Tankar om aktiehandel

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i kryptovalutor, CFD:s, forex, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).
- Kameo.se - Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj projekt & företag att investera i på deras hemsida. (Minsta insättning = 500 kr).

Att handla med aktier kan vara ett lukrativt sätt att spara och tjäna pengar. För att bli framgångsrik inom aktiehandel krävs goda analyser och stor kunskap inom området. När du har identifierat en aktie som du stenhårt tror är på uppgång vill du såklart göra det mesta av möjligheten. 

För att kunna få så stor avkastning som möjligt krävs ett stort kapital. Kan det vara en god idé att låna pengar till aktiehandel om man inte besitter det önskade kapitalet? Svaret är ja.

Att tänka på innan du lånar pengar till aktiehandel

För att inte försätta dig själv i en besvärlig ekonomisk situation finns vissa faktorer att ha i åtanke Innan du bestämmer dig för att ta ett lån.

Håll dig uppdaterad

För att lyckas på de finansiella marknaderna är det viktigt att du håller dig uppdaterad kring vad som händer i världen och på börsen. Du bör följa nyheter om ekonomi och politik samt engagera dig i börsen generellt. Ju mer du lär dig desto bättre investeringar gör du sannolikt.

Se över det ekonomiska läget

Även om du hittar ett lån med goda förutsättningar bör du även fundera över om tidpunkten för att låna är rätt. Det ekonomiska läget i världen är avgörande för hur ditt aktieresultat kan komma att se ut, detsamma gäller villkoren för lån. Vid en högkonjunktur är det ofta en dålig idé att låna pengar till aktiehandel. De höga räntorna under en sådan period innebär en hög fallhöjd. 

Rekommendationen är därför att hellre låna vid lågkonjunktur, då risken att falla är mindre och möjligheten att stiga större.

Hitta rätt lån

Det viktigaste att tänka på om man går i lånetankar är att hitta rätt typ av lån, det som passar just dig. Den vanligaste lånetypen för aktieköp är ett privatlån. Dessa är lån utan säkerhet och kommer vanligtvis med låg ränta.

För att hitta det rätta och bästa lånet krävs att du jämför olika långivare och dess krav. Om du lånar i syfte att investera i aktier är lånets ränta och lånets löptid de två viktigaste faktorerna att hålla koll på. På Sverigekontanter.se kan du jämföra dessa faktorer, och fler, hos mängder av långivare med en enda ansökan.

Ta inga onödiga risker

Även om inga investeringar är 100% säkra finns de som medför en mindre risk. Det är till denna typ av investeringar det främst är klokt att låna pengar. Lånar du pengar till att investera i en chansning är risken stor att du går med minusresultat, vilket kan göra det svårt att betala tillbaka lånet.

Du bör alltid fundera över vad som händer om dina investeringar inte går som planerat. Om du vill låna pengar i syfte att investera i ett långskott bör du ha en tillräckligt säker inkomst vid sidan av. Om du vid förlust inte har råd att betala tillbaka lånet ska du tänka till en extra gång innan du bestämmer dig för att utöka ditt kapital.

Viktigt att komma ihåg: befinner du dig i början av din aktiekarriär är det nästan alltid en dålig idé att finansiera dina investeringar med belånade pengar. Som nybörjare har du mindre kunskap och rutin, vilket gör att de flesta i början går med minusresultat.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, kryptovalutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.
6. Kameo.se | Investera i fastighetsprojekt & företagslån.