SAVR Omdöme

Uppdaterad:

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Levler.se - Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Savr omdöme

Om du är som mig trycker du säkert om att investera i fonder, men inte lika mycket att betala höga avgifter för förvaltningen. Då kanske Savr är något för dig. Savr.se är en ny handelsplattform för fonder på internet som utmanar Avanza och Nordnet med billigare fondavgifter.

Populära fonder som Tin Fonder Ny Teknik är 40% billigare via Savr med en avgift på 1.08%. På handelsplattformen hittar du alla fonder som är tillgänglig med rabatt, vilket är över 1300 stycken.

Efter att själv ha investerat genom Savr vill jag nu dela med mig av mina egna erfarenheter och ger ett omdöme av tjänsten. Jag utlovar både ris & ros och avslutar med tre fondfavoriter som går att köpa till stor rabatt hos denna aktör.

Fördelar med Savr

Den mest uppenbara fördelen med Savr är de låga fondavgifterna. Populära svenska fonder går att handla med stor rabatt mot ordinarie avgifter.

Rabatten kan vara upp till 50% jämfört med vad samma fond kostar på t ex Avanza. Precis samma fond fast till en betydligt lägre kostnad, något som jag inte tackar nej till!

Savr har 1 300 olika fonder tillgängliga på handelsplattformen. Även om det är betydligt färre än vad Avanza har på sina plattformar är ändå många av de mest populära fonderna tillgängliga hos Savr.

Vanguards kända indexfond, Vanguard US 500 Stock Index, är exempelvis endast tillgänglig i Sverige hos Savr. En fond som Warren Buffett rekommenderat flera gånger..

Att öppna ett konto var smidigt och tog mig max fem minuter. Både deras app, kommer som IOS och Android version, och hemsidan är enkelt att navigera och påminner mycket om Avanzas app

På hemsidan och i appen kan du följa utvecklingen på dina fonder, jämföra avgifter och avkastning med andra fonder.

Hitta alla fonder med rabatt på Savr.se

Vad kan förbättras med Savr?

Även om antalet fonder tycks öka för varje månad är katalogen av fonder inte lika stor som t ex Avanzas katalog. För mig personligen har utbudet inte varit något problem då alla fonder jag var intresserad av fanns tillgängliga.

Bild från fondutbudet

Men jag vet att exempelvis att Nordeas fonder inte går att köpa på Savr vilket är ett minus om du tycker om någon av deras fonder.

Lyssnar man på bolagets vd, Daniel Aarenstrup, jobbar teamet bakom Savr på att introducera nya fonder hela tiden. Om du inte hittar fonden du är intresserad av är alltid Avanza, Aktieinvest eller någon annan bank ett bra komplement till Savr.

Omdöme

Att vi i november förra året fick en seriös utmanare till Avanza och Nordnet, som i 20 år ägt marknaden för att köpa fonder på internet, är bara positivt.

Visst, alla fonder är idag inte tillgängliga genom Savr, men plattformen är ung och kommer bara bli bättre över tiden och jag är mycket positivt inställd till den nya utmanaren.

Konkurrens skapar bättre produkter för konsumenten och därför ska vi vara tacksam för den nya utmanaren Savr. Jag avslutar med att ge tre fondtips som jag själv tycker om och som går att handla med rabatt på Savrs plattform.

Tre fonder jag tycker om:

Hur fungerar Savr?

Savr är en handelsplattform för sparare, likt andra handelsplattformar som Aktieinvest och Avanza, men som bara förmedlar fonder. Fördelen men Savr jämfört med de traditionella bankerna är att dom erbjuder sparare rabatter på fondavgifter. Du kan äga samma fond hos din bank och på Savr, men betala två olika avgifter för precis samma fond. Flera fonder har upp till 50% rabatt vilken i slutändan kan ha stor påverkar på din portföljs totala avkastning. Hur kommer det sig att Savr kan vara så mycket billigare jämfört med exempelvis hos Avanza kanske du undrar?

