Robur Technology

Uppdaterad:
Swedbank Robur technology

Om du är som mig och vill investera i teknikaktier men osäker på vilka – då kanske Swedbank Robur Technology är något för dig. Fonden är en global aktiefond från Swedbanks fondbolag Robur och har faktiskt funnits sedan starten 1998. Fonden investerar i framförallt amerikanska teknikbolag.

Snabb fakta om Robur Technology

FondbolagSwedbank Robur Fonder AB
FondtypAktiefond
KategoriIT och kommunikation
RegistreringslandSverige
ValutaSvensk Krona (SEK)
Antal fondhandelsdagar2-3 handelsdagar
Startdatum1998-01-01
Uppdaterad juli 2021

Mitt omdöme

Swedbank Robur Technology är en global teknikinrikad fond, portföljen består av stora och medelstora bolag som framförallt är noterad på den amerikanska börsen. Fonden har funnit sedan 1998 och är en av de mest populäraste fonderna i Sverige mätt i antal andelsägare.

För den som vill investera i en global teknikfond, och tror att USA även i framtiden kommer vara navet för teknikbolag, är den här fonden ett mycket bra alternativ.

Robur Technology jämfört med Robur Ny Teknik

Swedbank Robur fonder har två mycket populära teknikfonder, den ena är Robur Technology, den andra Swedbank Robur Ny Teknik. Även om de båda fonderna har en inriktning på teknik skiljer sig de båda relativt mycket åt.

Ny Teknik, till skillnad från Robur Technology, investerar framförallt i nordiska bolag och inte internationella bolag som den sistnämnda gör. Ny Tekniks portfölj bestå därmed av mindre bolag, mätt i börsvärde.

Andra teknikfonder

Det senaste decenniet har det kommit allt fler fonder med inriktning på teknik. Swedbank har flera olika teknikfonder, bland annat fonden Ny Teknik som är mycket populär. Även SEB och Nordea har teknologi-fonder, inga som är lika populära eller framgångsrika som Swedbanks två fonder Ny Teknik och Technology.

Två andra mycket populära fonder med inrikting på teknik är DNB Teknologi och Tin Fonder Ny Teknik. Båda fonderna investerar i innovativa teknikbolag.

Den förstnämnda investerar i bolag över hela världen, framförallt i USA då många av de största och mest framgångsrika tech-bolagen är noterade där. Tin Fonder är en nordisk fond och investerar därför i bolagen som är noterad på någon av de nordiska börserna, framförallt Sverige.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.