Lista: fyra gröna aktier

Uppdaterad:

(scrolla ned för listan)

Intresset för gröna aktier har ökar. Men som privatperson är det inte helt lätt att hitta rätt om man vill placera sina pengar i bolag som tar socialt ansvar och ligger i framkant när det gäller miljöfrågor. Om du är ny inom hållbara investeringar föreslår jag att ni läsa vår nybörjarguide för hållbara investeringar.

Vanligtvis finns tre olika strategier för dig som vill investera i gröna aktier; Välj till vilket innebär att investerare aktivt söka upp och investera i företag med en progressiv etisk profil. De aktuella företagen kan vara mindre eller nystartade och i stort behov av kapital. Välja bort, Den mest klassiska strategin är att välja bort vissa företag, dvs. att undvika att investera i eller låna ut till företag som upplevs som moraliskt problematiska av olika skäl. Och slutligen påtryckning, denna strategi består i att interagera med de företag man investerat i eller lånat ut till i syfte att få dem att ta ett större etiskt eller socialt ansvar.

Vilken av påverkanspotential har de olika strategierna? 

Detta kan ses som en nyckelfråga för vilken strategi som bör användas när ”vanliga” privata investerare utvärdera dom olika strategierna. Enligt rapport Om konsumentens möjlighet att välja hållbara investeringar” från konsumentverket har välja bort-strategin liten påverkan på potentialen. Detta beror framför allt på att finansiella transaktioner i normalfallet inte påverkar företagens direkta kapitalflöden: börsen är en andrahandsmarknad för aktier och obligationer, och även vid nyemissioner finns det en garant för köpet. Det är därför svårt för dig som enskild individ att påverka företagen indirekt genom att påverka börspriset: marknaden tenderar att vara likvid för aktier och obligationer i stora publika företag, och därtill kan omotiverade prisfall ses som att en aktie säljs till ett reapris.

Dock har välja till-strategin en relativt stor påverkanspotential. I alla fall i den utsträckning som investeringar eller utlåning riktas mot mindre eller nyetablerade företag med stort kapitalbehov. Att investera i eller låna ut till stora och väletablerade företag på börsen lär inte kunna påverka, av samma skäl som för välja bort-strategin. Det är vidare troligt att det finns många passande företag för välja till-strategin på just miljöområdet, t.ex. mindre eller nystartade cleantech-företag eller andra initiativ. Här finns alltså flera chanser att göra en verklig insats.

Slutligen visar utredningen att påtryckningsstrategin har en medelstor påverkanspotential. Detta åtminstone om utgångspunkten är investering snarare än utlåning samt om huvudsakligt fokus ligger på informella snarare än formella påtryckningsmedel. Så, om vi utgå ifrån att välja till strategin är den mest framgångsrika blir nästa fråga, vilka aktier ska jag välja till i min aktie-portfölj?

Nedanför har vi lista fyra Svenska gröna aktier som har affärsmodeller att utvinna förnyelsebar energi.

P.S. Lycka till och tänk på att investeringar i allmänhet är förknippade med risk, och investeringar i forskningsprojekt är det i synnerhet. Bolagen som är listade ovan borde endast utgöra en liten del av din totala förmögenhet.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

1 tanke på “Lista: fyra gröna aktier”

Kommentarer är stängda.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.