Aktieinvest – 9 Viktiga saker att tänka innan du öppnar konto

Uppdaterad:
Aktieinvest

Om du sparar i aktier eller fonder har du troligtvis redan funderat över vilken bank eller nätmäklare du borde använda. Oavsett vilken platform du väljer är det viktigt är förstå vad du vill få ut av handelsplattformen innan du väljer var du vill investera dina pengar.

Innan du väljer att öppna ett konto hos Aktieinvest behöver vi gå igenom vem platformen är utformad för. Att ha för många olika konto är inte optimalt heller, om du har ditt kapital hos en och samma aktör får du rabatt på courtage och likande.

Vem är Aktieinvest skapad för?

Som namnet indikerar är Aktieinvest en handelsplatform för investeringar i aktie eller andra värdepapper.

Antingen väljer du själv hur din portfölj ska se ut, eller så använder du någon av aktieinvest egna portföljer som är mycket populära.

Aktieinvest har tagit fram tre olika portföljer som de kallar för bas, avkastning och småbolag. Portföljerna är uppdelade efter olika investeringsstrategier.

Aktieinvest arbetar med analytiker från Aktiespararna som väljer vilka aktier som ska ingå i de tre olika paketen. Vid varje nytt nummer kommer uppdateringar hur portföljerna har förändrats.

När en aktie har bytts ut eller tagits in som ny i portföljer får du som investerare ett meddelande.

Bas-portföljens tio största innehav ser ut enligt följande bild. Stora svenska industribolag utgör den största delen av portföljen.

aktieinvest

Aktieinvest avkastningsportfölj ser något annorlunda ut, där äger man en portfölj av bolag med relativt hög direktavkastning, alltså utdelning.

aktier i aktieinvest

Samma förvaltare dock, Dag Rolander på Aktiespararna som Aktieinvest arbetar med. Den sista portföljen är småbolagsportföljen, också den med högs avkasting räknat sedan start.

Även den här portföljen förvaltar Dag Rolander på Aktiespararna i uppdrag av Aktieinvest.

Vad kostar aktieinvest?

Priserna hos aktieinvest jämfört med exempelvis Avanza och Nordnet är relativt lika. Aktieinvest har courtage fri aktiehandel för belopp under 60 000 kronor.

Har du kapital för mer än 60 000 kostar en order antingen 39kr eller 99 kronor beroende av vilket paket du har.

Nivåerna som courtaget är på hos aktieinvest liknar mycket vad andra nätmäklare tar betalt per transaktion. Fördelen är om du vill investera enligt portföljen som Aktiespararna rekommenderar kan du göra det utan extra konstanser. Vilket är en fördel jämfört med en fond exempelvis.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Aktieinvest har sparboxar som gör det enkelt att välja en portfölj med aktier

Det finns olika sparboxar som alla har en egen investeringsprofil. Tanken är att vem som helst kan kunna börja spara i aktier.

Beroende på vilken risk du vill ta i din investering kan du välja olika boxar. Du kan välja att investera i mer traditionella boxar som investerar i investmentbolag eller globala bolag och följer där med ett globalt index.

Eller så väljer du någon av aktieinvest mer nichade sparboxar, som har det ”lilla extra” som Aktieinvest skriver på hemsidan.

The Magic Box Är ett mycket intressant sparform som grundas på den legendariska författaren Joel Greenblatts modell från boken The little book

Avkastingen har varit god om man jämfört med ett amerikanskt aktieindex under samma period.

Den lägsta investeringen är 500 kronor så ganska likt hur en fond är uppbyggd.

En annan box jag tycker är värd att nämn i sammanhanget är dividend champion, som investerar i olika utdelningsaktier, framförallt i USA. Flera av de innehav som boxen följer ger utdelning flera gången per år vilket ökar kassaflödet.

Fondspara hos aktieinvest

Att investera i fonder passar dig som vill få exponering mot exempelvis aktier, men önskar att någon väljer vilka aktier du ska äga. Hos aktieinvest kan du välja fonder själv, spara automatiskt eller välja någon av sparboxarna välja innehav åt dig.

Vad är en fond

En fond är en sammansättning av ett antal värdepapper, exempelvis aktier eller råvaror. De fonder småsparare oftast pratar om är just aktiefonder. Oftast är det en portföljförvaltare som väljer vilka värdepapper som ska ingå i portföljen.

Detta kan vara en bra strategi om det här med investeringar är något som är nytt för dig.

fördelarna med att investera i en fond hos aktieinvest

Det finns flera fördelar med en fond, jämfört med att välja en portfölj av aktier själv. Även om investeringar alltid är riskfyllda minskar risken om du låter en portföljförvaltare hantera dina pengar.

Många föredrar också att investera i fonder eftersom det inte är lika tidskrävande. Du kan välja en fond med förvaltare som du tycker om, månadsspara och låta fonden göra arbetet. Om du äger aktier behöver du vara en mer aktiv ägare, följa dina innehav, läsa nyheter om aktier du äger.

En fondförvaltare hjälper dig med det, vilket för många är att föredra. Om du vill investera mer passivt än en aktiv fond kan du börja investera i en indexfond.

