Förvaltarbrevet v.45

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Runt jordklotet skakade världens börser till under oktober när investerare började skrämmas av ett snart slut för konjunkturuppsvinget. Oron jagades upp ytterligare av USA:s handelskring, Trumps sanktioner mot Iran, ohälsosam Brexit och ett Italien som har problem med budgetunderskott. Oavsett oroligheter verkar svenska fondförvaltare och andra professionella investerare se oron mer som ett köpläge än början på konjunkturnedgång, vilket är ett genomgående teama i fondförvaltarnas månadsbrev.

Sammanfattning av fondernas månadsbrev 

Odin fonders  Sverigefond, som förvaltas av Vegard Søraunet skriver i oktobers månadsbrev till andelsägarna att fonden ökar det befintliga innehavet i Dometic group. Fondförvaltaren menar att bolaget presenterade greie tall (fina siffror) i tredje kvartalet men att aktiemarknaden tyckte annorlunda, aktien föll med 16 procent efter rapporten.

C worldwide  Sverigefond, som förvaltas av förvaltar trio Henrik Söderberg, Peter Holt och Ulf Arvidsson skriver i oktobers månadsbrev att fonden avyttrar hela innehavet i Getinge efter bolaget annonserat att ett dotterbolag erhållit ett skriftligt varnligdsbrev från FDA avseende brister vid en anläggning i New Jersey, USA. Andra större förändringar inkluderar ökningar i Essity, Assa Abloy och Sandvik.

Förvaltartrion är också ansvariga för C Worldwide small cap. Fonden köpte aktier i online casino tillverkaren NetEnt, och avyttrar hela fonden innehav i Capio under oktober månad.

Carnegie fonders småbolagsfond tar in MTG som nytt innehav i fonden. Förvaltaren Viktor Henriksson menar att aktiens värdering har pressats på grund av en inställd transaktion med TDC och en halvårsrapport som inte levde upp till förväntningarna. De annonserade också att fonden lämnar gamblingsektorn och därav säljer ut hela fonden innehav i Kindred och Catena Media. Förvaltaren kommenterar beslutet: ”som ett led i vårt fokus på ansvarsfulla investeringar lämnar vi i oktober gamblingsketorn och har därför avyttrar fondens innehav i Kindred och Catena media”  

Carnegie fonders strategifond ökade under oktober månad sitt innehav i Dometic, Skanska, ABB, Atrium Ljungberg, Epiroc och Holmen. Vidare skriver förvaltaren John Strömgren i månadsbrevet att ”Epiroc är ett nytt innehav i fonden, bolaget tillverkar bland annat borriggar samt bergbrytings- och anläggningsutrustning. Den historiska tillväxten är god, marginalerna höga och skuldsättningen låg. Köpen har finansierats av försäljningar i Telia och Investor”

Lannebo Sverigefond skriver i månadsbrevet att Fonden har under oktober köpt aktier i Essity, Sandvik och Veoneer medan innehaven i Investor, Epiroc och Ericsson minskats.

Lannebos Småbolag  har den senaste månaden köpt aktier i Mycronic, som producerar tillverkningsutrustning till elektronikindustrin.

Ålandsbankens Sverigefond som förvaltas av Lars söderfjäll, har under månaden köpt aktier i Tieto och Tele2. Förvaltaren kommentarer förvärven; ”vi bedömer att aktiekurserna avspeglar en alltför försiktig syn på framtida resultatutveckling. Båda bolagen har starka balansräkningar och en förväntat hög direktavkastning, vilket bör ge en viss stabilitet i en volatil marknad. Vi ökade också innehaven i Investor, Atlas Copco och Hexagon i samband med kvartalsrapporterna. Vi minskade innehaven i Skanska och Nordea efter svaga kvartalsrapporter. Positionen i Industrivärden reducerades efter att substansrabatten minskas. Vi minskade också den cykliska exponeringen något genom försäljningar i Electrolux, SKF och StoraEnso” 

Insynsregistrerade transaktioner under veckan 

 • Athanase industrial partners flaggar upp till drygt 8% av rösterna och kapitalet i Zalaris
 • AlfaLavals VD köpte aktier i bolaget för motsvarade 2,2 MSK.
 • Capital group minskar innehavet i Nibe, nu under 5% av kap.
 • Resurs holdings största ägare Waldakt AB köper aktier i bolaget för motsvarade 8,5 MSEK.
 • Leo Vegas VD, Patrik Rosén köper aktier för 1 MSEK i bolaget.
 • Tisenhult-Gruppen AB har ökat sitt innehav i LagercrantzGroup med ett aktieköp på värt 5,3 MSEK.
 • PrimeStone Capital LLP flaggar över 10 % i NilfiskHolding, som är deras enda kända innehav i Norden.
 • Oscar Properties styrelseledamot Johan Thorell har köpt preferensaktier i bolaget till ett värde av 12 MSEK
 • Tisenhult-Gruppen AB köper 26k aktier i Addtech, motsvarade 5,5 MSEK.
 • Bodenholm (brummer & Partners) flaggar för 5,25% av aktierna i Catena Media.
 • G5entertainment ordförande köper aktier i bolaget motsvarade 0,5 MSEK.
 • Ulf Mattsson, styrelseordförande i Eltel, har via bolag köpt 34k aktier vilket motsvarar knappt 0,5 MSEK. Ägde innan köpet 35k aktier i bolaget.
 • Sand Grove Capital Managmenet LLP flaggar över 10% i MrGreen.
 • Magnus Rosén, Vd på Nobina har senaste handelsdagarna köpt 12k aktier i bolaget motsvarande drygt 0,7 MSEK

Vad jag lyssnat, läst eller funderat på under veckan 

The Ten Commandments of Investment Management –

Value investing gurun och fondförvaltaren Mohnish Pabrai presentera sina ”tio budord för investeringar” som avslutas med en Q&A mellan eleverna och Mohnish. Om ni gillar föreläsningen kan jag också rekommendera att ni läsar hans bok The Dhandho Investor

Planet Money podcast Episode 874: Hot Dog Hail Mary – 

Planet Money är en podcast jag verkligen gillar, det här avsnittet handlar om hur restaurangerna på idrottsarenor hanteras sitt monopol och hur NFL-laget Atlanta Falcons vände upp och ned på prismodellen.

Citat från Guy Spier, investerare och författare – 

“Long-term compounding is an investor’s best friend, so why get in its way” ~ Guy Spier

EFN-börslunch med Syding och Skogman – 

I torsdags var Mikael Syding och John Skogman gäster I EFNs börslunch. Syding argumenterar för konsekvenserna av stigande räntor och John menar att Mekonomen kan vara börsens bästa köp-case. Se hela intervjun här

Som vanligt, snälla kom med feedback på Twitter eller Facebook. Vilken del av veckobrevet gillar mest? vilket del tycker ni är onödigt eller för långt, eller kanske för kort? Eller har ni andra förslag? Återkom gärna! Skicka mig en Tweet, ett mail ([email protected]) eller skriv på Facebook!

Önskar er alla en fin vecka!

David

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

1 tanke på “Förvaltarbrevet v.45”

Kommentarer är stängda.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.