Avanza Zero: Mitt omdöme 2020

Om Avaza Zero

Internetbanken Avanza Bank har tagit fram en egen indexfond som heter Avanza Zero, en fond som bara går att handlas via deras egna plattform. Du kan alltså inte köpa Avanza Zero via SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea eller någon annan bank.

Fonden fungerar som en vanligt indexfond, alltså förvaltaren bakom fonden investerar för att följa ett index, i det här fallet SIX30RX-index. I indexet som Avanza Zero följer ingår de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

I vårt omdöme går vi igenom hur Avanza Zero är jämfört med liknande fonder, vilka bolag som ingår i indexet och varför jag tycker Avanza Zero är ett bra alternativt för det allra flesta investerarna. Ta mig direkt till fondens sida hos Avanza.

Avanza Zeros fördelar jämfört med likande fonder

En stor fördel, kanske den största fördelen, med Avanza Zero är att fonden är gratis. Alltså det tillkommer inte någon förvaltningsavgifter i samband med att du investerar i fonden.

Oftast är avgifterna för en indexfond lägre jämför med aktivt förvaltade fonder. Swedbank Robur Ny Teknik, som är en mycket populär aktivt förvaltad fond, kostar 1.34% i avgift, för att ge ett exempel. Aktivt förvaltade går att handla med rabatt via fondplattformen savr.se som har rabatt på förvaltningsavgifter. Vill du lära dig mer om savr kan du läsa mitt omdöme efter att jag själv provat tjänsten.

Indexfonder är billiga eftersom att förvaltaren av fonden inte behöva gör aktiva val av vilka värdepapper som ska ingå i portföljen. Förvaltarna behöver bara se till att portföljen speglar det indexet fonden ska följa. Det brukar vanligtvis tillkomma mindre avgift för att investera i en indexfond. Någonstans mellan 0.1-0.5 procent av det investerade kapitalet är ett vanligt avgiftsspann. Avanza Zero är gratis.

Såvitt jag vet finns det bara två indexfonder som är både gratis och brett tillgängliga i Sverige. Det är Avanza Zero och Nordnet Superfond. I min jämförelse av de bästa indexfonderna 2020 kan ni läsa mer hur de olika indexfonder skiljer sig åt. 

Den största skillnaden mellan Avanzas och Nordnets egna Indexfond är att Nordnet superfond Sverige följer de 70 mest omsatta aktier på Stockholmsbörsen, istället för de 30 bolagen som Avanza följer.

Nu kanske ni undrar varför inte alla äger Avanzas eller Nordnets indexfond eftersom dessa fonder är gratis? Varför betala 0.20% för exempelvis Länsförsäkringars indexfond när det finns alternativt som är gratis?

Både Avanzas och Nordnets indexfonder har ett par kritiserar som behöver uppfyllas för att bli andelsägare. Den största tröskeln är kriteriet att fonden bara finns tillgänglig för bankens egna kunder och går bara att äga via deras egna plattform. Du behöver alltså vara kund hos på Avanza om du vill köpa Avanza Zero, samma gäller för Nordnets Superfond.

Att bli kund hos Avanza och Nordnet är kostnadsfritt, det tar ungefär 3 minuter. Om du redan är kund hos någon av bankerna och vill placera i en indexfond  är Superfonden och Avanza Zero det bästa alternativet.

Hur bra har Avanza Zero presterat?

Eftersom Avanza Zero inte har någon avgift kan vi bara jämföra fonden utifrån hur bra förvaltarna är på att följa det index som fonden ska följer, alltså SIX30RX-index som följer de 30 mest omsatta aktier på Stockholmsbörsen. Jämför vi Avanza Zeros utveckling med SIX30RX-index har förvaltarteamet lyckats att följa indexet, precis som förväntat. Se hur fonden har prestera från dagens datum.

Vilket Index följer Avanza Zero?

Fonden är en passivt förvaltad indexfond med målsättningen att ge andelsägarna en värdeökning som efter förvaltarnas förmåga följer utvecklingen för SIX30RX-index. SIX30RX-index är uppbyggt kring de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Alla svenska indexfonder följer inte detta index Nordnets avgiftsfria fond, Nordnet Superfond, följer exempelvis istället de 70 mest omsatta bolagen istället. 

