Passiv inkomst: Hur tjänar jag pengar utanför mitt arbete?

Passiv inkomst är kanske den absolut viktigaste faktorn för att avgör hur förmögen du kommer vara när du en dag går i pension. Warren Buffett, som under en period var världens rikaste man, tjänade sina första pengar på att köpa, underhålla och hyra ut spelautomater till frisörer. Intäkterna som automaten tjänade delade Buffett på hälften med frisörsalongen.

Han ägade också som ung en limousin med sin kompis som han hyrde ut när han själv inte körde den till skolan. Allt för att få tjäna passiv inkomst som han senare kunde investerare på börsen. Warren Buffett första inkomstkällor var grundsstenen till det imperium han nu kontrollerar.

I den här lista kommer jag dela med mig av mina egna knep för att tjäna passiv inkomst utanför ditt arbete eller studie.

”Passiv inkomst uppstår när du får betalt utan att du arbetar. Det inkluderar utdelningar, royalty från filmer eller böcker. Det är också intäkter som kommer från fastighetsinvesteringar eller affärsinvesteringar där du inte behöver vara närvarande för att tjäna dem”.

Hur mycket kan du tjäna på passiv inkomst?

Du har säker hört historier om olika framgångsrika sidoprojektet och kanske hoppas att du själv kan starta en blogg eller skriva en e-bok, som två veckor senare kommer genererar flera tusen kronor i veckan utan att du behöver anstränga dig.

Tyvärr fungerar det inte så. Att skapa flera inkomstkällor borde inte vara din kortsiktig strategi till rikedom, det kräver engagemang och långsiktighet.

Men för den som är villig att lägga ned tiden är det absolut möjligt att starta flera olika projekt som kan tjäna ge dig en passiv inkom vid sidan av dina studier eller arbete.

Jag har själv provat flera olika sidoprojekt, fler har misslyckats än lyckats. Vilket är helt okej! Så du håller ned kostnaderna och du relativt tidigt kan prova din idé handlar det bara om att testa sig fram.

I listan nedanför har jag listat några som projekt som fungerat för mig och som kanske kan vara värt för dig att prova på. Jag har listat ansträningsnivå på en skala 1-3, där 1 är låg ansträning.

1. Börja blogga: Ansträngning 3

★★★★★

Att blogga eller driva en hemsidan som den här är ett utmärkt sätt att tjäna en extra inkomst utanför arbete eller dina studier. Jag har själv bloggat i två år och arbeta med min hemsida nästa varje dag. Det är både roligt och om du arbetar hårt kan du också tjäna pengar på din hemsida via annonsering eller Affiliate marketing.

Det sistnämnda är en typ av annonsering där du som bloggare får betalt varje gång du skickar vidare en besökare till en hemsida om personen gör ett köp eller öppnar ett konto hos företaget du skickar besökaren till.

Nästa alla företag som har en konsumentprodukt är knutet till ett affiliate närverk, så oavsett om du skriver om börs och aktier som jag gör, eller om du har en sportblogg kan du hitta spännande bolag med produkter du själv tycker om att arbeta med. Jag är knuten till Adrecord där bland annat Avanza finns som annonsör.

2. Använd ett sparkonto: Ansträngning 1

★★★★

Om du har likvida medel, alltså pengar, som du inte har investera på börsen finns det egentligen inte någon anledning till varför du inte borde använda dig av ett sparkonto. Ett sparkonto ger dig ränta på dina pengar. Öppnar du ett konto hos en välrenommerad bank/institution är ett sparkonto nästa riskfritt.

Det finns många alternativt om du tänker öppna ett sparkonto. Jag använder Avanza, de har inte den bästa räntan men det känns säkert och så är det smidigt. Både Nordnet och Collector har också bra alternativt för konton med sparränta.

Även om konto med sparänta är ett mycket bättre alternativ än att du har dina sparpengar i cash finns det ännu bättre alternativt för att få dina pengar att tjäna passiv inkomst. Nu kommer vi titta närmare på Indexfonder och utdelningsaktier, som båda är bättre jämfört med ett sparkonto.

3. Investera i indexfonder: Ansträngning 1

★★★★★

Enligt Warren Buffett är indexfonder troligtvis den bästa investeringsformen för de allra flesta som placerar på börsen. Indexfonder är en passivt förvaltad fond som följer ett visst index. Det kan exempelvis vara ett aktieindex. Fördelen med passivt förvaltade fonder är att avgiften för fonden är betydligt lägre jämfört aktivt förvaltade fonder.

Både Avanza och Nordnet har varsin indexfond som är gratis för deras kunder. Fonderna heter Avanza Zero och Nordnet Superfond och följer ett svenskt aktieindex. Om du vill köpa indexfond som följer ett globalt index rekommenderar jag att ni kollar in handelsplattformen SAVR som har stora rabatter på fondavgifter.

4. Utdelningsaktier: Ansträngning 2

Att investera i aktier som ger utdelning antingen en eller flera gånger per år är ett fantastiskt sett tjäna passiv inkomst vid sidan av dina studier eller arbete. Utdelningsaktier kan delat ut allt ifrån 1-10% eller mer i utdelning varje år. Den procentuella utdelning kan du räkna ut genom att dela priset på en aktie genom utdelningen per aktier.

Om exempelvis en Volvo-aktie kostar 100 kronor och utdelningen per aktie är 5 kronor, då blir direktavkastningen 5%. Avanza har ett bra verktyg som hjälper dig att hitta de bästa utdelningsaktierna.

5. Investera utanför börsen: ansträngning 2

★★★★★

För ett par år sedan var investeringar utanför den öppna och allmänna börsen bara något för det allra rikaste. Onoterade investeringar krävde att du hade ett starkt nätverkar av entreprenörer som hörde av sig till dig, även juridisk hjälp för att hantera allt legalt.

Nya plattformar som Tessin och Lendify har ökat transparensen och gjort investeringar utanför börsen tillgängligt för den breda allmänheten.

Både Tessin och Lendify ger investerare en direktavkastning kring 10% efter avgifter vilket är betydligt bättre än direktavkastning du kan förvänta dig av en aktieportfölj. Dock får du inte ta del av uppsidan av värdeökningen som du får av en aktie.