Förvaltarbrevet v.47

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Hej alla!

Här är Förvaltarbrevet vecka 47. Din veckodos av bolag som fondförvaltare, investerare och andra tyckare har prata eller skrivit om.

Kommentarer från fondförvaltare 

Ylwa Häggström från Öhman fonder berättar i en intervju att Autoliv har efter den breda nedgången i fordonssektorn fått en attraktiv värdering enligt henne. Utöver aktiens relativt låga värdering är också bolagets produkter rätt positionerade och förvaltaren tror att efterfrågan på bilsäkerhet kommer även i framtiden vara god, till och med ökande. Ylwa menar att det också finns potential att ökade marknadsandelarna i och med att den Japanska konkurrenten Takata har gått i konkurs.

Mattias Eriksson som förvaltar Coelis Sverige-fond tycker att vårdbolaget Human är ett spännande köpcase. Enligt Mattias har bolaget visat en stark tillväxt, har potential att förbättra marginalerna och framförallt tror han att den politiska riksen inom sektorn är i princip helt borta, vilket inte är diskonterat i dagens kurs.

Viktor Henriksson som förvaltar Carnegie småbolagsfond deltog i EFN-börlunch under veckan. Förvaltaren tog med två defensiva aktietips. Först ut var Tele-2 som Viktor tycker är ett välskött bolag som visar styrka i både hög och låg- konjunktur. MTG är andra aktien förvaltaren tog mig sig till programmet, fonden tog in bolaget förra månaden och vi skrev om transaktionen och hans motivering i förvaltarbrevet v 45.

David Lindström Som är en av förvaltarna på Stand kapitalförvaltning tycker att Climeon är en mycket spännande bolag. Climeon förvandlar lågtempererad spillvärme, samt geotermisk värme, till ren elektricitet. Enligt David har Climeons teknik en helt annan verkningsgrad än någon annan likande teknik tidigare. Vidare menar David att Climeons etablering i Japan är mycket spännande, dels på grund av lättillgängligheten av varmvatten i jorden, och dels på grund av det relativt höga el-priset, som är en konsekvens av att landet valt att avveckla all kärnkraft efter Fukushima.

Gorge Nordfeldt Tycker om Nordea, bolaget har enligt förvaltaren tagit oförtjänt mycket stryk som dels beror på bolagets flytt till Helsingfors. Gorge menar att om en bank direktavkastar nästan 10% borde mycket risk och problem redan vara diskonterat i priset. Ytterligare en positiv aspekt med Nordea är bankens relativt (i jämförelse med andra Svenska banker) låga exponeringen mot svenska bostadsmarknaden.

Förvaltaren väljer också att lyfta fram SAAB som ett spännande case, bolaget har en stark produktportfölj och Q4 kommer bli intressant.

Lars Söderfjäll på Ålandsbanken tror att Danske bank är ett intressant köp case. Lars menar att aktien är en option på att bolaget får en mindre ”settlement” än de cirka 8 miljarder dollar som är inprisat i dagens kurs. Skulle straffet blir 3-4 miljarder istället finns det en 30% uppsida på intradag menar Lars. Slutligen menar förvaltaren att bolaget inte borde utgöra en för stor del av din portföljen men istället ett par procent.

Oskar Ekman på Erik Penser bank menar att IT-konsulter är intressant att kolla närmare på. Bolagen har rimliga värderingar, bra direktavkastning och framförallt en fortsatt stark efterfrågan på just konsulter inom IT. Oskar delar inte med sig av några konkreta aktietips.

(Om du leta inspiration av it-konsulter gjorde Börsveckan en analys av sektor för ca 1 år sedan. HiQ, Avega, Acando, och Knowit fick då en köprekommendation medan tidningen avvaktar med Tieto, Prevas, Softronic och Addnode)

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.