Trine: Investera hållbart [omdöme 2021]

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är gratis att öppna konto hos alla aktörer vi nämner nedan

Investera i aktier, kryptovalutor, råvaror, index osv
Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage. Etoro erbjuder handel i aktier, kryptovalutor, index, råvaror & mycket mer både med och utan hävstång.
Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)

Alternativa investeringar
Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

Trine omdöme 2021

Har du säkert funderat över att börja leva, och investera sina pengar hållbart. Att leva hållbart känns självklart. Konceptet känns också begripligt: Gör färre resor, ät bättre och konsumera mindre.

Men vad innebär det egentligen att investera hållbart?

En fråga som inte alltid är helt glasklar, inte ens för experten. Det finns egentligen bara två alternativ för att investera hållbart.

Antigen investerar du via en plattform som Trine, där du investera och lånar ut dina pengar till hållbara projekt mot ränta.

Eller så investerar du i hållbara företag, vilken du kan göra genom att äga aktier eller investera i en hållbara fonder, exempelvis Proethos fond.

Hur fungerar Trine?

Trine skiljer sig som sagt åt jämfört med vad anser vara traditionella typer av investeringar, alltså att äga aktier eller fonder. Via Trine investerar man istället i lån i utbyte mot ränta.

Via deras hemsida hittar du alla aktuella investeringar som finns att investera i just nu. Här är ett alternativ, där du får möjlighet att finansera elektrisitet till 15 600 människor i Kenya.

Du ser också här hur många och hur mycket som redan har investerats i projektet och vilken ränta du kan förvänta dig. Du väljer själv vilka projekt du vill vara med och investera via företaget hemsidan.

Att tänka på

Som alltid med investeringar är det viktigt att tänka på att det tillkommer en risk att du tappar värde, det är risken vi investerare får betalt för, om man tänker efter..

Kolla igenom alla olika investeringsmöjligheter som finns via handelsportalen och fråga dig själv samma frågor som du borde fundera över innan du köper en aktier eller en fond också:

tror jag på det här projektet? Vad är sannolikheten att det här projektet kommer färdigställas?

Hur stor sannolikhet är det att projektet kommer vara färdig till utsatt tid? Du har bättre förmåga än vad du tror att avgöra detta själv..

Skriv ned på ett blad vilka fördelarna med projektet är (räntan, allmännyttan etc) respektive nackdelar, eller riskerna.

Förhoppningsvis kan övningar som dem här hjälpa dig avgöra om investeringen du kollar på kan vara aktuell för dig eller inte.

Vem kan bli Kund?

Trine har tre olika kundkategorier som är privatpersoner, företag och professionella investere. Hittills har över 11 tusen valt att investera. Det allra flesta som investerar via Trine är troligtvis privatpersoner som vill hitta en komplement till aktie eller fondportföljen.

Vilken avkastning ger Trine

Hur hållbar en investering än är, är det nödvändigt att investeringen faktiskt ger avkastning till de som väljer att investera. Annars är det inte en investering, utan bara välgörenhet, eller hur?

Trine har i genomsnitt haft en avkastning på 7.8% enligt företagets egna hemsida, samtidigt som det har investera 44 miljoner Euro i solenergi till utsatta områden.

Avkastningen är mycket god, jämfört med exempelvis utdelningen som du får via aktier som snarare ligger nere mot ett par procent på sin höjd.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), kryptovalutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)
3. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.