Förvaltarbrevet v.3

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Här är din veckodos av förvaltarbrevet, en sammanställning av vilka aktier Sveriges bästa investerare har köpt eller rekommenderat under veckan!

Veckans aktiviteter 

Vegard Søraunet – Odin Fonder Sverige C  

Vedgard Søraunet är förvaltaren bakom Odins Sverigefond, Vegard investerar i kvalitetsbolag med kompetent ledning och stark företagskultur, fördelaktigt är om bolagen kännetecknas av inträdesbarriärer, eller andra konkurrensfördelar som ett starkt varumärke.

I decembers månadsbrev till andelsägarna skriver förvaltaren att de har inkluderat 5 nya bolag i fonden under 2018. Securitas, Dometic och NCC under första halvåret och två nya under andra halvåret, Biotage och Hoist Finance. Fonden sålde också av Clas Ohlson och H&M under första halvåret och Avanza och Ahlsell under andra halvåret. Läs hela månadskommentarer här.

Truls Hauge & Vegard Søraunet – ODIN Norden C 

Odin Norden förvaltas av duon Truls och Vegard. Förvaltarna söker efter värde genom att investerar i bolag som är världsledande inom sin bransch. Fondens största innehav är Novo Nordisk.

Förvaltarna skriver i decembers månadsbrev att fonden tagit in ett nytt innehav, bolaget heter SimCorp.

Christian Brunlid – Handelsbanken småbolagsfond

Christian Brunlid förvaltar Handelsbankens småbolagsfond, Fonden placerar i svenska mindre och medelstora företag.

Brunlid skriver i månadsrapporten till andelsägarna att han har ökat fondens befintliga innehav i Intrum, Nolato och SCA. Köpen finansierades delvis av försäljningar i Saab, Securitas och Tele2.

Jonathan Schönbäck – Handelsbanken Sverige Select 

Jonathan Schönbäck är sedan 2014 förvaltaren bakom Handelsbankens koncentrerade sverigefond. Under Schönbäcks fyra år som ansvarig förvaltare har fonden lyckats avkasta betydligt bättre än jämförelseindexet MSCI.

Förvaltaren skriver i decembers månadsrapport att fonden har köpt aktier i ABB, Assa Abloy och Husqvarna, medan fonden minskade ägande i Thule, AAK och Lagercrantz.

John Strömgren – Carnegie Strategifond

John Strömgren, ansvarig förvaltar av Carnegies strategifond, en blandfond som investerar i nordiska värdepapper (både obligationer och aktier) med hög direktavkastning.

Enligt fondens månadsbrevet har förvaltaren ökat exponeringen mot bankaktierna. Strömgren har köpt aktier i både Handelsbanken och Sampo (som ger exponeringen mot Nordea) och menar att en direktavkasting på 7% respektive 8% är mycket attraktivt. Vidare skriver också förvaltaren att han har köp aktier i Autoliv, Epiroc och SKF med motiveringen att ”kursnedgångarna i dessa aktier är överdrivna”.

Mats Qviberg – Investment AB Öresund 

Investment AB Öresund är ett investmentföretag med en koncentrerar aktieportfölj inriktad på Svenska värdepapper. Öresund har en långsiktigt investeringsprofil, flera av portföljbolagen har ägts i över ett decennium.

Öresund har under december köpt aktier i Leovegas, inköpte motsvarar 2,1 procent av bolaget kapital.

Fredrik Lundberg – Privat 

Lundberg är ordförande och största ägare av investmentbolagen L E Lundbergföretagen och Industrivälden. Lundberg är känd för att vara en långsiktigt aktiv investerare.

Lundberg har privat köpt aktier i Volvo där han indirekt är bolagets störta röstmässiga ägare genom sitt engagemang i Industrivälden.

Som vanligt, snälla kom med feedback på Twitter eller Facebook. Vilken del av veckobrevet gillar ni mest? vilket del tycker ni är onödigt eller för långt, eller kanske för kort? Eller har ni andra förslag? Återkom gärna! Skicka mig en Tweet, ett mail ([email protected]) eller skriv på Facebook!

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.