Köpa aktier under 18

Uppdaterad:
Köpa aktier under 18 år

I denna artikel kommer vi att förklara närmare hur man går tillväga för att komma igång med ett aktiesparande eller investeringar för någon som är under 18 år. Artikeln lämpar sig alltså både för dig som är förälder och vill öppna konto åt ditt barn eller om du själv är under 18 och vill öppna konto och börja investera.

Vi kommer att förklara hur och var du kan öppna ett konto, vad som krävs för att öppna konto som minderårig, vilken kontotyp som lämpar sig bäst samt lite andra fördelar med att investera och spara i aktier. 

Investera i aktier om du är under 18 år

Som minderårig krävs det att du har dina vårdnadshavares tillstånd och godkännande för att kunna öppna ett konto. Det är även bra att känna till att det är de vårdnadshavaren som har godkänt kontot som är ansvarig och förfogar över det fram tills den dagen kontoinnehavaren fyller 18 år. 

Så öppnar du ett konto eller fonddepå

Avanza och Nordnet är de största nätmäklarna i Sverige. På deras hemsidor, Avanza.se & Nordnet.se kan du öppna konton. För dig som är 18 år krävs som tidigare nämnt att en vårdnadshavare godkänner detta. 

För att starta kontot så fyller man den information som efterfrågas och sedan signerar man med BankID. Här är det alltså vårdnadshavaren som måste signera och godkänna med sitt BankID.

Handla aktier gratis

När man köper och säljer aktier betalar man vanligtvis courtage. Det är en liten avgift som nätmäklaren tar ut vid varje köp- eller säljtransaktion. Hos Avanza och Nordnet kan du handla aktier helt utan courtage om du uppfyller vissa krav.

Avanza: Handla aktier utan courtage så länge du har max 50 000 kr på ditt konto. Du kommer också få dina fondavgifter återbetalda så länge värdet på ditt konto hos Avanza inte överstiger 50 000 kr. Avanza har ingen tidsbegränsning på detta erbjudande utan det gäller så länge värdet på ditt konto understiger 50 000 kr.

Nordnet: Handla aktier utan courtage så länge du har max 50 000 kr på ditt Nordnet-konto.

Öppna konto hos bägge två: Så kan du nyttja bägge deras erbjudanden om gratis courtage för upp till 100 000 kr totalt.

Olika typer av konton för minderåriga

Det finns i huvudsak två olika alternativ. Du kan antingen välja att spara i ditt eget namn eller spara i barnets namn.

  • Om du väljer att spara i ditt eget namn så väljer du själv när barnet ska få tillgång till pengarna och det är du som är fullt ansvarig för kontot fram till den dagen det överlåts till ditt barn.
  • Om du istället väljer att spara i barnets namn så kan du som är förmyndare över barnet öppna ett konto i ditt barns namn. Om barnet är under 18 år så krävs att båda föräldrarna eller vårdnadshavarna skriver under och godkänner kontot. Konton står sedan i barnets namn, men det är du som vårdnadshavare som har fullmakt över kontot fram tills den dagen ditt barn fyller 18 år, då försvinner automatiskt fullmakten.  

1. Vanlig aktie- och fonddepå

En vanlig aktie- och fonddepå fungerar som så att man betalar 30 % i skatt på eventuell vinst när man säljer aktier eller fonder. Säljer man inga aktier eller fonder behöver man alltså inte betala någon skatt eller deklarera några affärer. Förlustaffärer som görs i detta konto kan kvittas mot vinstaffärer för att minska skatten.

Detta konto lämpar sig om du tror att avkastningen kommer att bli låg på dina investeringar.

2. ISK-konto

Ett investeringssparkonto, förkortat ISK, är ett populärt konto som många svenskar har idag och som är ett bra val. ISK-konton är schablonbeskattat vilket innebär att du inte betalar någon skatt på den faktiska avkastningen du får. Du betalar istället skatt en gång per år och skatten baseras på hur mycket pengar som finns på kontot samt insättningar och uttag som gjorts under året.

Om du öppnar ett ISK-konto hos Avanza och/eller Nordnet till ditt barn så kommer deklarationen förifylld vilket gör det till ett lätthanterligt konto och ett bra val för barn under 18 år. 

3. Kapitalförsäkring (KF)

Även en kapitalförsäkring är ett schablonbeskattat konto vilket, precis som ISK-kontot innebär att du inte skattar på vinsten vid försäljning av aktier eller fonder, du skattar istället en gång per år baserat på hur mycket pengar som finns på kontot och insättningar och uttag under året.

Du slipper deklarera själv om du öppnar en kapitalförsäkring via Nordnet och/eller Avanza. De skickar in alla uppgifter till Skatteverket så att allt är förtryckt i din deklaration.

Denna typ av konto är väldigt populärt just för sparande till barn eftersom att du kan välja en förmånstagare till kontot vilket i sin tur gör att denne får kontot den dagen du går bort. 

Det innebär att du alltid kan vara 100% säker på att det är just den person som står som förmånstagare som får pengarna sedan. 

Sammanfattning av konton

KF och ISK = betala skatt en gång per år som baseras på kontots storlek samt insättningar & uttga som gjorts under året.

Vanlig fond- och aktiedepå = betala skatt på eventuella vinster vid försäljning av aktier eller fonder. Förluster kan kvittas mot vinster för att minska skatten.

Vem är ansvarig för kontot och besparingarna?

De flesta banker och nätmäklare tillåter att personer under 18 år öppnar konto och investerar pengar om de har deras förmyndares tillåtelse. Däremot är det du som förmyndare som har godkänt kontot som är ytterst ansvarig över det och har fullmakt tills den dag ditt barn fyller 18 år (om du öppnat kontot i barnets namn).

Traditionellt sparkonto

För att öppna ett traditionellt sparkonto behöver du inte vara 18 år, det räcker med att du fyllt 16 år för att själv kunna öppna ett sparkonto. Du bestämmer själv över pengarna också och bestämmer hur mycket du vill spara. 

Fördelar med att månadsspara innan man fyllt 18 

Att spara är alltid positivt och att börja spara innan man har fyllt 18 år är också väldigt klokt då man på så sätt kan ge sig själv bättre framtidsutsikter när man blir äldre. 

Om du börjar spara och investera innan du fyllt 18 år så kan du får även små summor att växa till stora pengar med hjälp av ränta-på-ränta-effekten. Det betyder enkelt förklarat att du får ränta (eller avkastning) på dina pengar som du sparar, men även på räntan/avkastningen du tjänat in föregående år. 

Tips på lämpliga investeringar för dig under 18

När du vill göra investeringar och är under 18 år så är du förmodligen relativt ny inom aktier och sparande, då kan det vara bra att få lite tips på vägen för att öka chansen till ett lyckat resultat. 

Ett bra grundtips är att du alltid bör sprida dina investeringar. Med detta menas att du bör investera i flera olika aktier och fonder för att sprida ut riskerna. Om du investerar allt i endast en aktie och den sjunker så sjunker även allt ditt kapital på en gång. 

Att investera i index är också ett bra alternativ för dig som är under 18 år. En indexfond är en så kallad passiv fond som kan innehålla olika typer av värdepapper. Det finns också många gratis index som exempelvis Avanza Zero som har 0% i avgift. 

Att göra kloka investeringar som minderårig är en bra början för ett långsiktigt och stabilt sparande genom hela livet.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.