Så skulle jag investera 1 000 kronor på börsen

Uppdaterad:

Att börja investera kan verkligen förändra ditt liv till det bättre och desto tidigare du börjar, desto större kommer ditt sparkonto bli på lång sikt. Många tror, felaktigt, att ett stort startkapital är ett måste för att investera på börsen och börjat tjäna en passiv inkomst från ditt sparande. 

Faktum är att även om du bara har en liten summa pengar kan du börja investera och i den här texten ger jag mina fem tips för att börja investera tusen kronor, eller mer, på börsen.

Här är mina fem bästa tips för att börja investera:

Om du har lyckats spara ihop till åtminstone 1 000 kr har jag följande fyra bra förslag på vad du ska göra med pengar.

  • Öppna ett ISK-konto 
  • Starta ett reservkonto
  • Investera i en indexfond eller aktiv förvaltad fond
  • Hitta rätt aktier för ditt sparande
  • Investera utanför börsen 

1. Starta ett investeringssparkonto

Oavsett om du använder någon av de större bankerna eller en nätmäklare som Avanza eller Nordnet kan du starta ett investeringssparkonto (förkortat ISK). Jag använder själv Avanza för att handla aktier och SAVR, en ny handelsplattform för mina fonder med rabatt på fondavgifter. 

Fördelarna med ett ISK jämfört med ett vanligt sparkonto är framförallt att skatten är mer förmånlig. Istället för att du betala en skattekvot på hela din vinst, betalar du en Schablonskatten baseras på statslåneräntan.

2. Skaffa dig ett reservkonto

Innan du börja köpa aktier är det smart att skaffa sig en mindre buffert med pengar. Denna buffert kommer hjälpa dig när du behöver lite extra pengar men inte vill sälja av dina fonder eller din aktieportfölj när marknaden är lågt värderad. Då vill du istället köpa marknaden (köp billigt, sälj dyrt).

3. Investera i en indexfond eller en aktiv förvaltad fond

Att investera dina pengar i indexfonder är ett bra sätt att börja investera med ett mindre startkapital. Den här typen av investeringsform ger dig diversifiering genom att köpa små mängder av många olika sorters tillgångar.

Du kan välja mellan ett stort antal indexfonder, allt från populära OMX30-Indexfonder till mer specialiserat index. Avanza har en indexfond som heter Avanza Zero, avgiften är 0 kronor vilket gör fonden till ett väldigt bra alternativ för nästa alla investerare. Även Nordnet har en indexfond som är gratis, fonden heter Nordnet Superfond.

Den största skillnaden mellan en passivt förvaltad indexfond och en aktivt förvaltad fond är att den sistnämnda har en eller flera personer som aktivt väljer vilka tillgångar som fonden ska äga. Ett exempel på en aktivt förvaltad fond är Tin Fonder som har fonden Tin Ny Teknik.

Oavsett om du vill investera i en aktiv eller passivt förvaltad fond finns det både bra och dåliga alternativ i vardera kategorierna.

Avanza har ett bra verktyg som hjälper dig att sortera fram en eller flera fonder som passar det du letar efter.  Du kan ställa fonder mot varandra för att jämföra historisk avkastning, avgift, kategori och liknande. Ett väldigt verktyg. 

4. Hitta rätt aktier för ditt sparande

Tack vare nya digitala banker har det både blivit billigare och enklare att köpa aktier.  Men att veta vilka aktier du ska köpa har tyvärr inte blivit enklare, många menar snarare att de är svårare än någonsin.

Att hitta aktier för din portfölj kan verka skrämmande, men du kan följa några enkla principer för att komma igång. Först och främst ska du inte investera i något företag vars verksamhet du inte förstår. Genom att hålla dig till bekanta företag kommer du bättre förstå när de klarar sig bra, men även när det inte går så bra för verksamheten. 

Att välja en portfölj med minst 10-12 aktier kommer att minska risken för förluster om du gör ett dåligt val med en eller två av dina aktier. Att undvika aktier vars aktiekurs stiger och sjunker väldigt kraftigt – kallat volatila aktier – är också smart när du komma igång med dina investeringar. 

Med tiden kommer du att lära dig vad du ska leta efter i företag du vill investera i. Det finns inte några universella regler när det kommer till att hitta rätt aktie, erfarenhet och hårt arbete är dock två komponenter som kommer öka sannolikheten för att du ska lyckas med dina investeringar. 

5. Investera utanför börsen

Utöver din aktieportfölj kan det vara klokt att investera i tillgångar utanför börsen. Detta för att bibehålla en hög direktavkastning oavsett börsklimat. Savelend är en plattform som ger fina ränteinkomster som oftast överstiger börsbolagens direktavkastningar.

Denna tjänst erbjuder investerare ett stabilt kassaflöde med ränteutbetalningar varje månad.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.