Tessin: Mitt omdöme 2021

Tessin är en tjänst för dig som vill placera ditt kapital direkt i fastigheter utan mellanhänder, också kallad Crowdfunding. Bolaget grundades 2014 av nuvarande vd Jonas Björkman, Erik Nordin och Niels Bosma.

På Tessin investerar du tillsammans med andra investerare i olika typer av fastighetsprojekt och samtidigt få en bra avkastning på ditt kapital. I den här artikeln kollar vi på fördelarna och riskerna med att investera via Tessin. Vilka projekt som är aktuella just nu, har Tessin haft några misslyckade projekt och slutligen mitt omdöme.

Vi kommer också gå igenom praktiska frågor som: Vad du behöver tänka på med skatten eller om det går att handla Tessin via din ISK, alltså investeringssparkonto.

Aktuella investeringsprojekt

Beroende på när du läsa den här texten kommer Tessins ha olika fastighetsprojekt öppna för investeringar. För att se vilka projekt Tessins har nu, använd länken tessin.com/fastighetsprojekt.

Ett vanligt investeringsobjekt via Tessin är ett nytt bostadsområde eller en mindre kommersiell fastighet som ska byggas. avkastningen varierar men landar oftast kring 10% med en löptid på 12-24 månader vanligtvis. Ett exempel på fastighetsprojekt kan se ut som följande:

En etablerad fastighetskoncern planerar att utöka sitt befintliga bestånd genom tillbyggnad och renovering av en befintlig hyresfastighet i Getinge, norr om Halmstad. Lånet löper upp till 18 mån med 11 % årsränta och säkerställs med fastighetspant, aktiepant samt begränsad personlig borgen.

I exemplet ovan lyckades Tessin resa den fulla summan av 11 050 000 SEK på två dagar. Totalt deltog 82 stycken investerare. Löptiden är 18 månader med 11% årsränta.

Totalt har Tessin gjort 199 stycken projekt och lyckats ta in över 2 miljarder SEK. Hittills har 51 tusen investerare valt att delta i något av Tessins fastighetsprojekt sedan starten 2014.

Risker med att investera via Tessin

Som med alla investeringar – aktier, råvaror, fastigheter – tillkommer det en risk när eventuell avkastning finns med i ekvationen. Om en investerings skulle vara riskfri skulle också avkastningen vara mycket låg, om inte lika med noll. Investerare får betalt för att ta risk, det handlar om att vara klok med sitt risktagande.

Risknivån i olika investeringsprojekt varierar. Det gäller även för de olika fastighetsprojekt som finns tillgängligt via Tessin. Samma principer som gäller för aktieinvesteringar gäller också för investeringar via Tessin. Sprid ut dina investeringar, diversifiera din portfölj, investera inte pengar du inte klarar av att förlora.

Jag ser egentligen inte någon större risk i att investera en del av mitt kapital via Tessin jämfört någon lönsam småbolag som är noterad på börsen. Allt handlar om att ta kalkylerade risker.

Frågor om skatt och ISK

Tessin går inte att handla via ISK, utan 30% vinstskatt appliceras och ska tas upp i din deklaration, precis som du redovisar vinst av aktier eller fonder som du har ägt via ett ”vanligt” sparkonto. Hör av dig till din bank om du har frågor! När du lånar ut pengar till projektägare via Tessin, utgörs din avkastning av ränta, på vilken skatten är 30 %.

Mitt omdöme

Tessin är ett nytt och innovativt sätt att investera utanför börsen som jag verkligen tycker om. Avkastningen är oftast över 10% årligen vilket ger en god riskjusterad avkastning. Om du vill investera via Tessin skulle jag först studera vilka projekt som finns tillgängliga och välja någon du själv känner dig bekväm med och tror på.

Om det inte finns någon projekt du känner dig intresserad av skulle jag avvakta, det kommer hela tiden nya spännande projekt!

Tänk på att alla investeringar kommer med en risk, det är därför du får avkastning på ditt kapital. Se Tessin som en ytterligare investeringar kanal snarare än den enda du har.

Hur fungerar crowdfunding

Crowdfunding är en metod för företag och organisationer att samla in kapital till ett företag, projekt eller initiativet. Den som ger iväg kapital får oftast en del av ägandeskapet i initiativet.

Crowdfunding är helt enkelt en metod för att skaffa kapital genom samlade insatser från vänner, familj, kunder och enskilda investerare. Strategi utnyttjar den kollektiva insatsen för en stor grupp av individer – främst online via och crowdfunding-plattformar som Tessin, men också via sociala medier för att utnyttjar olika kända personers nätverk för större räckvidd och exponering.

Hur är Crowdfunding annorlunda?

Crowdfunding är i huvudsak motsatsen till den vanliga strategin för företagsfinansiering. Traditionellt, om du vill skaffa kapital för att starta ett företag eller lansera en ny produkt behöva du skriva en affärsplan göra marknadsundersökningar och prototyper och sedan vända dig till banken för ett lån.

Crowdfunding-plattformar, å andra sidan, vänder på upplägget. Genom att ge dig, entreprenören, en plattform att bygga, visa upp och dela investeringsmöjligheten till en större skara av investerare.

Traditionellt sett skulle du spendera månader med att söka igenom ditt personliga nätverk, vettiga potentiella investerare och spendera din egen tid och pengar för att komma framför dem. Med crowdfunding är det mycket lättare för dig att få din möjlighet framför fler intresserade parter och ge dem fler sätt att hjälpa till att växa ditt företag eller ett nytt initiativ.

Fördelarna med Crowdfunding

Det finns många fördelar med att använda sig av Crowdfunding över traditionella metoder. Från att få tillgång till en bredare investorpool till att få tillgång till en mer flexibla insamlingsalternativ. Här är bara några av de många möjliga fördelarna:

Räckvidden – Genom att använda en crowdfunding-plattform som Tessin får du tillgång till tusentals potentiella investerare. Tessin har haft över 50 tusen olika investerare via deras plattform.

Marknadsföring – Ofta har plattformen du använder befintliga investerare du kan rikta ditt erbjudande mot. Entreprenören kan också dela och marknadsföra sitt intiativ genom sociala medier, nyhetsbrev via e-post och andra online-marknadsföringsmetoder.

Effektivitet – En av de bästa sakerna med online crowdfunding är dess förmåga att centralisera och effektivisera dina insamlingsinsatser. istället för att kopiera insatser genom att skriva ut dokument, sammanställa bindemedel och manuellt uppdatera var och en när det finns en uppdatering, kan du presentera allt online i ett mycket mer tillgängligt format, vilket ger dig mer tid att driva ditt företag istället för insamling.