Förvaltarbrevet v.44

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är gratis att öppna konto hos alla aktörer vi nämner nedan

Investera i aktier, kryptovalutor, råvaror, index osv
Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage. Etoro erbjuder handel i aktier, kryptovalutor, index, råvaror & mycket mer både med och utan hävstång.
Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)

Alternativa investeringar
Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

Veckobrevet är en opartisk sammanställning om hur svenska fondförvaltare, professionella investerare och insysnpersoner har agerat eller uttalats sig om börsen under veckan. Tanken är att ge investerare en idé om vilka aktier som kan vara intressanta att kolla närmare på med hjälp av insynen från Sveriges bästa investerare.

Vecka 44 har, likt vecka 43 präglats av volatilitet i marknaden. Trots den förkortade veckan steg börsen med 5%. I och med rekylen nedåt på börserna har insynshandlarnas köpandelen fortsatt varit större än säljandelen, under vecka 44 nettoköpte insynspersoner aktie för 1,8 miljarder.

Tre av de noterade investmentbolag valde att fylla på i depån. Först ut var Öresund som köpt aktier i Bulten för ca 29 MSK. Investor valde att köpa drygt 1,3 miljoner aktier i Electrolux, vilket var den första förändringen i innehavet sedan 2011. Slutligen köpte också Industrivärlden aktier i Sandvik, affären uppgick till ca 300 MSK.

Även flera storägare köpte aktier under veckan i sina respektive bolag. Stena (100 MSK i Scandic Hotels), Lena Apler (2,3 MSK i Collector), Erik Sellin (30 MSK i Collector), FAM AB, (135 MSK i SKF), AB Malfors (24 MSK i Cloetta), Ax Media (56 MSK i Dustin).

Där utöver har en hel del insynsregistrerade privatpersoner gjort rejäla aktieköp under veckan. Störta köpen gjorde Lifcos VD, Fredrik Karlsson för 10 MSK. Även insysnpersoner på Atlas Copco, Volvo, Fingerprint Cards och Investor har gjort köp i miljonklass under veckan.

Rekommendationer från fondförvaltare 

Vegard Søraunet, som förvaltar Odin Sverige berättar i en intervju att hans fond har köpt aktier i det internationellt specialpappersföretaget Ahlstrom-Munksjö. Vegard menar att bolaget har en stark position på sin nischmarknad och att bolaget är mer resistent mot fluktuerande råvarupriser än andra bolag i sektorn, exempelvis SCA.

I samma intervju berättar också Vegard att inkassobolagen Hoist, B2 Holding och Intrum ser attraktiva ut. Dels på grund av en låg värderingen och dels på grund av att samtliga av bolagen har tydliga konkurrensfördelar. Intrum är störst i Europa på att köpa skuldportföljer och Hosit har tillgången till billigt kapital i och med deras banklicens. Odin fonder äger aktier i alla tre bolag.

Skagen fonders investeringschef, Alexandra Morris lyfte fram Samsung electronics som ett intressant köpcase i EFN-börslunch under fredagen. Alexandra menar att bolaget har en stark produktportfölj som gynnas av digitaliseringen. Att aktien har tappat senaste tiden menar hon beror på en allmän pessimism om sektron.

Lars Söderfjäll, som förvaltar Ålandsbanken Sverigefond menar att Svenska bank aktier ser köpvärda ut. Lars tycker att marknaden har en överdriven tro på ökade kreditförluster under nästa år, Förvaltaren lyfter fram Swedbank som den starkaste kandidaten. Se hela intervjun här. 

Geroge Norberg, förvaltare på Case kapitalförvaltning säger i en intervju med Di att SAAB aldrig tidigare sett så bra ut. En stark produktportfölj och nu också underleverantör till Nato. Norberg menar att investerare borde se bortom Q3an som bolaget ”lyckades klanta till ordentligt” I och med nyheten om nyemissionen och omorganisering (bolaget kommer göra sig av med ca 300 medarbetare och ytterligare 500 konsulter).

Vi ser fram emot vecka 45, fonders månadsbrev börjar trilla in och det kommer bli mycket intressant att läsa hur förvaltarna agerat genom årets mest volatila månad. Följ oss på Twitter eller Facebook för att inte missa nästa veckas veckobrev!

”Mr. Market is there to serve you, not to guide you.”

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), kryptovalutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)
3. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.