John Skogman – Börspodden

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Levler.se - Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Du har säkert hört talas om Börspodden, som är den största och mest populära podcasten om börsen i Sverige. Börspodden började sändas 2013 och fokus låg på finansmarknaden, aktier och ekonomi. John Skogman är en av grundarna som tillsammans med vännen Johan Isaksson bjuder på avsnitt om investeringstips, börsklimatet i världen samt inspirerande intervjuer med Sveriges mest framgångsrika finanspersonligheter.

NamnClaes John Anders Skogman
Födelsedatum14 maj 1979
FödelsestadUmeå
YrkeDaytrader, poddare & krönikör
Känd förBörspodden
Linkedinjohn-skogman-7a816b1

Bakgrund som civilekonom

Skogman föddes 1979 i Umeå och redan från början var ekonomi något som lockade. 2006 var han färdig civilekonom efter studier vid Uppsala universitet. Därefter arbetade han bland annat på Kaupting Bank och Remium. Numera kallar han sig själv för ”tyckonom” eftersom han tycker till och tipsar om aktiemarknaden såväl nationellt som internationellt. Han kan också stoltsera med krönikor i tidningen Affärsvärlden sedan 2022. Han är främst känd som kunnig grundare och programledare för Börspodden där han också delar med sig av sin vardag som daytrader.

Framgångsrik podcast – Börspodden

Börspodden har haft otroliga framgångar alltsedan starten. Med över 20 miljoner lyssnare är det en siffra som bara fortsätter att stiga. Det är inte bara andras investeringar som analyseras i podcasten utan även Skogmans egna. Avsnitten är cirka 60 minuter långa och underhåller ungefär 250 000 lyssnare varje månad.

Lyssnarna får ta del av kända finansvalpars berättelser om hur de har lyckats samt vad de har att säga om det rådande läget på börsen och världsekonomin i övrigt. Avsnitt som hur man bygger upp ett eget bolag och hur det går till att ta in riskkapital är exempel på ämnen som kan underhålla lyssnarna. 2024 bjöds Stefan Lundell och Olle Aronsson in för att prata om Breakit. Lyssnarna får även riktigt exklusiva detaljer och uppdateringar kring de allra största nyheterna kring ekonomi och finansmarknad i Sverige och omvärlden. Skogman är känd för sina guldtips och har koll på vilka bolag som kan tänkas överraska på marknaden just nu. Podden bjuder även på historiska tillbakablickar och kan vara en riktigt användbar källa till information för den som ger sig in i handel med aktier för första gången.

Börspodden har även gjort de båda finansprofilerna Skogman och Isaksson riktigt rika. 2022 kunde de stoltsera med att dra in cirka 120 000 kronor per avsnitt. Bolaget bakom vinsten heter Stockholm Börsmedia AB och förutom Börspodden bedrivs handel med aktier.

Sthlm Börsmedia AB – omsättning och vinst:

ÅrOmsättningVinst
20236 548 000 kr3 044 000 kr
20226 291 000 kr5 932 000 kr
20215 388 000 kr3 422 000 kr
20203 179 000 kr1 429 000 kr
20193 057 000 kr1 213 000 kr

Rättegång om marknadspåverkan

John Skogman är numera miljonär och skriver inspirerande krönikor om sina upplevelser och erfarenheter. En upplevelse som har satt sina spår är rättegången om marknadspåverkan som drabbade honom 2015. Bakgrunden till detta handlar om en aktieförsäljning som Skogman hade fått information om på banken Remium där han arbetade. Aktierna som skulle säljas tillhörde Itab Shop Concept och Skogman ville verifiera försäljningen samt analysera hur marknaden påverkades av detta. En av bankens handelsrobotar reagerade och köpte fler aktier vilket ledde till att aktiekursen höjdes. När Skogman då sålde aktier och gjorde en mycket blygsam vinst på strax över 2000 kronor anmälde roboten incidenten till Stockholmsbörsen som lämnade över ärendet till Ekobrottsmyndigheten. En åklagare tog sig an ärendet och det hela ledde till en uppmärksammad rättegång där Skogman fälldes i Stockholms tingsrätt 2015 för otillbörlig marknadspåverkan. Skogman överklagade domen i Svea Hovrätt, men tyvärr fastställdes den återigen 2016.

Rättegången och den efterföljande domen ledde till en viktig och omtalad debatt om robothandel och robotarnas fördel i förhållande till mänskliga aktieaktörer. En del debattörer menade att Skogman borde ha fått positiv uppmärksamhet för att ha visat hur marknaden klart försämras med assistans av handelsrobotar snarare än att ha dragits till rättegång och fått en fällande dom för marknadspåverkan. Rättegången gjorde det dock möjligt för Skogman att ta upp den här sortens problematik i Börspodden, vilket lockade ännu fler lyssnare.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Uppskattad krönikör

2022 blev Skogman krönikör i den välrenommerade tidningen Affärsvärlden. Här delar han med sig av exklusiva tips och egna tankar och erfarenheter. För de som är intresserade av att tjäna pengar tipsar han till exempel om konkreta aktier och hur man på ett enkelt sätt kan få sin portfölj att växa. Såväl i Börspodden som i sina krönikor delar han frikostigt med sig av såväl positiva som negativa aktieklipp. Ämnen som att fyndköpa dippade aktier och hålla koll på småblog som går i konkurs är bara några av alla heta tips. Som läsare och lyssnare kan du få användbar information om aktier som väntas gå upp, ned eller ta revansch.

Skogman själv beskriver framgången med Börspodden som ett resultat av en orolig aktiemarknad som påverkas av omvärlden på olika sätt. Aktieintresset är stort, vilket gör att podden frodas. Ett börsklimat som är positivt gynnar alla med aktieintresse, men det är i orostider som det behöver finnas en källa som bidrar med kunskap, råd och tips. Hans främsta tips om hur du faktiskt kan bli rik kan du läsa mer om i Affärsvärldens krönika. Googla John Skogmans artikel ”Sluta med de här sakerna – och bli rik” från 2022. Då undviker du de vanligaste felen och fällorna på vägen mot den första miljonen.

Videos med John Skogman

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
3. Levler.se | Ny svensk "Avanza-utmanare" med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
3. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.