Skogsbolag på börsen [Stor Lista]

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos någon av aktörerna nedan.

⭐ Handla aktier, fonder & mycket mer
- Savr.com/sv 
- 30-50 % i rabatt på fondavgifter. 
(Minsta insättning = 100 kr)
- Nordnet.se
& Avanza.se - gratis courtage.
(För nya konton med max 80k resp 50k på)
- Etoro.com/sv
- alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror osv både med & utan hävstång.

⭐ Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Lendify.se 
- låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
- Sigmastocks.se
- Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
- Kameo.se - Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj projekt & företag att investera i på deras hemsida. Minsta insättning = 500 kr.

I en värld av låga räntor likt den vi idag upplever är reala tillgångar med stabila utdelningar likt fastigheter och skog, mycket attraktivt för investerare.

Det såg en breda uppgångar av både fastighetsaktier och skogsaktier på börsen under det gångna året. Om du ägde reala tillgångar på börsen under 2019 och 2020 gick din portfölj troligtvis väldigt bra.

Läsartips: Läs vårt omdöme av Proethos fond Sveriges kanske hållbaraste fond. 

När Investerar inte längre kan räkna med ett par procent i ränta via utlåning av kapital behöver de istället hitta andra tillgångar som kan ge stabila utdelningar. Vi såg att pensionsbolag AMF:s köpte en stor del av Billerud Korsnäs skog under året för rekordpris.

Den långa ränta har gjort det billigare att låna pengar, vilket har resulterat i högre priser. När ränta sjunker stiger priset på obligationer, vilket minskar direktavkastningen. Den senaste uppgången har gjort att flera skogsbolag och fastighetsbolag fått se direktavkastningen minska.

Det finns dock fortfarande goda anledningar till att äga skogsbolag även om avkastningen nu är mindre. De är stabila, växer organsikt -bokstavligen – och ger en avkastning som är icke-cyklist.

I listan nedanför har jag listat alla skogsbolag, skogsaktier på börsen 2022. Så att ni själva kan sortera efter era favoriter.

Bolagen i denna lista handlar du enklast via Avanza och/eller Etoro

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i digitala & vanliga valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Topp 4 bästa skogsbolagen 2022

Holmen

Holmen, med finansmannen Fredrik Lundberg som både huvudägare och ordförande, är en global skogsindustrikoncern. Bolaget fokuserar på tillverkning och distribution av pappersprodukter. Utbudet är brett och inkluderar exempelvis tryckpapper, kartong och trävaror. Verksamheten drivs via flertalet affärssegment och dotterbolag, och en stor del av affärsverksamheten fokuserar på ägande och förvaltning av större skogsmarker runtom den nordiska marknaden.

Billerud Korsnäs

BillerudKorsnäs är ett tillverkningsbolag och ett skogsbolag. Bolaget är idag specialiserade inom utvecklingen av förpackningsmaterial, som vidare används för att paketera och skydda olika produkter. Störst verksamhet återfinns inom produktsegmentet som berör papper och kartong, samt konsumentförpackningar för industriellt bruk.

SCA

Skogsbolaget SCA äger Europas störta privata skogsinnehav. Runt skogen har  SCA byggt en utvecklad värdekedja baserad på förnybar råvara från egna och andras skogar. SCA erbjuder papper för förpackningar och tryck, massa, trävaror, förnybar energi, tjänster för skogsägare och effektiva transportlösningar.

Stora Enso

En skogsindustrikoncern som bedriver tillverkning av förpackningar, träprodukter, kartong- och tidningspapper och bokpapper. Stora Enso har ett skogsinnehav på 1,4 miljoner hektar. Det är ca 1,14 miljoner av denna area som man kan räkna som produktiv skogsmark.

Fonder som investerar i skogsbolag

Det finns ett par fonder som investerar i skogsbolag, eller företag som är relaterad till skogsindustri. SEB hållbarhetsfond har en del av portföljen investerad i skogsindustrin.

Vi rekommenderar att du handlar tina fonder på Savr.com och tar del av marknadens lägsta fondavgifter.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i digitala & vanliga valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

6 tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, digitala & vanliga valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Nordnet.se & Avanza.se | erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.
6. Kameo.se | Investera i fastighetsprojekt & företagslån.