Det är egentligen inte så att savr har en rabatt på avgiften, utan snarare att dom inte tar ut en förmedlingsprovision för att de sålt en fond. Denna provision läggs i sin tur på avgiften, något som nästa alla andra aktörer gör. Låt oss försöka förklara med ett exempel: Den populära fonden Swedbank Robur Ny Teknik har en löpande kostnad på 1.26% per år. Utöver den avgiften tillkommer även en plattformsavgift och transaktionsavgift på, i det här fallet på 0.08%, 0.09%. I den löpande avgiften går en del av intäkten till fondbolaget och en del till banken som provision. Savr tar inte någon provision vilket gör att den totala kostaden blir lägre för slutkunden.

Insättningsalternativ

För att investera i fonder via plattformen behöver man antingen sätta in pengar på sitt SAVR-konto eller så kan du välja att beloppet ska dras direkt från ditt bankkonto.

Kan man sätta in pengar med Swish?

Ja, det går att sätta in pengar med Swish

Hur kan man sätta in pengar på sitt konto utöver Swish?

Man kan koppla sitt bankkonto mot sitt SAVR-konto vilket gör det enkelt att sedan föra över pengar.

Kan man sätta in pengar på SAVR med sitt kreditkort?

Nej, det går inte att sätta in pengar med kreditkort. Om du vill läsa mer om hur kreditkort fungerar kan du besöka kreditkort.nu. Där finns massor av information om olika kort och dess för- och nackdelar.

Tillgängliga fonder på Savr

I dagsläget har Savr över 1300 olika fonder tillgängliga på plattformen. Fonderna som finns tillgänglig är både svenska och utländska fonder.

Även om antalet inte är lika stort som vi exempelvis Avanza eller Nordnet har Savr mycket billigare fondavgift på de fonden är tillgängliga.

I listan nedanför hittar du Savrs tio bäst presterande fonderna på fem år som och som är möjliga att äga på plattformen Savr med billigare förvaltningsavgift.

FondAvgift
Swedbank Robur Ny Teknik1.12 %
World Technology Blackrock1.92 %
INVF US Morgan Stanley1.18 %
US Technology JP Morgan1.12 %
Franklin Templeton A Acc1.23 %
Growth Öhman1.24 %
Robur Technology1.13 %
Global technology Fidelity1.21 %
Morgan Stanley Asia opportunity1.53 %
SEB Sverigefond småbolag0.92 %
Uppdaterad: Oktober 2021 – Hitta den uppdaterade listan på savr.se

Alla dessa tio fonder har avkastat över 150% de senaste fem åren. Vad dessa har gemensamt är att 6 av 10 fonder har en teknikinriktad förvaltning, alltså att förvaltningen är inriktad på teknikbolag.

Bland investerade är det delade meningar om vad som är ett teknikbolag och inte, alla företag använd sig av teknologi på något vis.

Oftast brukar företag som äger någon form av mjukvara klassas som ett teknikbolag, exempel på klassiska teknikbolag är Facebook, Google, Evolution Gaming och liknande.

Bästa sverigefonderna

Majoriteten av de Sverigefonder som är möjliga att äga på SAVR är svenska fonder som förvaltas av ett svenskt eller nordiskt fondbolag.

På Savr handelsplattform kan du köpa både aktivt förvaltade fonder, passivt förvaltade fonder och indexfonder med svensk inriktning.

I listan nedanför ser ni de fem bäst presenterade sverigefonderna räknat från juli 2020 och fem år bakåt.

Namn Avkastning på fem år
Swedbank Robur Ny Teknik257%
Öhman Global Growth194%
Swedbank Robur Technology186%
SEB Sverige Småbolag159%
Skandia Time Global151%
Sidan uppdaterad juli 2020 – Hitta den uppdaterade listan på savr.se

I listan ovanför har alla minst fyra eller fem stjärnor hos Morningstars och avkastat betydligt bättre än både världs -och Sverige-index under samma period.

Den bäst presenterade fonden är Swedbank Robur Ny Teknik, fonden har avkastat 257% på fem år sikt. Fonden har även börjat 2020 starkt med en uppgång på 37%, vilket är mycket imponerade.

