Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära: Mitt Omdöme

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är gratis att öppna konto hos alla aktörer vi nämner nedan

Investera i aktier, kryptovalutor, råvaror, index osv
Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage. Etoro erbjuder handel i aktier, kryptovalutor, index, råvaror & mycket mer både med och utan hävstång.
Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)

Alternativa investeringar
Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

Länsförsäkringars tillväxtmarknad indexnära är en så kallad indexnära fond som försöker efterlikna Morningstars Emerging Markets index. I den här texten tittar vi närmare på hur bra Länsförsäkringars tillväxtmarknad indexnära är.

Vi jämfört liknande fonder, vart fonden kan handlas –  ISK eller vanlig depå – fondens inneha, avgift (lägsta avgiften har savr.se) och avslutningsvis mitt personliga omdöme om fonden.

Bakgrund

Emerging Markets, på svenska tillväxtmarknader, är marknader vars ekonomier under en längre tid växer snabbare än övriga världen. Asien, Latinamerika och Östeuropa är exempel på tillväxtmarknader. Kina och Indien är de länder som går i spetsen för tillväxtmarknaderna.

Detta syns också i fördelningen av innehav i den här fonden. De två största innehaven återfinns i Kina, Alibaba Group Group och Tencent. Kina representerar ungefär 36% av fondens totala innehav, följt av Taiwan och Sydkore med respektive 11% vardera.

Innehav

Portföljens tio största innehav hittar du i matrisen nedanför i storleksordning. De flesta av dess aktier går inte att handla direkt via våra svenska banker, Alibaba Group är dock ett undantag då de också har noterat sin aktie i USA. 

 

Alibaba Group Holding Ltd

5,7 %

Tencent Holdings

4,4 %

Taiwan Semiconductor Mfg (2330)

3,5 %

Samsung Electronics Co Ltd

3,4 %

iShares MSCI Saudi Arabia Capped UCITS ETF ETF

2,5 %

China Construction Bank Corp

1,3 %

Ping An Insurance H

1,1 %

Naspers Ltd, N

1,1 %

China Mobile Ltd

0,9 %

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd

0,9 %

Kina har sedan början av 2000-talet visat en otroligt stark ekonomisk tillväxt, idag är Kina världens näst största ekonomi efter USA och landet växer fortfarande kraftigt. Det blir därför naturligt att en stor del av en fond som investerar i tillväxtmarknader har en stor andel (36%) av portföljen investerad i kinesiska aktier.

Avgift

Avgiften för Länsförsäkringars tillväxtmarknad indexnära varierar beroende på vilken bank du handlar fonden från, köper du fonden via Avanza är den total avgift 0.50% årligen. Nordnet å andra sidan har en avgift på 0.41% istället, samma gäller för pensionsmyndigheten, de har en avgift innan rabatter på 0.41%. 

Billigast avgiften har handelsplattformen Savr.se som har 38% rabatt på den här fondens avgift. 

utveckling

Om vi jämför fondens utveckling med indexet ”nya marknader” ser vi att förvaltarna lyckats följa jämförelseindexet enligt förväntan. Den totala avkastningen från datumet när den här artikeln publicerades är 5,39% på 3 år.

Avkastningen är i linje med ett världsindex, men ett par procentenheter bättre än det svenska indexet OMX-30 som under samma period avkastat 4.19% inklusive utdelningar.

Avslutning/mitt omdöme

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära är ett bra alternativ för den som söker exponering mot Asien, framförallt Kina. Flera av innehaven som fonden äger går inte att handla som individuella aktier vilket gör uppsättningen attraktivt utifrån det perspektivet.

Hur fonden kommer att utvecklas i framtiden beror till stor del på hur ekonomin Kina utvecklas. Fortsätter landet att visa samma styrka som landet gjort de senaste 20 åren kommer också den här fonden fortsätta att prestera bra, och vise versa. Om du tror på den kinesiska ekonomin kan den här relativt billiga fonden vara en bra alternativ för dig

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), kryptovalutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)
3. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.