Indexfonder: Bästa indexfonderna 2020

Hur fungerar en Indexfond?

En indexfond är en typ av fonder vars innehav matchar, spårar eller följer ett visst marknadsindex. Det är en pasiv och diversifierad investering som historiskt har givit en solid avkastning. En indexfond försöker inte prestera bättre än markands genomsnitt, istället försöker dessa fonder vara marknaden – följa marknaden.

Ett index, exempelvis ett aktieindex, köper aktier i varje företag som är noterat i det indexet för att spegla resultatet för hela indexet. Fördelen med indexfonder är att investeringen hjälpa till att balansera risken i din portfölj. Detta eftersom marknadsvängningar tenderar att vara mindre volatila över ett index jämfört med enskilda aktier.

Vem borde köpa en indexfond?

Enligt Warren Buffett, som kanske är den bästa investeraren genom tiderna, borde de flesta investerare överväga att köpa en billig amerikansk S&P 500 index fond. Med billig menar han en fond som har låg förvaltningsavgift. Alltså avgiften förvaltaren och fondbolaget tar ut för att förvalta dina pengar.

I Sverige är motsvarigheten till en S&P 500 index fond en bred indexfond som investerar utifrån exempelvis SIX30RX-index. Ett index som är uppbyggt kring de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Avanza Zero är ett bra alternativ.

Bygg din egna portfölj av fonder

Innan jag rekommenderar mina egna fonder föreslår jag att ni först kolla in Avanzas Portföljgeneratorn som med hjälp av ett par frågor anpassar och föreslår en egna fondportfölj till dig, utifrån dina preferenser. Verktyget är gratis och jag använder själv Avanza som både bank och inspirationskälla till mina texter.

Indexfonder jag äger

Innan vi bli konkreta är det viktigt att först klargöra: Historiskt avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Jag äger dock hellre en fond som har presterat bra historiskt, än en fond som presterat sämre jämfört snittet. Med det sagt, här är indexfonderna som jag själv äger antingen via min ISK eller tjänstepension:

Avanza Zero – En utmärkt fond som speglar och investerar enligt SIX30RX-index. Ett index som är uppbyggt kring de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. För kunder hos avanza är fonden gratis vilket göra investeringen en mer attraktivt.

Superfond Sverige (Nordnet) – Också en fond som är gratis, givet att du har köpt fonden via Nordnets plattform. Fonden speglar dock utveckligen i de drygt 70 mest handelsomsatta bolagen på Stockholmsbörsen. 70 bolag, istället för Avanzas 30 ger fonden en något mer diversifierad portfölj.

Spiltan investmentbolag – Fonden har fem stjärnor hos Morningstars och är väldigt uppskattad bland småsparare. Fonden investerar i svenska investmentbolag. Avgift är på 0,2 procent. Förvaltaren gör ett aktivt urval av vilka bolag som ska ingå i portföljen och vilken vikt de ska ha, men sedan kommer fonden att vara passivt förvaltad över tiden, därav den låga avgiften.

Vanguard 500 Index Fund  – Vanguard 500 Index Fund är den första och nu största indexfond i världen. Vanguard 500 Index Fund följer S&P 500, som utgör cirka 80% av marknadsvärdet på hela den amerikanska aktiemarknaden Förvaltningsavgiften på 0,04% vilket är mycket billigt. Warren Buffett har vi flera tillfällen rekommenderat den här fonden.

Billigaste indexfonderna

En av de största fördelarna med att investera i en indexfond är den låga avgiften jämfört med en aktivt förvaltad fond. En aktivt förvaltad fond har en årligt avgift någonstans från 1-3%, över tid blir det väldigt mycket pengar. Priser, alltså förvaltningsavgiften, variera dock mycket från de olika indexfonderna. Jag har listat de billigaste alternativen nedanför:

Procenttalet längst till höger är den årliga avgiften som drar av från det totala värdet av ditt investerade kapital.

Avanza Zero – 0,00%

Nordnet Superfond Sverige – 0,00%

Avanza Global – 0,11%

Länsförsäkringar Europa Indexnära – 0,20%

Länsförsäkringar Global Indexnära – 0,20%

Swedbank Robur Acsess Europa – 0,20%

Länsförsäkringar Sverige Indexnära – 0,20%

Länsförsäkringar USA Indexnära – 0,20%

SPP Aktiefond Europa – 0,20%

SPP Aktiefond Japan – 0,20%

SPP Aktiefond Sverige A – 0,20%

SPP Aktiefond USA – 0,20%

Populäraste indexfonderna i Sverige

Det populäraste indexfonderna i Sverige är enligt följande ordning: Alla fonder går att handla via Avanza. Även om populäritet är en viss indikation på hur bra fonden är, borde du inte stirra dig blint och bara välja fonder som är populära.

  1. Avanza Zero
  2. Avanza Global
  3. Länsförsäkringar Global Index
  4. Swedbank Robur
  5. Access Asian
  6. SPP Aktiefond USA