Opti – Hur fungerar fondroboten? (Omdöme 2020)

Hur bra är Opti jämfört andra konkurrerande fondrobotar?

Avgiften ★★★★★ Den genomsnittliga avgiften för en portfölj hos Opti är 0.90%, vilket är betydligt lägre jämfört om du skulle köpa en portfölj med aktivt förvaltade fonder via en förmedlare, som exempelvis Avanza.

Utbud av fonder ★★★ Eftersom du själv inte väljer vilka fonder du ska stoppa i din portfölj, är inte Optis totala fondutbud alldeles för viktigt. Det allra flesta svenska populära fonderna finns tillgängliga, men utbudet är inte lika stort som hos exempelvis Nordnet.

Krav för att öppna konto ★★★★★ Det är väldigt enkelt att öppna ett konto hos Opti. Du behöver vara 18 år, vilket du legitimerar dig med Bank-id. Det är inte heller något krav på minimum belopp på insättning.

Kundservice ★★★★★ Finns tillgängligt via både chat, email och telefon. Du kan också besöka deras konto i centrala Stockholm om det är att föredrar.

Kundomdömen ★★★★ Opti har fått mycket bra omdöme av befintliga kunder, vilket troligtvis är en av anledningarna varför tjänsten har blivit så populär

Slutsats ★★★★ Opti är en hyfsat ny, innovativ och framförallt fördelaktig tjänst för oss småsparare. Istället för att betala dyra provisioner till bankerna, har Opti hittat en produkt som gör att mer pengar går till den som sparar portfölj.

Om Opti

Opti är en svensk fondrobot som hjälper dig att hitta den bästa fondportföljen för dig, ett automatiskt fondsparande utan att du behöver betala avgift för rådgivning.

Fördelen med en fondrobot är att du både får professionell hjälp med ditt sparande, samtidigt som att du slipper betala provision till en bank eller rådgivare. Även om provisionen är dold i fondens avgift, kan du betala upp till halva kostanden för fonden till banken som sålde fonden till dig.

Vill du slippa betala provision till banken på dina fonder, men själv vill välja vilka fonder du vill köpa är SAVR det bästa alternativet eftersom dom inte tar ut någon provision.

Det finns framförallt två aktörer i Sverige inom automatiserad fondsparande. Det är Lysa.se och Opti. Vi har jämfört hur tjänsterna skiljer sig åt.

Hur fungerar en fondrobot?

En genomgång av Opti Fondrobot

Opti fondrobot hjälper dig att hitta rätt fonder för ditt sparade, utifrån dina förutsättningar. En fondrobot fungerar enligt följande logik: Du bestämmer storleken på din investering, din riskvilja, tidshorisont och hur mycket du vill spara varje månad. Baserat på den informationen väljer Optis robot ut hur din portfölj ska se ut. Målet med din portfölj är att den ska växa till en jämn risk. Optis strategi består i att ta vara på tillväxten på marknaden som helhet genom att kombinera fonder som pålitligt följer sina index. Tillsammans innehåller fonderna tusentals aktier och andra värdepapper över hela världen och i många olika branscher.

Det ger dig maximal riskspridning. Enligt Opti har vetenskap visat att det här är det absolut bästa sättet att skapa tillväxt till en lämplig risk. Vi optimerar löpande fonderna i portföljen, det vill säga ser till att du alltid har de mest prisvärda alternativen. Dessutom genomför vi automatisk rebalansering av din portfölj varje kvartal för att återställa riskbalansen i den, allt eftersom kurserna på marknaden stiger och faller.

Hur mycket kostar Opti?

På Optis hemsida skriver bolag att det kostar cirka 0,9 % av din portföljs värde per år. Alltså, om du i snitt sparar 100 000 kronor i din Opti-portfölj under ett år betalar du 9 00 kronor i avgift till Opti. En fördel med en fodrobott jämfört med om du själv investerar i en fondportfölj är att du slipper betala en provision till banken du köper fonden via.

Oavsett om du handlar fonden via SEB, Swedbank eller Avanza betalar fondbolaget en den av provision till banken. Den här provinsen är det du som konsument i slutändan betalar. Via Opti slipper du betala den avgiften, detta eftersom det inte finns någon bank som har förmedlat fonden. En fondrobot gör det inte bara enklare, också billigare.

Skapa ett konto – hur går det till?

Att ansöka om att skapa ett konto hos Opti är relativt enkelt. Följa dessa fem steg för att öppna ett konto idag och låt Optis fondrobot börja spara åt dig.

 1. Besök hemsidan

  Det enklaste för att starta processen att öppna ett konto hos Opti är att besöka deras hemsida. Du kan också ringa, även besöka dem på deras kontor i Stockholm, men hemsidan är enklast.

 2. Ladda ned appen

  Resten av processen görs via deras app. Antingen om du har en iOS eller en Andriod telefon får du gå till din app-butik och ladda ned appen

 3. Skapa ett konto i appen

  När du hämtat hem Opti-appen börjar du med att skapa ett konto. För att skapa ett konto krävs det att du har en epost adress. Din e-post kommer vara ditt användarnamn.

 4. Väljer ett startbelopp

  När du skapat ett konto behöver du bestämma dig för hur mycket pengar du vill investera. Du kan göra insättningar direkt från din bank. Du väljer själv om du vill göra stående överföringar eller enstaka insättningar.

 5. Färdig!

  Nu har du gjort det jobb som krävs av dig. Optis robot kommer nu välja en portfölj av både aktivt förvaltade fonder och passivt förvaltade fonder. Du kan se vilka fonder du äger och följa utvecklingen via Opti appen.