Simplicity Sverige: Mitt omdöme 2020

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är gratis att öppna konto hos alla aktörer vi nämner nedan

Investera i aktier, kryptovalutor, råvaror, index osv
Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage. Etoro erbjuder handel i aktier, kryptovalutor, index, råvaror & mycket mer både med och utan hävstång.
Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)

Alternativa investeringar
Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

Simplicity Sverige är en traditionell svensk aktiefond, alltså en fond som huvudsakligen investerar i aktier som är noterade på Stockholmsbörsen.

Med en avgift som ligger i det nedre spannet, lägsta avgiften via SAVR 0.93%, jämfört andra aktivt förvaltade Sverigefonder och med en relativt bra avkastning har Simplicity Sverige seglat upp och blivit en av de mest äga Sverigefonderna på Avanza.

Förvaltaren

Ulf Ingemarson är förvaltaren av Simplicity Sverige  sedan december 2015, vilket också är datumet då fonden startade. Ulf är också VD och grundare av fondbolaget, Simplicity som startades 2002. Förvaltarens investeringsprofil är en stor övervikt mot konsumentbolag. Fondens största innehav är Axfoods och ICA är fonden fjärde största innehav.

Innehav

Fondens innehav utgör i princip endast svenska aktier och kategorin ”konsument” utgör nästa en tredjedel av fondens totala innehav. Bland fonden fem största innehav finns både ICA och Axfoods som både faller inom kategorin ”konsument”. Portföljen uppgår endast till 180 MSK vilket är relativt lite kapital jämfört andra populära sverigefonder.

Avgift

Fondens avgift jämförs bäst med andra liknande aktivt förvaltade Sverigefonder. Simplicity Sverige har en årligt avgift på 0.8%. Förmedlaren, alltså banken du köper fonden via, lägger också på en ytterligare avgift. Den här extra avgiften varierar stort beroende på vart du köper fonden. Via Avanza kostar fonden 1,118%, via Nordnet 0.85%.

Om du handlar fonden via Nordnet måste fonden ses som en av de billigare Sverigefonderna. Jämför vi Simplicity Sverige med exempelvis Carnegies Sverigefond, eller Odin Sverigefond kostar de fonderna 1.42% respektive 1.2%.  

Mitt omdöme

Detta är en relativt billig aktiefond som investerar i stora svenska bolag, men fokus på konsumentprodukter snarare än industribolag som utgör den största delen av OMZ-30.

Fondens totala förmögenheten är relativt liten, 180 MSK i förvaltat kapital. Detta gör att förvaltaren kommer ha det betydligt lättare att gå in och ut i innehav snabbt, vilket är en underskattad fördel jämfört andra större fonder som har flera miljarder i förvaltat kapital.

Med en relativt låg avgift och god avkastning får jag ändå säga att Ulf Ingemarson Simplicity Sverige är en bra alternativt för den som letar efter en aktivt förvaltad sverigefond.

Tänk på att avgiften varierar beroende på vart du handlar fonder. Fonden är betydligt mycket billigare hos SAVR, avgift 0.93% jämför exempelivs Avanza där avgiften istället är 1.18%.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), kryptovalutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)
3. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.