DNB teknologi A: Mitt omdöme 2020

DNB Teknologi A är en global teknologi fond som investerar i teknik, telekom och mediaföretag över hela världen.

Fondens största innehav är det brittiska telekomföretaget Vodafone som utgör drygt 7% av fondens totala portfölj.

Fondens avgift, ordinarie 1.75%, är i det högre spannet jämfört andra aktivt förvaltade fonder.

Men går att handla till en stor rabatt via savr.se där fondavgiften istället 1.09%.

Fråga är – har avkastningen varit tillräckligt bra för att motivera den höga avgiften?

I mitt omdöme av DNB Teknologi A titta vi närmare på fondens största innehav, avgiften, avkastningen och förvaltningen. Avslutningsvis ger jag också mitt egna omdöme av fonden.

DNB Presenterar på Aktiespararna
Fondens innehav

Bland DNB Teknologi A största innehav finns globala teknik- och telekombolag. Det brittiska telekombolaget Vodafone är fondens största innehav följa av Orange, som också ett telekombolag. Även Deutsche Telekom, som många nog känner igen som T-mobile, finns bland det tio största innehav.

FAANG-bolagen Facebook och Alphabet (Tidigare Google, även Microsoft återfinns bland de största innehav. Se hela listan nedanför som senast uppdaterades juni 2020.

10 största innehavFördelen av portföljen
Vodafone Group Plc7,7 %
Orange Sa6,8 %
Facebook Inc6,3 %
Deutsche Telekom Ag6,0 %
Alphabet Inc – A5,4 %
Microsoft Corp4,6 %
Capgemini SE4,5 %
Square Enix Holdings Co Ltd4,3 %
Nintendo Co Ltd3,7 %
Oracle Corp3,5 %
Summa52,8 %
Uppdaterad juni 2020
Förvaltarna

Eftersom att fonden förvaltas från Norge är förvaltarna inte direkt rikskändisar i Sverige. Ansvarig förvaltare av fonden är Anders Tandberg-Johansen som enligt pensionsmyndighetens hemsida har 24 år förvaltningserfarenhet.

Fondfakta
Fondfakta
FondbolagDNB Asset Management AS
FondtypAktiefonder
KategoriIT och kommunikation
RegistreringslandNorge
Avgift1.75% (1.08 via SAVR)
Antal fondhandelsdagar3-4 handelsdagar
Ansvarig fondförvaltareTandberg-Johansen, Anders
Förvaltningserfarenhet24 år
Historisk avkastning

Fonden totala avkastning, alltså avkastningen efter fondavgiften, har på fem år stigit med 142% vilket är betydligt bättre än ett globalt världsindex. I grafen nedanför är en jämförelse mellan DNB Teknologi( blåa linje) och Dow jones världsindex (gul linje).

Jämfört man DNB Teknologi med andra teknikfonder som Tin fonder eller Swedbank Robur Ny Teknik har alla tre fonder avkastat betydligt bättre än världsindex.

Av de tre olika fonderna har Swedbank Robur Ny Teknik avkastning bäst om man jämfört från dagens datum från och med januari 2019 (datumet då Tin Fonder lanserades). Swedbank Robur Ny Teknik har sedan januari förra året avkastat 78%.

Mitt omdöme

DNBs teknikfond Teknologi A är en av de mest framstående teknikinriktade fonderna i Norden och förvaltar idag 23 miljarder norska kronor. Förvaltarnas investeringsstrategi skiljer sig något åt jämfört andra liknade teknikfonder som Tin fonder eller Swedbank Robur Ny Teknik.

Fonden är exempelvis mycket mer viktad i telekombolag jämfört andra teknikportföljer. Det största och även näst största innehavet i portföljen är båda ledande bolag inom telekom industrin.

Detta är intressant eftersom att telekombolag i regel är lägre värderade, mätt i traditionella värderingsmått, än exempelvis spelutvecklare som är en vanlig investering bland andra teknikinriktade fonder.

Om du söker investeringar mot tech-sektorn, men är orolig för de höga värderingarna är DNBs portfölj av mer konservativa teknikbolag ett bra alternativ för din portfölj.

Försök att alltid köpa dina fonder där avgiften är som lägst. Via SAVR kan du köpa DNB Teknologi med 0.75% rabatt. Använd knappen nedanför för att hämta rabatten.

DNB Teknologi största innehav

Fonden största innehav är det brittiska telekombolaget Vodafone som utgör knappt 8% av portföljen. Vodafone är en ledande aktör inom telekom-industri och är verksam på 54 olika marknader med 175 miljoner kunder totalt. Bolagets största marknader mätt till omsättningen är Storbritannien, Spanien, Japan, Tyskland USA och Italien. Bolagets aktie är noterad på London Stock Exchange och har idag ett börsvärde 41.727B dollar.

Fondens andra största innehav är också ett telekombolag, franska Orange som tidigare hette France Télécom. Bolaget är franskt men har verksamhet över hela världen och totalt 266 miljoner betalande kunder enligt Wikipedia. Orange, likt Vodafone, ett av världens tio största företag.

DNB Teknologi jämfört andra teknikfonder

Hur skiljer sig DNB Teknologi med andra teknik-inriktade fonder? Att investera i tech-bolag har inte bara blivit mycket populärt i USA -som drivits av bolag som Google, Netflix och Amazon framgång – utan också här i norden. Några av de mest populäraste teknikfonderna, som exempelvis Tin fonder och Swedbank Robur Ny teknik, har båda lyckats locka till sig över hundra tusen andelsägare vardera.

Detta helt naturligt då tech-sektron har utklassat ett vanligt index både på 1,3 och 5 år sikt i Norden och inte minst i USA. Men ordet ”teknologi”eller tech kan betyda olika saker vilket gör att de olika tech-fonderna skiljer sig åt.

Tech kan vara allt ifrån nya innovativa motorer till ny mjukvara. Även om det inte finns något rätt eller fel brukar ofta fondförvaltare syfta på det sista, alltså mjukvara. Men bolag som Tesla, som framförallt bygger fysiska produkter i bilar, klassas också som ett tech-bolag. Vad många menar när de prata om tech är produkter eller tjänster som är nya och banbrytande. Även Telia ansågs en gång i tiden vara det absolut coolaste och ”techigaste” bolaget på Stockholmsbörsen.

DNB Teknologi, har i portföljen både mjuk- och hårdvarubolag inom teknologisektorn. Telecom-sektorn, som utgör en stor del av DNB teknologis portfölj, är såklart mycket annorlunda jämfört Facebook och Alphabet, som också återfinns bland fonden tio största innehav. DNB Teknologi är alltså har alltså en mer blandad fond av både ny och gammal teknologi.