Lista: 5 Svenska miljövänliga aktier

Uppdaterad:

Att investera miljövänligt, klimatsmart och hållbart har de senaste åren blivit allt viktigare för både småsparare och professionella investerare. Idag har var fjärde fondsparare i Sverige en fond som valts just för att den har en hållbar inriktning.

Ur ett miljömässigt perspektiv finns det flera fördelar med att investera direkt i en aktie, jämfört med att istället investera i en hållbar fond (som oftast är en ihopsatt korg av aktier).

En fördel är att du som småsparare har större möjlighet att påverkar bolag om du själv har investerat i aktien. Det här gäller i synnerhet om du investerar i ett mindre bolag.

I listan nedanför har jag valt ut fem olika svenska bolag som alla, mer eller mindre, har en mer miljövänlig affärsmodell  jämfört med andra bolag som är noterade på Stockholmsbörsen.

Läsartips: Läs vårt omdöme av den hållbara fonden Proethos

  • SCA – Med Europas största privata skogsinnehav blir det svårt att inte inkludera SCA på en lista likt den här. Skogsrelaterade pappersprodukter är ett mer miljövänligt alternativ jämfört med plast.
  • Holmen –  är en global skogsindustrikoncern. Bolaget fokuserar på tillverkning och distribution av pappersprodukter. Utbudet är brett och inkluderar exempelvis tryckpapper, kartong och trävaror. Holmen, likt SCA säljer pappersprodukter som överlägset plastprodukter jämför vi påverkar på miljön.
  • Eolus vind – Ett betydligt mindre bolag jämför med Holmen och SCA. Eous vind projekterar och uppför vindkraftsanläggningar, producerar el samt tillhandahåller drifts- och förvaltningstjänster för anläggningarna.
  • SolTech Energy – utvecklar och säljer byggnadsintegrerade solenergiprodukter för alla former av fastigheter kommersiella, offentliga och villor. Produkterna är en estetisk del av fastigheternas yttre skal i form av tak, fasader och fönster.
  • Alfa Laval – är vårt sista alternativ. En långsiktig kandidat vars produkter bland annat renar barlastvatten på båtar. Effektivitet inom värmeöverföring och flödeshantering är viktiga områden som gör bolaget grönt.

Alla miljövänliga aktier och fonder kan du handla direkt via nätmäklaren Avanza. Jag har själv använt Avanza i flera år och är väldigt nöjd.

Lycka till!

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.