Lista: 5 Svenska miljövänliga aktier 2021

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Att investera miljövänligt, klimatsmart och hållbart har de senaste åren blivit allt viktigare för både småsparare och professionella investerare. Idag har var fjärde fondsparare i Sverige en fond som valts just för att den har en hållbar inriktning.

Ur ett miljömässigt perspektiv finns det flera fördelar med att investera direkt i en aktie, jämfört med att istället investera i en hållbar fond (som oftast är en ihopsatt korg av aktier).

En fördel är att du som småsparare har större möjlighet att påverkar bolag om du själv har investerat i aktien. Det här gäller i synnerhet om du investerar i ett mindre bolag.

I listan nedanför har jag valt ut fem olika svenska bolag som alla, mer eller mindre, har en mer miljövänlig affärsmodell  jämfört med andra bolag som är noterade på Stockholmsbörsen.

Läsartips: Läs vårt omdöme av den hållbara fonden Proethos

SCA – Med Europas största privata skogsinnehav blir det svårt att inte inkludera SCA på en lista likt den här. Skogsrelaterade pappersprodukter är ett mer miljövänligt alternativ jämfört med plast.

Holmen –  är en global skogsindustrikoncern. Bolaget fokuserar på tillverkning och distribution av pappersprodukter. Utbudet är brett och inkluderar exempelvis tryckpapper, kartong och trävaror. Holmen, likt SCA säljer pappersprodukter som överlägset plastprodukter jämför vi påverkar på miljön.

Eolus vind – Ett betydligt mindre bolag jämför med Holmen och SCA. Eous vind projekterar och uppför vindkraftsanläggningar, producerar el samt tillhandahåller drifts- och förvaltningstjänster för anläggningarna. Företaget har uppfört 477 anläggning och har över 2000 i projektportföljen.

SolTech Energy – utvecklar och säljer byggnadsintegrerade solenergiprodukter för alla former av fastigheter kommersiella, offentliga och villor. Produkterna är en estetisk del av fastigheternas yttre skal i form av tak, fasader och fönster.

Alfa Laval – är vårt sista alternativ. En långsiktig kandidat vars produkter bland annat renar barlastvatten på båtar. Effektivitet inom värmeöverföring och flödeshantering är viktiga områden som gör bolaget grönt.

Alla miljövänliga aktier och fonder kan du handla direkt via nätmäklaren Avanza. Jag har själv använt Avanza i flera år och är väldigt nöjd.

Lycka till!

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.