ETF eller Indexfond: Vad är skillnaden?

Uppdaterad:

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Levler.se - Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Om det här med investeringar är nytt för dig får du säkert ofta höra att det enklaste sättet att börja investera är att köpa en indexfond eller en ETF (förkortning för ”börshandlad fond”).

Men det rådet är inte särskilt användbart om du inte vet skillnaden mellan en indexfond och en ETF, eller hur? I den här artikeln kommer vi att gå igenom skillnaderna mellan indexföljande ETF:er och indexfonder.

Både en ETF och en indexfond följer ett index. Index är en beräkning som beskriver hur ett värde har förändrats i förhållande till en viss tidpunkt. Ett Index använder vanligtvis ett vägt genomsnitt av alla aktier, om det är ett aktieindex, i gruppen för att generera ett värde som kallas en nivå. Nivån är inte densamma som ett pris.

Går det att köpa aktier i ett index? 

Nej. Du kan faktiskt inte köpa aktier i ett index, eftersom att det bara är ett viktat genomsnitt av olika aktiekurser. Om du vill investera i ett aktieindex behöver du köpa aktier i varje enskilda företag som ingår i indexet. När något säger att han har köp ett index betyder det alltså inte köpt en aktie som heter index, utan snarare köpt en fond eller en ETF som följer ett index. Så hur skiljer sig en ETF och en indexfond åt? 

De viktigaste skillnaderna mellan ETF: er och indexfonder

Indexfonder är bara en speciell typ av fond. De har, likt andra fonder, en portföljförvaltare som bestämmer vilka aktier eller obligationer som fonden ska äga. Ett exempel på en Indexfond är Avanza Zero.

Indexfonder förvaltas passivt; innehaven kommer inte att ändras om inte indexet ändras. På så sätt försöker indexfonder helt enkelt följa indexets resultat. Det betyder att en indexfond aktivt försöker att inte avkasta bättre än genomsnittet, utan istället avkasta som genomsnittet. 

Även om aktivt förvaltade fonder kan låta tilltalande – vem vill inte ha en professionellt förvaltad portfölj? – har ofta dessa fonder en högre avgift jämfört med indexfonder. Dessa höga kostnadsförhållanden raderar ofta ut meravkastning som portföljförvaltaren kan producera. Faktum är att de flesta  aktivt förvaltade fonderna underpresterar sina jämförelseindex över tid, detta eftersom avgifterna ”äter upp” avkastningen.

ETF:er, eller börshandlade fonder, är mycket lika indexfonder. Den stora skillnaden är att de handlas på en börs precis som en aktie eller obligation gör. Aktier kan skapas när en mäklare förvärvar alla underliggande tillgångar i fonden själva och utbyter dem direkt med ETF-företaget för andelar i ETF:en. XACT OMXS30 är en populär ETF som följer de svenska indexet.

Fonden själv ansvarar inte för att köpa eller sälja de underliggande värdepapper när tillgångar flyter in eller ut ur den. Vilket gör ETF:er mer skatteeffektiva än indexfonder.

Fördelar med ETF:er över Indexfoder

 • ETF: er är i allmänhet mer skatteeffektiva än indexfonder. Eftersom en ETF säljs på en börs, betyder det att det måste finnas en köpare för varje såld aktie. Fonden behöver alltså aldrig lösa in aktier för kontanter.
 • En annan fördel med ETF:er jämfört med indexfonder är att de vanligtvis har mycket låga avgift. Kostnaderna är vanligtvis lägre än jämförbara indexfonder.
 • Minsta investering är ett annat område där ETF: er vanligtvis är starkare än indexfonder. Många indexfonder kräver att du investerar ett lägsta belopp.

Fördelar med indexfonder över ETF:er

 • Inga provision. Indexfonder kräver inte att investerare betalar en provision för att investera i fonden. I stället tjänar banker pengar på utgiftskvoten. ETF: er å andra sidan kräver ofta att investerare betalar en mäklare för att genomföra en handel för dem.
 • Indexfonder har inga problem att emittera aktieägare delaktier. Så om du vill investera 5 000 kronor per månad i en indexfond kan du vara säker på att hela beloppet kommer att investeras fullt ut.
 • Indexfonder gör det möjligt för ägaren att automatiskt återinvestera utdelningar. Eftersom fonder håller sina egna aktier kommer investerare som väljer att återinvestera sin utdelning se investeringen ske samma dag som utdelningen betalas ut.

Handla Indexfonder eller etf 

Idag finns det oändligt många olika ETF:er och indexfonder. För att navigera genom djungeln använder jag Avanzas Fondinspiration, där kan du se vilka fonder och ETF:er som har presterat bäst under året.

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Bra indexfonder att äga

 • Avanza zero Fonden följer de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.
 • Vanguard index 500 Är en av de första indexfonderna och följer de 500 mest omsatta bolagen i USA.
 • SEB europa indexnära SEB har en indexfond som investerar för att följa ett europeiskt index. Fonden äger några av de största bolagen i Europa och ge en bra exponering mot europa.
 • SEB hållbar USA Ytterligare en fond från SEB som jag tycker om. Till en låg avgift får du god exponering mot USA och deras starka aktiemarknad.
 • Öhman Sverige En bra svensk indexfond som går att handla på flera olika plattformen. Öhman Sverige investerar för att följa ett svenskt index. Fonden förvaltas indexnära och hållbart. Fonden består normalt av investeringar i 50 till 80 bolag fördelade på olika branscher.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
3. Levler.se | Ny svensk "Avanza-utmanare" med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
3. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.