Fondens innehav

Avanza Zero är en indexfond, och som alla indexfonden beror innehaven i fonden på vilket indexet fonden följer. Den här fonden följer SIX30RX-index som är uppbyggt kring de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Fonden största innehav kommer alltså vara den värdemässigt mest omsatta aktien på stockholmsbörsen. Avanza Zeros 10 största innehav ser ut enligt följande lista nedanför:

10 största innehav Andel av fonden
Atlas Copco B 8,3 %
Ericsson B 6,7 %
Volvo B 6,1 %
Investor B 5,6%
Sandvik 5,53 %
ASSA ABLOY B 5,06%
H&M B 4,99 %
Essity B 4,48
Hexagon B 4,47%
SEB 4,43%
Uppdaterad juli 2020

Som ni ser i listan är följer inte Avanza Zero de 30 högst värderade bolagen på Stockholmsbörsen, då skulle Astra Zeneca vara högst upp istället för Atlas Copco. Alla Svenska indexfonder följer inte samma index. Nordnets superfond följer istället Stockholmsbörsen 70 mest omsatta bolag, för att ge ett exempel.

Fördelningen av portföljen ser ut som grafen ovanför visar. Industrivaror och tjänster utgör knappt 40% av portföljen och utgör den största delen av fonden. Inom sektorn Industrivaror och tjänster ingår aktier som Volvo, SKF, Atlas Copco, Sandvik och likande. Finans och fastigheter är den näst största sektorn och utgör drygt 20% av portföljen. Där ingår bland annat SEB och Investor av portföljens tio största innehav. Den minsta sektron är hälsovård, som endast utgör 3.5% av den totala portföljen.

Om Avanza

Avanza är en internetbank som startade 1999 av entreprenören Sven Hagströmer. Idag, drygt 21 år senare, har banken över en miljon kunder och har marknadens bredaste utbud av både fonder och aktier. Många utländska värdepapper går bara att hitta hos Avanza vilket varit ett av bankens viktigaste fördel jämfört de traditionella bankerna. Avanza blev utsedd av privata affärer till årets bank både 2018 och 2019. Bankens primära verksamhet återfinns inom sparande, placeringar och pension. Allt ifrån bolån till aktie och fonddepåer. Idag finns banken bara tillgänglig på den nordiska marknaden och har ett börsvärde på cirka 20 miljarder svenska kronor. Kunderna består av både privata aktörer samt företagskunder, huvudkontoret finns i Stockholm.

Fakta om fonden

Fondfakta  
Fondbolag Avanza Fonder AB
Fondtyp Aktiefonder
Kategori Sverige
Registreringsland Sverige
Valuta Svensk Krona (SEK)
Antal fondhandelsdagar 2-3 handelsdagar
Ansvarig fondförvaltare Chawala, Emilie
Förvaltningserfarenhet 8 år
Uppdaterad juli 2020

Fondbolaget Avanza Fonder aktiebolag startade för 8 år sedan fonden Avanza Zero, sedan dess har fonden attraherat 352 000 ägare vilket gör fonden till den mest ägda fonden hos Avanza. Avanza Zero var den första avgiftsfria fonden i Sverige, de förvaltat kapital uppgår till drygt 20 miljarder svenska kronor.

Efter att Avanza lanserade en avgiftsfri fond hakade andra aktörer på samma strategi. Konkurrenten Nordnet lanserade efteråt en likande fond som heter Nordnet Superfond. Läs också hemsidan aktiekunskap jämförelse mellan Avanza och Nordnet. Den fonden är också gratis men följer de 70 mest omsatta bolagen, istället för de 30 mest omsatta bolagen som Avanza Zero följer.

aktierfonder eller aktier?

Frågan om du borde äga fonder eller en portfölj av egna ihopsatta aktier är något som har diskuteras sedan uppkomsten av fonder. Kommer du vara en bättre ”stock picker” än en portföljförvaltare, som inte bara har handikappet av att avgiften drar ner avkastningen utan också att det är svårare att få en god avkastning om du förvaltar en portfölj med flera hundra miljoner, eller ett par miljarder kronor jämfört med om du har en portfölj med bara dina egna sparpengar.

Det finns dock flera fördelar med att äga en fond, speciellt en fond som inte har någon avgift. Du behöver inte följa marknaden själv utan det gör en förvaltare åt dig. Du kan alltså spendera mer tid på ditt faktiskt yrke, familj eller likande. Fördelen med aktier är att avkastningen kan bli bättre om du lyckas hitta ett par aktier som lyckas avkasta bra. I en egen portfölj kan du äga 5 aktier, vilket ger en koncentration som få, eller nästa inga portföljförvaltare kan ha. Du måste själv avgöra om du 1, tror att du kan hitta ett par vinnaraktier och 2, tror att din aktieporfölj kommer avkasta bättre än en fond.