Vanguard: GUIDE så handlar du Vanguard fonder

Vanguard var det första fondbolaget som i mitten av 70-talet i USA erbjöd passivt förvaltade fonder, alltså indexfonder, till den breda massan. Idag har Vanguard en mängder olika fonder men fondbolaget är mest känt för deras Vanguard 500 Index som än idag går att köpa.

Men vilken av alla Vanguard går att handla i Sverige och vilken fond är bäst för en vanlig svensk småsparare? Det går vi igenom i vår guide över de tre bästa Vanguard fonderna 2020.

1. Vanguard U.S. 500 Stock Index fond

Fondbolagets största fond, mätt i förvaltat kapital, är Vanguard U.S. 500 Stock Index fond. Fonden är en passivt förvaltad fond som följer det Amerikanska indexet Standard and Poor’s 500 Index. Ett index som följer de 500 största noterade bolagen i USA och är det näst största indexet i USA efter Dow Jones.

Fonden går att handla som ETF via både Avanza och Nordnet, men finns bara tillgängligt att handla direkt via handelsplattformen SAVR, avgiften är 0.20% årligen.

Fondinformation
Avgift 0.20%
Riskprofil enligt Morningstars5/7
Avkasting 201925%
FörvaltareVanguard
uppdaterad juni 2020
2. Vanguard European Stock Index Fond

Precis som Vanguard U.S. 500 Stock Index fond är Vangaurd European stock Index fond en passivt förvaltad indexfond med låg avgift. Fonden investerar i stora och medelstora bolag som är noterade i utvecklade läder i europeiska. Avgiften är 0.20 och går bara att handla via SAVR i Sverige. ETF :en finns tillgänglig via båda Avanza och Nordnet.

Fondinformation
Avgift 0.22%
Riskprofil enligt Morningstars6/7
Avkasting 201926%
FörvaltareVanguard
uppdaterad juni 2020
Hur investerar du i en Vanguard i Sverige?

För tillfället finns det bara att två Vanguard fonder tillgängliga för den breda massan i Sverige. Dessa fonder är just nu bara tillgängliga via SAVR. De två olika fonderna är European Stock Index Fond och Vanguard U.S. 500 Stock Index fond.

Båda fonderna, som är passivt förvaltade indexfonder, är en utmärkt investering för nybörjare såväl erfarna investerare. Warren Buffett har vid flera tillfällen, exempelvis här i en intervju med Wall Street Journal, sagt att han tycker i princip alla investerare borde äga en billig indexfond i sin portfölj. Vanguard ett utmärkt exempel på billiga indexfonder.