Då följer du passivt ett index, exempelvis ett aktieindex som OMX-30. Din portföljs avkastning kommer vara densamma som utvecklingen av indexet. Det finns flera olika indexfonder hos aktieinvest som du kan äga till en relativt låg avgift.

fördelarna med att investera i aktier hos aktieinvest

Att investera i aktier hos aktieinvest, eller någon annan nätmäklare, har sina för och nackdelar. Fördelen med aktier är att uppsidan oftast, kan vara högre jämfört med om du investera i en bred indexfond.

Om du har en aktieportfölj med 5 aktier som motsvara 20% vardera av portföljen. Om någon av aktierna lyckats riktigt bra kommer din totala portfölj också prestera riktigt bra.

Om en fond äger samma aktie men innehavet utgör endast ett par procent av den totala portföljen kommer inte avkastningen bli lika god.

Nackdelen med att investera i aktier via aktieinvest bygger på samma princip. Om du äger en handfull aktier och någon av aktierna tappar med mycket i värde kommer det också slå hårdare på den totala portföljen.

Investera i nya introduktioner eller emissioner

Du kan ta del av flera emissioner på aktieinvest. Det kan vara bolag som noterar sin aktie på börsen, eller gör en nyemission för att hämta in kapital från ägare. Du kan läsa mer om emissionerna på aktieinvest hemsida.

Flera va emissionerna som pågår just nu går att delta i hos flera banken, men några emissioner är exklusiva för kunder hos aktieinvest. Tänk på att emissioner, som aktier, kommer med risk för det investerade kapitalet. Läs prospektet innan du investerar.

Att tänka på innan du väljer nätmäklare..

Innan du öppnar ett nytt konot hos en nätmäklare, exempelvis aktieinvest, är det viktigt att fundera över vilka fördelarna och nackdelar du ser med mäklaren.

Det finns flera fördelar med att ha dina tillgångar koncentrerat till en eller två banker. Fundera över vad du kommer använda din nätbank till mest och se om du hittar någon nätmäklare som passar in på din beskrivning.

Aktieinvest är bra för den som vill ha en enkel nätbank med alternativt att investera utifrån en modellportfölj som sakkunniga personer valt ut. Dessa modellportföljer heter boxar hos aktieinvest och är de vi skrivit om i texten ovanför.

Hitta rätt aktier för ditt sparade och dina mål

Aktieinvest hjälper dig att hitta nya passade aktier för hur du vill spara. Vill du investera jämställt, eller hållbart finns det färdiga listor du kan följa.

Även om ingen borde följa dessa listor blint kan de hjälpa dig att hitta nya sektorer och aktier.

Här är listan över ”gaming” aktier som aktieinvest valt ut. Listan är ett axplock av några framstående bolag inom sektorn. Du kan välja att månadsspara eller investera när det passar dig.

En annan populär listan är över de aktier som flest människor på aktieinvest äger idag. Flera av bolagen är traditionella svenska storbolag. Astra Zeneca, Milicom och Nordea har alla utländska flaggor men är egentligen svenska bolag.

Listan Fredagsmys

Det här är en populär lista som investerar i bolag du använder i det dagliga livet. Utan att veta tror jag listan är inspirerad av den kända författaren och investeraren Peter Lynch.

Aktier i listan säljer produkter som vi ofta själva använder och tycker om. Netflix har filmerna vi tittar på, Coca cola läsken vi dricker, Ica maten vi handlar, Nestlé kaffet vi dricker – och så vidare.

Att investera i bolag som säljer en produkt eller tjänst som du tycker om och är en återkommande köpare av är en strategi som fungerar för många.

Om du köper aktier i ett bolag som du förstår dig på, exempelvis ICA, kommer det vara enklare att koppla en eventuell nedgångar i aktien till verkligheten.

Om du å andra sidan äger aktier i ett bolag som du inte förstår dig på kommer nedgången kännas värre eftersom du inte kan sätta dig in i bolaget.

Det finns en likande lista som heter hemmafixare, som följer bolag som säljer produkter eller tjänster för en hemmafixare. Samma princip, du investerar i bolag du själv använder och tycker om.

Jobba hemma trenden hjälper dessa bolag också. Mer tid spenderas hemma vilket gör att man konsumerar mer för hemmet.

Investera i hållbar energi

En annan trend just är att investera i förnybar energi. Det kan vara företag som utvinner energi från vind, sol eller vatten.

Sverige har ett par mycket intressanta företag inom det här området som Aktieinvest har valt att inkludera i listan. Eolus Vind är ett sådant exempel. Bolaget äger vindkraftverk som de säljer vidare till markägare eller företag som utvinner och säljer energi.

Vestas Wind Systems är ett annat bolag som verkar inom vindkraftverk, det danska företaget är ett av de största i världen på förnybar energi. Danmark var tidigt med att investera i vindkraftverk, något du ser om du åker över bron från Sverige till Danmark.

Climeon är ett annat spännande bolag som aktieinvest tagit med iden här listan. Bolaget utvinner förnybar energi från vatten och har delar av verksamheten i Japan.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.