Nordnet Superfond – Mitt omdöme 2020

Nordnet Superfond är Nordnets egna mycket populära indexfond som lanserades i mars 2009. Fonden har lyckats locka till sig flera tio tusentals ägare på grund av att fonden är avgiftsfri. Alla kan dock inte handla fonden utan du måste ha ett konto hos Nordnet för att kunna köpa fonden.

I den här texten kommer vi gå igenom både föredrar och nackdelar med fonden, hur väl fonden presterat jämfört andra liknande fonder, exempelvis Avanza Zero. Jag kommer också avsluta med mitt eget omdöme av fonden i slutet av texten!

Om fonden

Nordnet Indexfond Sverige speglar utvecklingen i de drygt 70 mest handels omsatta bolagen på Stockholmsbörsen, och följer med i både upp- och nedgång. Och fonden är fri från avgifter men går bara att handla via Nordnets egna plattform.

Varför är fonden gratis kanske du undrar? Även om Nordnet inte ger en mer utförligt förklaring än ”viktigast av allt – den ger allt till dig och inget till oss” kan vi gissa att fonden ska locka till sig investera till plattformen. Även om Nordnet inte tjänar pengar på deras indexfond som tjänar dom avgift när du köper en aktie eller någon annan fond.

Nordnet Indexfond Sverige följer de 70 mest omsatta bolagen på stockholmsbörsen, vilket skiljer sig mot andra svenska indexfonder, som istället investerar i de 30 mest omsatta bolagen på stockholmsbörsen.

Nordnet Superfond jämfört med Avanza Zero

Det är enkelt att jämföra Nordnets Superfond med Avanza Zero eftersom båda fonderna är passivt förvaltade svenska indexfonder utan avgift. Även om de båda fonderna ser samma ut skiljer de sig åt.

Nordnets Superfond investerar i de 70 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, Avanza Zero investerar i de 30 mest omsatta bolagen. Nordnets superfond blir därmed mer diversifierad jämfört Avanza Zero.

Jag hittade inte något graf som jämför fonderna historiska utveckling, men mätt till totalavkastningen på tre år har Avanza Zero utvecklats positivt med en uppgång på 4.5%, Nordnets Superfond utvecklades också positivt under samma period, fonden är upp med +11,32%. Ett betydligt bättre resultat jämfört Avanza Zero.

På fem år har också Nordnets Superfond (24.07%) presterat bättre än Avanza Zero (11.28). Strategi att följa de 70 mest omsatta bolagen, snarare än de 30 mest omsatta har lönat sig för Nordnet och de investerare valde att köpa fonden.

Mitt omdöme

Det är nästa aldrig fel att äga en billig – gratis – Indexfond. Aktivt förvaltade fonder har historiskt haft svårt att slå index vilket också talar för att majoriteten av aktivt förvaltade inte heller i framtiden kommer lyckas slå index.

Söker du exponering mot svenska aktier men är osäker på vilka bolag du ska investera i är Nordnets superfond kanske ditt absolut bästa alternativ och någon jag själv skulle kunna äga. Tänk på att fonden bara går att köpa via Nordnets egna plattform, öppna ett konto genom att trycka på knappen nedanför, det är gratis och tar ungefär 3 minuter. Lycka till med dina investeringar!