Lista: 5 Svenska miljövänliga aktier 2021

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är gratis att öppna konto hos alla aktörer vi nämner nedan

Investera i aktier, kryptovalutor, råvaror, index osv
Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage. Etoro erbjuder handel i aktier, kryptovalutor, index, råvaror & mycket mer både med och utan hävstång.
Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)

Alternativa investeringar
Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

Att investera miljövänligt, klimatsmart och hållbart har de senaste åren blivit allt viktigare för både småsparare och professionella investerare. Idag har var fjärde fondsparare i Sverige en fond som valts just för att den har en hållbar inriktning. Vill du läsa mer om hållbara fonder? Se Avanzas sammanställning här.

Ur ett miljömässigt perspektiv finns det flera fördelar med att investera direkt i en aktie, jämfört med att istället investera i en hållbar fond (som oftast är en ihopsatt korg av aktier).

En fördel är att du som småsparare har större möjlighet att påverkar bolag om du själv har investerat i aktien. Det här gäller i synnerhet om du investerar i ett mindre bolag.

I listan nedanför har jag valt ut fem olika svenska bolag som alla, mer eller mindre, har en mer miljövänlig affärsmodell  jämfört med andra bolag som är noterade på Stockholmsbörsen.

Läsartips: Läs vårt omdöme av den hållbara fonden Proethos

SCA – Med Europas största privata skogsinnehav blir det svårt att inte inkludera SCA på en lista likt den här. Skogsrelaterade pappersprodukter är ett mer miljövänligt alternativ jämfört med plast.

Holmen –  är en global skogsindustrikoncern. Bolaget fokuserar på tillverkning och distribution av pappersprodukter. Utbudet är brett och inkluderar exempelvis tryckpapper, kartong och trävaror. Holmen, likt SCA säljer pappersprodukter som överlägset plastprodukter jämför vi påverkar på miljön.

Eolus vind – Ett betydligt mindre bolag jämför med Holmen och SCA. Eous vind projekterar och uppför vindkraftsanläggningar, producerar el samt tillhandahåller drifts- och förvaltningstjänster för anläggningarna. Företaget har uppfört 477 anläggning och har över 2000 i projektportföljen.

SolTech Energy – utvecklar och säljer byggnadsintegrerade solenergiprodukter för alla former av fastigheter kommersiella, offentliga och villor. Produkterna är en estetisk del av fastigheternas yttre skal i form av tak, fasader och fönster.

Alfa Laval – är vårt sista alternativ. En långsiktig kandidat vars produkter bland annat renar barlastvatten på båtar. Effektivitet inom värmeöverföring och flödeshantering är viktiga områden som gör bolaget grönt.

Alla miljövänliga aktier och fonder kan du handla direkt via nätmäklaren Avanza. Jag har själv använt Avanza i flera år och är väldigt nöjd.

Lycka till!

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), kryptovalutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)
3. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.