När ska jag sälja mina aktier?

När är rätt tid att sälja en aktie? Det är en av de vanligaste frågorna jag får av vänner och bekanta. Oftast ger jag samma svar – aldrig!

Om du äger aktier i ett företag som lyckas har lyckats växa i lönsamhet finns det goda anledningar till varför du borde överväga att inte sälja aktien. Men det finns såklart undantag. Här är fem anledningar varför jag tycker man ska sälja en aktie.

Skäl nr 1: Bättre alternativa investeringar  
Ibland finns det inget fel med ett företag eller dess aktier: Det finns helt enkelt bättre möjligheter någon annanstans som enligt bedömningen kommer ge en bättre avkastning . Sälj dina aktier om du tror att du kan göra en bättre affär någon annanstans.

Skäl nr 2: Förändringar i företag
Det är ofrånkomligt: Företag förändras – ibland betydligt. Det kan göras förvärv, en förändring i ledningen eller en förändring bland konkurrenterna. När detta inträffar behöver vi studera den nya informationen för att se om orsakerna till att vi köpte företaget i första hand fortfarande stämmer. Jag överväger att sälja om:

  • Företagets förmåga att genererar vinster förändras.
  • Ledningen genomgår väsentliga förändringar eller fattar tvivelaktiga beslut.
  • Ett nytt konkurrenshot uppstår eller konkurrenter presterar bättre än väntat.

Skäl nr 3: Värdering
En akties värdering kommer alltid att gå upp och ned. Och du vi vill inte sälja en kvalitetsaktie bara för värderingen på bolaget är i överkant. Dock finns det såklart en gräns för vad som är överkant och övervärderad. Om den underliggande verksamheten är, enligt din egna beräkning, mycket längre än aktiekursen kan det vara klokt att sälja aktien.

Skäl nr 4: Felaktig investeringscase
Alla gör misstag och det stämmer framförallt inom investeringar. Du bör allvarligt överväga att sälja dina aktier om det visar sig att din idé du hade när du köpa aktien var bristfällig, om din värdering var för optimistisk eller om du underskattade riskerna.

skäl nr 5: Det håller dig uppe på natten
Det är svårt att lägga ett värde på sinnesfrid och att känna sig bekväm med sina investeringar.  Om du har en investering  som påverkar dig så mycket att du förlora sömn, kan det vara en bra anledning att flytta ditt kapital någon annanstans. Vi sparar och investerar för att förbättra vår livskvalitet, inte motsatsen. Kom ihåg att det inte finns någon trofé eller pris för att ta risker inom investeringar. Håll dig till det som du är bekväm med. I vilken situation säljer du dina aktier?

Här kan du läsa mer om biluppgifter och ekonomirelaterade frågor om bilar.