Förvaltarbrevet v.1

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Här är årets första veckodos av förvaltarbrevet, en sammanställning av veckans aktie-rekommendationer & transaktioner från Sveriges bästa investerare!

Veckans aktiviteter 

Simon Blecher – Carnegie Sverigefond

Simon Blecher har sedan år 2006 framgångsrikt förvaltat Carnegies Sverigefond. Blecher är känd för att gillar tråkiga och stabila värdebolag med starka balansräkningar, hållbara verksamheter och goda utdelningsmöjligheter.

Blecher har tagit in ett nytt innehav i fonden, bolaget heter Epiroc och är en avknoppning från Atlas Copco. Förvaltaren skriver att ”Bolaget är förvisso verksamt i en cyklisk bransch, men två tredjedelar av försäljningen kommer från eftermarknaden vilket gör Epiroc betydligt mindre cykliskt än man kan tro. Eftermarknaden är driven av gruvproduktion som sällan faller. Bolaget har de senaste 18 åren växt organiskt med 8,5 procent per år, vilket nog är unikt bland större svenska verkstadsbolag” Läs hela månadsbrevet här.

Mats Gustafsson & Hjalmar EK – Lannebo Småbolag Select

Lannebo Småbolag Select är en aktivt förvaltad aktiefond som placerar i små och medelstora bolag i Norden med tonvikt på Sverige.

Under december månad köpte förvaltarna aktier i Husqvarna, MTG och Terveystalo, förvaltarna menar att kurserna kommit ned en del samtidigt som vinstprognoserna inte förändrats nämnvärt. Under samma period minskades innehaven i Castellum, Tomra Systems och Tryg något. Läs hela månadsbrevet här.

Martin Wallin & Robin Pettersson – Lannebo Sverige Plus

Lannebo Sverige Plus förvaltas av duon Martin Wallin och Robin Pettersson, fonden är en koncentrerar lång/kort fond som har sedan starten 2008 notoriskt slagit jämförelseindexet Six portfolio Retrun både på 3, 5 och 10 års sikt.

Fonden har under december köpt aktier i H&M, Epiroc och Volvo medan innehaven i Telia, Investor och Nokia minskats. Förvaltarna tycker att H&M aktien, som tappade 25% under december blev för hårt straffad efter att bolaget rapporterade försäljningssiffror för det fjärde kvartalet. Förvaltarna menar att försäljningen var i linje med marknadens förväntningar och argumenterar också för att försäljningen inklusive moms faktiskt ökade i lokala valutor med sex procent. Läs hela månadsbrevet här.

P.S. Du missade väl inte förra veckans upplaga av ”Förvaltarens favorit”? 

I förvaltarens favoriter analyserar jag en utvald fondförvaltares portfölj och svarar på frågan “ Vilket är den här investerarens bästa idé just nu? “ Istället för att bara presentera investerarens största innehav i fonden strävar jag istället efter att analysera det innehav investeraren har starkaste övertygelse i. Jag tar hänsyn till ett antal variabler; storleken på positionen, storleken på en position i relation till bolagets marknadsvärde, nyligen köpta aktier och förändringen i aktiekursen.

Jag tar en buy side approach till innehavet och försöker förstå värdet i både aktien och bolaget. Jag letar efter mindre bolag som fortfarande inte följs av institutionella investerare eller analytiker i stor utsträckning.

I det första avsnittet av ”Förvaltarns favorit” analyserar jag Odin fonders innehav SP Group. Klicka här för att komma till Förvaltarens favorit #001 – SP Group.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.