Robur Technology

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Swedbank Robur technology

Om du är som mig och vill investera i teknikaktier men osäker på vilka – då kanske Swedbank Robur Technology är något för dig. Fonden är en global aktiefond från Swedbanks fondbolag Robur och har faktiskt funnits sedan starten 1998. Fonden investerar i framförallt amerikanska teknikbolag, 83% av portföljen består av amerikanska bolag. Längre ner kollar vi på fondens största innehav..

I det här omdömet kommer vi jämföra fondens utveckling och avgift jämfört liknande fonder, även förvaltare bakom fonden och fondens största innehav.

Snabb fakta om Robur Technology

Avgift1.13% hos Savr.com (ord avgift 1,46 %)
FondbolagSwedbank Robur Fonder AB
FondtypAktiefonder
KategoriIT och kommunikation
RegistreringslandSverige
ValutaSvensk Krona (SEK)
Antal fondhandelsdagar2-3 handelsdagar
Ansvarig fondförvaltareKristofer Barrett
Startdatum1998-01-01
Uppdaterad juli 2021

Med en relativt låg avgift, lägst avgift via SAVR 1.08%, och god avkastning har Swedbank Robur Technology blivit en riktigt favorit bland svenska småsparare.

Fondens utveckling

Jämför man fonden utveckling med andra globala teknikinriktade fonder har Robur Technology presterat relativt bra. På fem år har fonden ökat med 195% samtidigt som OMX 30 ink utdelningar ökat med knappt 30%.

Roburs andra teknikfond, Swedbank Robur Ny Teknik, har presterat ännu bättre. Den fonden har stigit med 267% på fem år vilket gör fonden till en av de bäst presenterade i Sverige under perioden.

I grafen nedanför ser ni utvecklingen av Robur Technology jämfört med Morningstars index: branschfond, ny teknik.

Den goda utvecklingen har resulterar i att Morningstars gett fonden fyra av fem stjärnor i betyg.

Fondens innehav

Fonden portfölj består av aktier huvudsakligen i bolag inom informationsteknologisektorn. Vilket exempelvis kan vara bolag verksamma inom mjukvara, datorer, kommunikationsutrustning och likande. Swedbank Robur Technology största innehav ser ut enligt listan nedanför:

Swedbank Robur Technology innehavprocent av portföljen
Nvidia Corp5,1 %
PayPal Holdings Inc4,9 %
Alphabet Inc4,9 %
Microsoft Corp4,8 %
Adobe Systems Inc4,8 %
Amazon.com Inc4,8 %
Mastercard Inc4,7 %
Apple Inc4,5 %
VMware Inc4,2 %
Intel Corp4,2 %
Summa46,9 %
Uppdaterad juli 2021

Fondens största innehav är Nvidia corp, ett mindre amerikanskt företag som tillverkar grafikprocessorer och chipsets till moderkor. Bland de tio största innehaven finns också mer kända företag som Apple, Mastercard, Amazon.com, Paypal och Microsoft.

Innehav swedbank robur tech

I bilden ovanför ser ni hur fondens portfölj är är fördelad per region. Fonden är kraftigt viktad i USA vilket har en naturligt förklaring, majoriteten av stora framgångsrika teknikbolag är noterade på den amerikanska börsen.

Mitt omdöme

Swedbank Robur Technology är en global teknikinrikad fond, portföljen består av stora och medelstora bolag som framförallt är noterad på den amerikanska börsen. Fonden har funnit sedan 1998 och är en av de mest populäraste fonderna i Sverige mätt i antal andelsägare.

Fonden har fått fyra av fem stjärnor av Morningstars vilket är ett mycket bra betyg, på fem är har fonden avkastat 195% efter avgifter vilket är betydligt bättre än ett svenskt aktieindex under samma period.

För den som vill investera i en global teknikfond, och tror att USA även i framtiden kommer vara navet för teknikbolag, är den här fonden ett mycket bra alternativ.

