Nordea Fonder – 9 bästa fonderna från Nordea [ Stor Lista ]

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Banken Nordea har ett stor utbud av egna förvaltade fonder med olika inriktningar. Aktivt förvaltade sverigefonder, globala fonder, räntefonder. Nordea har också en hel del räntefoder och indexfonder.

Utbudet är minst sagt stort och att veta vilka fonder du själv ska investera i är svårt. Jag själv undrar ibland vilka av alla hundra fonden som är bäst för just mig?

I den här listan har vi sammanfattat de 9 bästa fonderna från Nordea mätt i totalavkastning, alltså avkastningen efter avgifter, på tre år. Vi börjar med Nordea småbolag som varit Nordeas bästa fond på tre år.

Rabatt på fondavgiften

Söker du rabatt på fondavgifter är handelsplattformen savr.se perfekt för dig. Savr är upp till 50% billigare på fonder jämfört med Avanza eller Nordnet.

Tänk på att fondavgiften har en direkt påverkar på din portfölj totala avkastning, lägre avgift = mer pengar till dig!

Nio bästa fonderna från Nordea

1. Nordea fonder Småbolag  ★★★★★

Nordea småbolag är en aktiefond som huvudsakligen placerar i små och medelstora företag på den svenska aktiemarknaden. På tre år har fonden avkastat 84% och är därmed Nordeas bästa fond mätt i avkastning under perioden.

Fonden går att handla hos bland annat Avanza där fondavgiften är 1,67% årligen.

2. Nordea Asian Stars  ★★★★★

Nordeas andra bästa fond är Nordea Asian Stars som investerar, precis som det låter, i asiatiska bolag. Fonden har avkastat 76% på 3 år. Bolag som fonden investerar i är framförallt större bolag i Kina. I portföljen finns bolag som Tencent och Alibaba group som är två av Kinas mest värdefulla bolag.

Fonden går att handla hos bland annat Avanza där fondavgiften är 1,9% årligen.

3. Nordea Kinafond  ★★★★

Den trejde bästa bästa fonden från Nordea är deras egna förvaltade Kina-fond. på tre år har fonden avkastat 70%. En aktiefond som placerar i kinesiska företag och i företag som har övervägande del av sin verksamhet mot marknaderna i Kina, Hongkong och Taiwan.

Fonden investerar i bland annat Konsument, cyklisk och teknik och Industri.

Fonden går att handla hos bland annat Avanza där fondavgiften är 2,26% årligen.

4. Nordea klimatfond  ★★★

En hållbarhetsfond som investerar i förnybar energi, framförallt bolag från USA. Fonden investerar främst i aktier i företag från varsomhelst i världen. Mer specifikt investerar förvaltarna minst 75 % av fondens totala tillgångar i aktier och aktierelaterade värdepapper.

Fonden går att handla hos bland annat Avanza där fondavgiften är 2,06% årligen.

5. Nordea 1 – Emerging Stars Equity  ★★★★

Med drygt 20 tusen ägare bara via Avanza är Nordea 1 – Emerging Starts Equity en av de mest populära fonderna från Nordea. På tre år har fonden avkastat 57%. Fonden investerar i bolag på aktiemarknaderna i tillväxtländer. Kina, Sydkorea och Indien är fonden största marknader. Kina utgör drygt 35% av fonden.

I portföljen finns det framförallt bolag inom teknologisektorn, 27% av portföljen är teknologi, därefter som finans som utgör 23% av fondens. Fonden går att handla hos bland annat Avanza där fondavgiften är 2,07% årligen.

6. Nordea Sverige Passiv  ★★★★

Den första passivt förvaltade fonden på listan över de nio bästa fonderna från Nordea de senaste tre åren är passivt förvaltad sverigefond. På tre år har fonden avkastat 57% vilket är i linje med indexet som fonden följer.

Porföljen följer utvecklingen i OMX Stockholm Benchmark Cap, men som har möjlighet att utesluta bolag som finns på Nordeas exkluderingslista.

Avgiften är relativt låg 0.46%, fonden går att handla via bland annat Avanza

7. Nordea global Passiv  ★★★★

Nästa fond på listan är Nordeas globala indexfond. Portföljen har en global inriktning och investerar i bolag runt hela jorden. Största delen av portföljen är inriktad till USA. På tre år portföljen avkastat 45%.

I portföljen finns Apple, Micosoft och Amazon.com som de störta innehaven. Fonden är en aktiefond som eftersträvar att generera en avkastning som motsvarar utvecklingen av jämförelseindexet. Fonden placerar i en del av bolagen i indexet. Fonden förvaltar kostnader och likviditet genom att placera i den bästa möjliga kombinationen av bolagen i jäm-förelseindexet.

Avgiften är 0.41% och går att handla hos Avanza eller någon annan svensk bank.

8. Nordea Nordamerika  ★★★

En aktiefond som huvudsakligen placerar på aktiemarknaderna i Nordamerika, Mexico Sydamerika. Över de senaste 3 åren har fonden avkastat 43%.

Placeringarna görs i ett urval av aktier där både en avvägning mellan olika branscher och enskilda företag spelar in. Fonden har innehav i ca 50 företag. Antalet kan variera. Fonden omfattas av Nordeas policy för Ansvarsfulla investeringar.

Fonden går att handla hos bland annat Avanza där fondavgiften är 1,08% årligen.

9. Nordea 1 – Global Small Cap  ★★★

Den sista fonden i listan är Nordeas globala småbolagsfond. På tre år har fonden avkastat 37%. I fonden finns innehav från framförallt USA som står för 43% av den totala portföljen. Fonden tre största innehav är: Vericel Corp 2,31% Sitc International Holdings 2,10% Texas Pacific Land Corp

Fonden går att handla hos bland annat Avanza där fondavgiften är 2,26% årligen.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.