Bästa fonderna – Fem fonder jag själv äger

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

De fem bästa fonderna

Vilka är de bästa fonderna? I listan nedanför har jag listat mina bästa fondtips för de kommande fem åren. Letar du efter vilken fonder som är bästa att äga till till PPM-tjänstepension? Eller har du pengar som du vill investera på börsen men vet vilken fond som passar bäst?

I listan nedanför presentera jag ett par olika alternativt som jag själv skulle vara bekväm med att placera mina pengar i.

Vad är en fond?

En investeringsfond är ett sätt att investera pengar tillsammans med andra investerare för att dra nytta av fördelarna med att investera tillsammans.

Dessa fördelar är bland annat att dela på kostnaderna för att anställa en eller flera professionella förvaltare, som förhoppningsvis kan investera andelsägarna pengar på bra sätt som ger god avkastning. Andelsägarna kan också få en större spridning på de investerade kapitalet om de arbetar tillsammans med andra investerare.

Vad avgöra hur bra en fond är?

Först är det viktigt att klargöra; historisk avkastning är absolut inte något garanti för framtida avkastning. Om en fond har presterat bra historiskt betyder det alltså inte att den automatiskt kommer presterar bra i framtid också. Med det sagt köper jag hellre en fond som presterat bra historiskt, jämfört med en som underpresterat marknaden historiskt. Här är fyra punkter som jag tittar på när jag utvärderar en fond.

  1. Fondens (förvaltarens) historiska avkastning – Hur bra har fonden presterat de senaste fem åren är en bra indikator på hur duktigt förvaltaren är. Tänk på att undersöka om fonden har haft samma förvaltare under dessa fem år. Om inte är det här inte relevant eftersom den nya förvaltaren inte har något med investeringsbesluten som togs innan hans/hennes tid att göra.
  2. Avgiften – Hur stor är avgiften jämfört med likande fonder?
  3. Riskspridning – Hur väl har förvaltaren lyckats diversifiera fonder och samtidigt behållt en bra avkastning.
  4. Förvaltaren – känns du tillit till den personen som är ansvarig förvaltare?

Utifrån kriterierna i listan ovan har jag tagit fram fem svenska fonder som jag själv äger och tror kommer vara en bra investering för mig själv i 2020 och framåt.

Fem svenska fonder jag själv äger

Odin Sverige C – Odin Sverigefond förvaltas lustigt nog av en norrman, Vegard Søraunet. Fonden är en traditionell sverigefond som visat god avkastning de senaste fem åren. Fonden är en inriktad fond på Sverige, men äger, olikt många andra sverigefonder, väldigt få aktier i finans och bank sektorn.

Du handlar fonden billigast via SAVR avgift 0.74% ordinarie 1.25%

Länsförsäkringar Sverige småbolag – Fonden, som förvaltas av den duktiga Fredrik Skoglund, är en småbolagsfond som investerar i cirka 70 olika bolag som är noterade i Sverige. Fredrik investerade till exempel tidigt i spelutvecklare Stillfront som nu har vuxit till fonden största innehav.

Du handlar fonden billigast via SAVR avgift 1.13% ordinarie 1.84%.

SEB Småbolagsfond – Ytterligare en småbolagsfond från en storbank. Fonden har presterat väldigt bra historiskt och jag har stor tillit till teamet och Per Trygg som förvaltar den här fonden. Portföljen placerar främst i små bolag i Sverige. Fondens innehav är koncentrerat till mindre småbolag som vid investeringstillfället har ett börsvärde om högst 0,5 procent av Stockholmsbörsens totala börsvärde.

Du handlar fonden billigast via SAVR avgift 0.93% ordinarie 1,59%.

Nordea Småbolag – Förvaltats av Mats Andersson som av många anses vara en av de bättre förvaltarna vi har i Sverige. Fonden är en aktiefond som huvudsakligen placerar i små och medelstora företag på den svenska aktiemarknaden.

Handla fonden billigast via Nordea.

Carnegie Sverigefond – Är en Sverigefond som förvaltas av duktiga Simon Blecher. Även om avkastningen inte har varit likt de två småbolagsfonder ovan har Simon en långsiktigt och defensiv investeringsprofil som tilltalar mig.   Han letar efter och investerar i värdebolag, det vill säga bolag med stabila verksamheter, starka balansräkningar och goda möjligheter att lämna utdelning till aktieägarna. Fonden har ungefär 25 innehav.

Du handlar enklast fonderna vi nämner i denna artikel hos Avanza och SAVR

Tre bra indexfonder

Om du vill investera i en Indexfond, snarare än en aktivt förvaltad fond, finns det flera bra alternativt tillgänglig. Nedanför har jag lyft fram tre indexfonder som jag själv skulle vara bekväm att äga.

Avanza Zero – Avanza Zero, är en helt gratis indexfond som finns tillgänglig för alla Avanzas kunder. Fonden är en passivt förvaltad indexfond som följer indexet SIX30RX, det vill säga de 30 mest handelsomsatta aktierna på Stockholmsbörsen. När du investerar i fonden följer du alltså automatiskt utvecklingen på dessa bolag, både i upp- och nedgång.

Vanguard 500 Index Fund  – Vanguard 500 Index Fund är den första stora kommersiella indexfonden. Fonden är fortfarande en av de bästa indexfonderna för de flesta investerarna som vill ha exponering mot USA och samtidigt inte betala för stora avgifter. Vanguard 500 Index Fund följer S&P 500, som utgör cirka 80% av marknadsvärdet på hela den amerikanska aktiemarknaden.

Vanguard Total Bond Market Index Fund  – Ytterligare en fond från Vanguard, Vanguard Total Bond Market Index Fund är ett bra val som obligationsfonden för de som vill få exponering mot amerikan obligationer utan att betala för stor avgift.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.