Du kan handla fonden med stor rabatt på fond-plattformen SAVR, där är avgiften 1.08% istället för ordinare avgift som är 1.34% (vilket ger en rabatt på 0.41%). Hämta rabatten hos SAVR via knappen nedanför.

Swedbank Robur Technology största innehav

Fondens största innehav, Nvidia corp, är ett amerikanskt mellanstort bolag som tillverkar moderkort till bland annat datorer. Börsvärdet är 260 miljarder dollar, bolagets aktiekurs har stigit med drygt 150% de senaste 12 månaderna.

Nvidia är specialiserade inom visuell datorteknik och erbjuder ett flertal produkter som berör grafikkort, grafikbehandlingsenheter (GPU) och artificiell intelligens (AI).

Deras produkter används framförallt av inom spelbranschen men sälj av olika dotterföretag till Nvidia som är mer välkända, där bland annat varumärket Titan som gör grafikkort som anses vara bland de bättre på marknaden. Titans försäljning uppgår till miljarder dollar varje år och är Nvidias starkaste affärsgren mätt i försäljning.

Företag har sitt huvudkontor i Kalifornien i staden Santa Clara, vilket också var staden företaget grundades i för 27 år sedan, år 1993. Företagets grundare, Jen-Hsun Huang, är också den nuvarande VD och ordförande.

Fondens näst största innehav är den amerikanskas betalningsjätten Paypal som en gång grundades av bland annat Elon Musk och Peter Thiel, nu två av de mest inflytelserika personerna i USA:s näringsliv. Paypal grundes kring år 2000 och har idag flera olika affärsgrenar, både som Payment processor och Payment provider. Paypal har också en mycket omtyckt funktion som liknar Swish. Företaget erbjuder enkla överföringar av pengar mellan olika konto, både för företag och privatpersoner. Paypals börsvärde uppgår till över 200 miljarder dollar. Företagets huvudägare är fondbolaget Vanguard som äger knappt 8% av bolagets aktier.

Robur Technology jämfört med Robur Ny Teknik

Swedbank Robur fonder har två mycket populära teknikfonder, den ena är Robur Technology, den andra Swedbank Robur Ny Teknik. Även om de båda fonderna har en inriktning på teknik skiljer sig de båda relativt mycket åt.

Ny Teknik, till skillnad från Robur Technology, investerar framförallt i nordiska bolag och inte internationella bolag som den sistnämnda gör. Ny Tekniks portfölj bestå därmed av mindre bolag, mätt i börsvärde. Portföljens största innehav är svenska Embracer Group som är verksam inom spelindustrin och har ett börsvärdet är 52 miljarder SEK, alltså drygt 5,2 miljarder dollar. Embracers börsvärde är betydligt mindre än Robur Technologys största innehav som har ett börsvärde på 260 miljarder.

De båda fonderna har presterat väsentligt mycket bättre jämfört ett svenskt aktieindex, Robur Technology har ökar med 195% på fem år samtidigt som OMX 30 inklusive utdelningar ökar med 30% under samma period. Under samma period har Robur Ny Teknik ökat med 267%, utvecklingen gör fonden till en av de bästa svenska aktivt förvaltande fonderna.

Andra teknikfonder

Det senaste decenniet har det kommit allt fler fonder med inriktning på teknik. Swedbank har flera olika teknikfonder, bland annat fonden Ny Teknik som är mycket populär. Även SEB och Nordea har teknologi-fonder, inga som är lika populära eller framgångsrika som Swedbanks två fonder Ny Teknik och Technology.

Två andra mycket populära fonder med inrikting på teknik är DNB Teknologi och Tin Fonder Ny Teknik. Båda fonderna investerar i innovativa teknikbolag och har avkastat över medel de senaste 12 månaderna.

Den förstnämnda investerar i bolag över hela världen, framförallt i USA då många av de största och mest framgångsrika tech-bolagen är noterade där. Tin Fonder är en nordisk fond och investerar därför i bolagen som är noterad på någon av de nordiska börserna, framförallt Sverige. Fondens största innehav i Evolution Gaming som är noterad på stockholmsbörsen.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.