De 4 bästa spelaktierna år 2021

TV och datorspelsindustrin är stor, och växer i en allt snabbare takt. Spelbranschen är dessutom en av få monetära vinnare gällande de följder som COVID-19-pandemin fört med sig. Detta då alltfler människor tvingats stanna hemma på grund av stränga regler om social distansering, med en ökad mängd dator- och tv-spelskonsumtion som följd.

I den här artikeln ska vi dock inte prata om tv-spel, utan fyra spelföretag som har hög potential att öka i värde. Du ska dock ha i åtanke att ett flertal spelaktier klassificeras som högriskaktier, med allt vad det innebär.

Tips: https://teknikguiden.se/ är en bra resurs för teknikrelaterade nyheter, så även guider samt information om vilka tv- och datorspel som kommer att släppas i framtiden. De guider som finns tillgängliga på webbsidan inkluderar bland annat hur du ska gå tillväga för att installera om Windows 10 samt hur du installerar Linux.

4 bra spelaktier som har potential att öka i värde

  1. Capcom: Ligger bakom spel i Resident Evil- och Monster Hunter-serien.
  2. Take-Two Interactive: En publicist som äger två stora spelföretag; Rockstar Games och 2K Games.
  3. Tencent Holdings: Det kinesiska spelföretaget som ligger bakom League of Legends.
  4. Electronic Arts: En speljätte som producerar storspel i alla tänkbara genrer.

Nedan pratar vi mer om de spelaktier som precis nämnts i större detalj.

1. Capcom: En japansk tv-spelsjätte

Aktievärdet för Capcom ökat med 500 % på fem år. Spelföretagets två senaste spelsläpp tillhör Resident Evil- och Monster Hunter-franchisen, och de har båda blivit försäljningssuccéer. Utöver detta förfogar Capcom över klassiska spelserier såsom Mega Man, Devil May Cry och Street Fighter som mycket väl kan få nya och storsäljande uppföljare i framtiden.

Aktieutdelningen är dessutom hög, då 30 % av företagets årliga vinstöverskott går direkt till aktieinvesterarna.

2. Take Two Interactive: Publicisten som äger Rockstar

Aktievärdet för Take Two Interactive ökade med över 100 % år 2020. Grand Theft Auto-serien är fortfarande Take Twos mest betydelsefulla franschice trots att det senaste spelet i samlingen, GTA 5, gjorde entré för hela sju år sedan. 

Take Two är egentligen inget spelföretag, utan en spelpublicist som äger två stora spelstudior: 2K Games och Rockstar. 2K Games är främst kända för sina basketspel i NBA 2K-serien, medan Rockstar i regel producerar mer våldsamma spel som förutom GTA även innefattar spel i Red Dead Redemption-serien.

De rykten som påtalat att Rockstar ska ha tvingat sina utvecklare arbeta 100-timmarsveckor innan stora spelsläpp verkar vara bortglömda. Framtidstron är enorm och nu väntar alla spelfantaster på nyheter gällande när Rockstars nästa spel i Grand Theft Auto-serien; GTA 6, kommer att släppas. 

3. Tencent: Ett kinesiskt spel- och multimediaföretag

Tencent äger den kinesiska tillika statligt styrda sociala medie-plattformen WeChat, som av censurskäl är enorm i Kina. Det faktum att alla amerikanska sociala medie-jättar likt Facebook och Google är utestängda inhemskt medför att konkurrensen på hemmamarknaden är minimal, vilket gynnar Tencent.

Tencent äger även en av världens mest populära speltitlar i form av League of Legends, som är särskilt populär i e-sportsammanhang. Utöver de egenutvecklade titlarna äger Tencent dessutom stora aktieandelar i Epic Games, Supercell, Activision Blizzard samt Ubisoft. 

En bild som visar text, inomhus, TV

Automatiskt genererad beskrivning

4. Electronic Arts: En amerikansk tv-spelsjätte

Aktiekursen för Electronic Arts pendlar som en nål på ett lögndetektortest. År 2018 ökade aktiens värde kraftigt för att därefter dala i ett och ett halvt år, innan en rejäl uppgång såg till att aktievärdet numera är uppe i 2018 års nivåer igen.

Electronic Arts har potential att vara en stadig spelaktie som ökar i värde år efter år. Företaget förfogar över stora och populära spelserier såsom NHL- och FIFA-franchiserna, så även storsäljare i andra genrer likt livsstilssimulatorn The Sims, förstapersonsskjutaren Apex Legends samt krigsspelen av multiplayertyp i Battlefield-serien.

Men varför är Electronic Arts inte en kontinuerligt lyckosam spelaktie, det vill säga: Vad får investerarna att tappa framtidstron var och vartannat år? Kan det vara att affärsmodellen gällande mikrotransaktioner, som är en av spelföretagets största kassakor, har börjat granskas i allt högre utsträckning? 

Oavsett anledning är Electronic Arts en snart 40-år gammal spelstudio, med såväl rutin som ett flertal storsäljande speltitlar. De bör ha potential att få sitt aktievärde att öka ytterligare, men huruvida de lyckas med den bedriften eller inte får framtiden utvisa.