Bästa indexfonderna

Att investera i en indexfond är kanske det bästa alternativet för de allra flesta som investerar på börsen.

Majoriteten av fonder som är aktivt förvaltade presterar inte bättre än en indexfond över tid, så varför betala dyra avgifter för något som inte adderar värde kan man fråga sig.

Det finns såklart undantag till den regeln, se exempelvis på de fonder som vi nämnt ovan. Alla har slagit både globala och svenska index med råge. Indexfonder är passivt förvaltade fonder, vilket gör att avgiften för fonden är betydligt lägre jämfört med fonder med aktiv förvaltning.

Men hur väl fonden presterar varierar. I bilden nedanför ser ni de fem bäst presenterade indexfonderna.

Den indexfond som presterat bäst på fem år är SEB USA Indexfond. Fonden har ökat med knappt 81% på fem år sikt, en starkt bidragande faktor till den starka utveckling är utvecklingen av amerikanska teknikbolag. Aktierna Facebook Microsoft, Apple och liknande har gått mycket starkt på börsen de senaste åren och utgör idag en stor del av den amerikanska börsen. En uppdaterad lista finns tillgängligt om du logga in under mina sidor.

Även Öhmans amerikanska indexfond och Vangaurd US 500, som är en amerikansk indexfond, är bland de bäst presterande indexfonderna på fem års sikt.

På femte plats kommer den första globala indexfonden, Danske invest global index. Fonden följer Morningstars global index där amerikanska Apple är portföljens största innehav. Fondens årliga avgift är 0.46% vilket är hyfsat standard för en global indexfond.

Bästa teknikfonderna

Om du har investerat i en teknikfond, exempelvis Tin fonder Ny Teknik, de senaste åren har du med största sannolikhet slagit dina egna förväntningar om avkastningen..

Teknikfonder och småbolagsfonder har varit vinnarna mätt i total avkastning och det med råge. De senaste åren har investerare tenderat att fokusera på ”growth” eller tillväxtbolag, snarare än större ”value” värdebolag.

Här är en lista över de bästa teknikfonderna på savr.se räknat ett år bakåt.

FondUtveckling
Swedbank Robur Ny Teknik A82%
Thematica – Future Mobility Retl SEK78%
BGF Next Generation Technology72%
TIN Ny Teknik A67%
BGF World Technology61%
Allianz Global Artfcl Intlgc56%
JPM US Technology A56%
USD Öhman Global Growth55%
Franklin Technology A Acc USD46%
Swedbank Robur Technology45%

Siffrorna är uppdaterade den första 17e oktober, om du vill hitta en uppdaterade lista gör du det på SAVR savr.se/handelsplattform. Eller logga in på dina sidor.

Bästa småbolagsfonderna

Småbolagsfonder är en kategori som presterat bra under året. Flera av småbolagsfonderna investerar i teknikbolag. Har du investerat i kategori har troligtvis haft en framgångsrikt år på börsen.

Savr har över 100 stycken fonder inom kategorin små eller medelstora bolag. Det allra flesta är svenska men du kan också hitta utländska fonder. I listan nedanför ser vi det bästa fonderna inom kategori små och medelstora bolag som finns tillgänglig att köpa på Savr handelsplattform. Logga in för att se den uppdaterade listan.

Fond Avkastning
Consensus Småbolag A77%
Enter Småbolagsfond A70%
Enter Småbolagsfond B64%
Spiltan Småbolagsfond53%
Aktia Nordic Small Cap B50%
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige49%
Evli Sverige Småbolag B48%
Länsförsäkringar Småbolag Sverige A47%
C Worldwide Sweden Small Cap 1A43%
AMF Aktiefond Småbolag42%

Listan är uppdaterad i oktober 2020, vill du se hur utvecklingen ser ut idag kan du göra det på savr hemsida savr.se/handelsplattform

Insättningsgaranti hos SAVR

Vilka insättningsgarantier gäller för savr? Logga in på mina sidor kan du läsa om vilka insättningsgaratier som gäller för dig. Sammanfattningsvis kan kan säga:

Eftersom savr är ett relativt ungt företag är det helt rimligt att vara orolig över insättningsgaranti och skydd om något skulle hände med bolag. Ditt ISK hos SAVR ligger hos bolag fondab och omfattas av insättningsaratin samt det statliga investeringsskyddet. Flera av de största bankerna i Sverige är också knutna till Fondab.

