Lista: Bästa indexfonder i USA

Uppdaterad:

En indexfond är ett finansiellt instrument du kan köpa för att äga en andel i alla komponenter i ett specifikt index. Varje indexfond spårar ett specifikt index över aktier, obligationer eller andra finansiella tillgångar. Om du exempelvis investerar i en S&P 500-indexfond, då skulle du faktiskt äga en liten bit av var och en av de 500 aktierna i S&P 500, och dina avkastningar skulle matcha det indexet.

Vilka är de olika typerna av indexfonder?

Även om det finns hundratals olika indexfonder som du kan investera i, faller de i allmänhet in i en av följande grupper:

  • Aktieindexfonder
  • Obligationsindexfonder
  • Fastighetsindexfonder

De fem bästa Amerikanska indexfonderna

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

I listan nedanför har jag listat de bästa amerikanska indexfonderna enligt mig. Jag har valt ut fonder i alla de tre olika alternativen; aktiefond, obligationsfond och fastighetsfond.

  • Vanguard 500 Index Fund  – Vanguard 500 Index Fund är fortfarande en av de bästa indexfonderna för de flesta människor att äga för att uppnå sina långsiktiga finansiella mål. Vanguard 500 Index Fund följer S&P 500, som utgör cirka 80% av marknadsvärdet på hela den amerikanska aktiemarknaden och har visat sig vara en solid långsiktig förmögenhetsbyggare.
  • Vanguard Total Bond Market Index Fund  – Ytterligare en fond från Vanguard, Vanguard Total Bond Market Index Fund är ett bra val som obligationsfonden för de allra flesta enskilda investerare. Denna fond har 70% i amerikanska statsobligationer med kort-, mellan- och långfristiga löptider, med de resterande 30% investerade i högkvalitativa företagsobligationer. Fonden är ett utmärkt sätt att få exponering mot högkvalitativa lån av obligationer utan att ge för mycket av din avkastning tillbaka till en fondförvaltare.
  • Vanguard Real Estate Index Fund – En annan Vanguard-fond toppar listan här: Vanguard Real Estate Index Fund, fonden följer MSCI US IMI Real Estate 25/50 Index, som inkluderar cirka 190 högkvalitativa fastighetsbolag. Denna fond är toppen av listan av två skäl. För det första gör de utdelningar till andelsägarna,  ett utmärkt val för investerare som letar efter en pålitlig inkomstkälla, och en tillgång som är något mer stabil än mer aktiekurser. För det andra en mycket låg avgift – är denna fond väsentligt lägre kostnad än de flesta andra fastighetsfonder som finns tillgängliga för privata investerare.
  • Vanguard Health Care Index Fund – Följer MSCI US IMI Health Care 25/50 Index, vilket ger investerare exponering mot över 380 av de bästa företagen inom bioteknik, hälsovårdsutrustning, hälsa, läkemedel och hälsovårdstjänster.
  • Schwab Emerging Markets – Är en amerikansk fond som investerar i tillväxtmarknader som Asien, Sydamerika och Afrika med stark historisk avkasting.
Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.