Spiltan Aktiefond Investmentbolag: Mitt omdöme 2020

En av de mest populära svenska fonderna just nu är Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Fonden är relativt billig, begripligt och har visat upp en stark historiskt avkastning. Spiltan själva kallar fonden för en specialfond som placerar i en koncentrerad portfölj av svenska investmentbolag.

I den här texten ger jag mitt omdöme av fonden utifrån förutsättningarna 2020. Fondens avgift, avkastning och innehaven. Häng med!

Utveckling

En fonds utveckling ska alltid jämföras relativt till alternativa investeringar som har likande riskprofil. Jag väljer därför att jämföra Spiltan Aktiefond investmentbolag med ett svenskt aktieindex.

Fondens utveckling har, jämfört med OMX 30 Ink utdelningar, presterat relativt bättre. På fem år har foden avkastat dryg 50%.

Fondens avgift

Spiltan aktiefond investmentbolags avgift variera beroende på vilken bank du handlar fonden via. Köper du fonden direkt på Spiltans hemsidan är den årliga avgiften 0.2%. Avgiften kan som sagt variera, via Avanza kostar fonden 0.27% men via Nordnet är avgiften 0.2%. Alltså betydligt billigare via Spiltan eller Nordnet jämfört Avanza.

Innehav

Fonden är en koncentrerad specialfond och innehåller ett antal svenska investmentbolag. Även om fonden har koncentrerat till största del Investor och Industrivärden får investerare ändå en mycket diversifierad portfölj, eftersom dessa bolag i sin tur äger varsin portfölj av bolag.

Vilken bank borde du äga fonden via? 

Precis som med vilken tjänst eller produkt som helst varierar priset beroende på vilken återförsäljare du väljer att köpa produkten via. Detsamma gäller för den här och alla andra fonder!

Spiltan Aktiefond Investmentbolag kostar 0.20% via den egna hemsida, samma avgift får du om du handlar fonden via exempelvis Nordnet. Studera avgiften noga och jämför innan du köper en fond. Avgiften dras årligen och påverkar din totala avkastning.

 Mitt omdöme

Spiltans investmentbolagsfond är ett bra alternativt för den som söker en pasiv exponering mot svenska storbolag. Mer än halva fonden är investerad i Investor och Industrivärden och du borde därför vara optimistisk om dessa två företag och deras portföljbolag om du vill äga fonden.

Den låga avgiften i kombination med god avkastning har gjort att fonden attrahera hundratusentals investerare, även om det är enkelt att själv kopiera innehaven och bygga en likande portfölj själv.

Mitt omdöme är att fonden är ett bra komplement, snarare än ett substitut, till din aktieportfölj eller tjänstepension. Även om Investor och Industrivärden är otroligt stabila bolag finns det ändå en bolagsrisk. Här tänker jag framförallt på om ledig skulle börja använda för mycket skuld.

All in all – en bra fond som jag själv skulle kunna äga. Tänk på att avgiften varierar så handla fonden direkt via Spiltan eller hos Nordnet.

Lycka till!

David