sverige är enligt följande lista. Både Avanza Zero och Nordnet Superfond är avgiftsfria, vilket har gjort dessa fonder lite extra populära.

 1. Avanza Zero
 2. Nordnet Superfond
 3. Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära
 4. Länsförsäkringar global indexnära
 5. Spiltan aktiefond investmentbolag

Även om populäritet är en viss indikation på hur bra fonden är borde du inte stirra dig blint och bara välja fonder som är populära.


Välkända indexfonder

Spiltan Global Investmentbolag: Mitt omdöme 2023

Hämta 0.25% rabatt hos Savr Spiltan lanserade år 2016 en global Investmentbolag fond, detta efter att fondbolagets Sverige inriktade investmentbolag ...
Läs Mer

AMF Aktiefond Europa: Mitt omdöme

AMF aktiefond Europa är en aktivt förvaltad fond utgiven av pensionsbolaget AMF. Fonden placerar i aktier över hela Europa men ...
Läs Mer

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära: Mitt Omdöme

Länsförsäkringars tillväxtmarknad indexnära är en så kallad indexnära fond som försöker efterlikna Morningstars Emerging Markets index. I den här texten ...
Läs Mer

SPP Aktiefond USA: Mitt omdöme 2020

SPP aktiefond USA är en indexnära fond som försöker efterlikna den amerikanska aktiemarknaden. Fondens största innehav är Apple som utgör ...
Läs Mer

Swedbank Robur Access Asien: Mitt omdöme 2020

Swedbank Robur Access Asien är en fond från Swedbanks egna fondbolag Robur fonder. Fonden, som du kanske redan har listat ...
Läs Mer

Länsförsäkringar global indexnära: Omdöme 2021

Länsförsäkringar global indexnära är en av de mest populära fonderna bland svenska sparare. I vårt sammanställning över de bästa indexfonderna ...
Läs Mer
Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.