Så hur fungerar Investerarskyddet? Detta är en statlig garanti som inkluderar de värdepapper, fondandelar, du har på ditt konto på savr. Investerarskyddet ger en maximal insättning på 250 000 kr per institut och kund och träder i kraft om det visar sig att du som investerar inte kan få ut dina tillgångar.

Det finns också en insättningsgaranti, den innebär att staten ersätter upp till 950 000 SEK av de likvider som du har på de konton som omfattas av denna garanti, i händelse av att banken/finansinstitutet som du har ditt konto hos skulle gå i konkurs. Tänk på att detta skydd bara hjälper dig om du har likvider, alltså pengar, på ditt konto. Om du äger fonder är det investeringsskyddet som hjälper dig.

Vad SAVR erbjuder som är unikt

Oavsett om du vill investera i aktivt förvaltade fonder eller index fonder hos savr kommer du spara pengar genom att minska fondavgiften på fonder äger. Savr erbjuder en handelsplattform för fonder med lägre avgifter. Det är helt gratis att öppna ett konto hos savr så nedsidan att prova på tjänsten är låg. Vad Savr erbjuder som inte andra aktiemäklare som exempelvis att Avanza inte har är rabatterade avgifter. Om du äger en portfölj med endast fonder är savr ett bra alternativet för dig, eftersom fonder hos savr är rabatterade.

Hos Avanza, exempelvis, betalar du en en kostad till Avanza men även också en kostad till fondbolaget. Avanza tar en provision för försäljningen och fondbolaget en kostad för förvaltningen. Savr tar inte någon provision som andra plattformar gör, därför är det billigare att äga fonder hos savr jämfört med hos avanza, exempelvis. Aktivt förvaltade fonder, utländska fonder kan du köpa billigare på savr vilket i sin tur resulterar att du kan tjäna pengar genom savr (en korna sparad är en krona tjänad).

Du kan inte handla aktier eller investera dina pengar i andra tillgångar, det kanske är något savr funderar att lägga till, men som det ser ut just nu är det en endast en plattform för aktivt förvaltade fonder och passivt förvaltade. Du kan läsa mer hos savr. ISK finns tillgängligt vilket är en nödvändighet i min mening. Ett ISK kommer beskatta din fond portfölj annorlunda. Läs mer om skillnaden mellan ISK och ett vanligt sparkonto hos savr. Utländska fonder kan du också genom din ISK på savr.

Utländsk valuta och utländska fonder är som sagt möjligt att äga via savr, du slipper göra den extra deklarationen som tillkommer om du får utdelning från aktier i utländsk valuta eller från ett utländskt bolag. Detta eftersom savr är en fondplattform och fonder ger inte någon utdelning, även om det handlar om aktivt förvaltade fonder. Vill du läsa mer gör du det den här länken till savr.

Vanliga frågor och svar

Borde jag investera i Savr?

Det beror på vad du vill få ut av dina investeringar. Investerar du bara i aktier är inte Savr rätt för dig. Om en fond är något du vill investera i är Savr ett bättre alternativ än många andra tjänster.

Ska man välja aktier eller fonder?

Det upp till varje person att själv välja hur han eller hon vill investera. Att spara i aktier kan uppfattas som mer riskfyllt, speciellt om du bara äger ett fåtal aktier. Vi tycker en kombination av aktier och fonder är bra. Investerar du istället i en fond ger det oftast en större riskspridning. Att välja hur du ska investera dina pengar är något som är upp till var och en.

Hur kan tjänsten vara mycket billigare än konkurrenterna?

En fråga det existerar flera svar till. Savr erbjuder någon som andra tjänster saknar och det är att avstå från fondprovisionen, framtiden får avvisa om det förblir så i framtiden också.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
3. Levler.se | Ny svensk "Avanza-utmanare" med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
3. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.