Fem finska aktier med lågt P/E-tal 2021

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Att utvärdera en investeringsmöjlighet kräver oftast en noggrann genomgång av både bolaget, aktiens värderingen och av sektorn företaget befinner sig i. Det finns flera nyckeltal som investerar kan använda sig av för att enklare utvärdera hur bra en investeringsmöjlighet är, och har potential att bli.

Ett av de mest använda – och användbara – nyckeltalen är P/E-talet. P/E står för Price-to-Earnings Ratio. Översatt på svenska till priset, vilket är börsvärdet av ett givet företag, delat med den årliga vinsten för samma företag.

Ett lågt P/E-tal indikerar att aktien är lågt värderad, ett högt P/E-tal indikerar att aktien är högt värderad. Allt annat lika. I den här texten har jag tagit fram fem olika finska aktier med ett P/E-tal som jag tycker är värt att uppmärksamma.

Fem finska aktier med lågt P/E-tal 

Finnair – Det till viss del statligt ägda flygbolaget Finnair har lämnat ett tufft börsår bakom sig. Aktien har tappat knappt 15% på ett år, vilket ger ett P/E-tal på 8,6 vid aktiekursen 6€. Finnair erbjuder idag resmål till och från Europa och till en stor del av världens kontinenter, främst mellan Europa och Asien. Särskild specialisering sker mot långdistansflyg.

NoHo Partners – Är en finsk restaurangkedja med ett P/E-tal på 9,28 vid aktiekursen 10€. Idag bedriver koncernen ett flertal restauranger, caféer och nattklubbar belägna inom större städer och shoppingcentrum runt om i Finland. NoHo driver verksamhet under ett flertal olika varumärken, Bricks, BeefKing, Alepub samt Coyote bar & grill är några av varumärkena.

Oma Säästöpankki – Är en finsk bank med ett P/E-talet på 10 när en aktie kostar 9€. Banken erbjuder finansiella tjänster inriktade mot försäkring, lån, sparande och pension. Olika tjänster inkluderar barn, hus- och intäktsförsäkring, bil- och bostadslån, samt traditionell kapitalförvaltning för mot aktie- och fondsparande. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom Finland, med störst inriktning mot privatrådgivning.

UPM-Kymmene – Den fjärde finska aktien men lågt P/E-tal jag tycke är intressant är skogsindustri bolaget UPM-Kymmene. Aktien handlas vid publiceringen av de här texten till 11 gånger årsvinsten (P/E 11 alltså). Företaget säljer olika produkter, framförallt i Europa, inom biokemikalier, hushållsprodukter, tryckmaterial, papper, samt timmer.

Cramo – P/E-tal kring 11 vid publiceringsdagen, är ett företag som erbjuder långtids- och korttidsuthyrningar av maskiner, utrustningar och hyresrelaterade tjänster. Exempel på maskiner som Cramo hur är jullastare, kompressorer, elverk, samt vagnar och containers. Kunderna är framförallt inom bygg, tillverkningsindustrin och offentlig sektor.

Dessa aktier handlar du enklast hos Avanza och Etoro

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Vilka finska aktier har ni i portföljen?

/David

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.